En del av

Suzana Wiman blev mormor som 35-åring – reaktionerna hon fått

14 nov, 2022 
Hannah Bergroth
Suzana Wiman
Drömmer du också om att få barnbarn i framtiden? Trebarnsmamman Suzana fick titeln mormor något tidigare än många andra, innan hon fyllt 36 år. Här är hennes historia.
Annons

Att bli förälder är något många ser som en del av livet och den största gåva man kan få. Men att få den fina titeln mormor eller farmor är nog minst lika stort. Dels känslorna över att få se sitt barn bli förälder och generationer som går vidare, men också för sitt eget mående. Det finns nämligen forskning som visar att det finns stora hälsosamma fördelar med att umgås med sina barnbarn.

Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

För Suzana Wiman började resan om att vara någons mormor tidigt i livet. När hon var 35 år fick hennes dotter, som då var 19 år, sitt första barn.

– Uttrycket att barnbarn är livets efterrätt är verkligen något som stämmer in så fruktansvärt bra, säger Suzana.

Annons

Mammans reaktion när dottern berättade att hon var gravid

Att Motherhood ens får en pratstund med Suzana är nästan svårt att förstå eftersom hennes liv består av en massa logistik för att få dagarna att gå ihop. Hon är ensamstående till tre barn och arbetar på fyra olika ställen.

– Jag har mycket runt omkring mig just nu och att hinna med allt är ett stort pussel, berättar hon.

Suzana Wiman
-

Suzana Wiman

Ålder: 37.

Familj: Ensamstående med tre barn i åldrarna 15, 17 och 21 samt ett barnbarn.

Bor: I Hyltebruk.

Gör: Fast andställd som undersköterska inom hemtjänst samt timanställd på tre andra jobb.

Men för drygt tre år sedan hände något som gjorde att Suzana numer får en mysig paus i sin vardag. Hennes dotter berättade att hon var gravid, en nyhet som då kom som en chock.

Suzana säger att omständigheterna kring henne och dottern vid den här tidpunkten inte var de bästa. Hon förklarar att dottern var en ”typisk” tonåring som testade gränser, var stark och envis – och ville prova sina vingar väldigt tidigt.

– Vår relation var inte så bra just då, men när jag fick veta att hon var gravid närmade jag mig henne gradvis för att försöka bygga upp en bra och stark relation igen. Visst var jag orolig och funderade på om hon verkligen skulle klara det och om hon förstod vad det innebar att bli förälder.

Annons

Men eftersom Suzana har en liknande erfarenhet kunde hon sätta sig in i dottern situation.

– Jag var själv 15 år när jag fick mitt första barn och jag minns att det var väldigt känslosamt att som så ung dela med sig av en så stor nyhet. Därför bestämde jag mig för att stötta min dotter i beslutet, säger hon och fortsätter:

– Jag ville finnas där för min dotter och hennes bebis, och vara så närvarande som det bara gick. Trots att det fans saker som jag oroade mig över försökte jag ändå stötta så mycket som möjligt, ibland lite på avstånd så att hon själv fick välja när hon behövde mig.

Och det visade sig vara rätt sätt.

När dottern fick värkar var det Suzana som körde henne till förlossningen, något som är få förunnat för de flesta mammor. Suzana förklarar att tiden från att hon släppte av dottern vid sjukhuset, till att barnbarnet var fött var den längsta i hennes liv.

– När jag fick första bilden på bebisen skrek och grät jag hejdlöst.

Suzana med sitt barnbarn
Suzana blev mormor när hon var 35 år. ”Det var mest positiva reaktioner jag fick när jag berättade att jag skulle bli mormor. Många blev chockade över att jag hade så vuxna barn”, berättar Suzana.

Nu, med drygt två år i backspegeln... Vad tänker du nu, med tanke på känslorna som dök upp tidigare?

Annons

– Oron var helt och hållet onödig. Min dotter är en fantastisk mamma och jag ser att hon och mitt barnbarn har en nära och underbar relation. Jag känner igen mig mycket i det, berättar Suzana.

Suzana Wiman om fördelarna med att vara en ung mormor

Många säger att livet får en nystart när ett barnbarn föds och det kan Suzana hålla med om. Hon menar att hon känner sig mer avslappnad och lugn när hon är med sitt barnbarn, än hur hon var när hennes egna barn var små.

– All press och stress jag kände då existerar inte idag. Jag kan umgås och njuta av mitt barnbarns sällskap på en helt annan nivå och kan vara den där busiga och roliga mormorn som jag vill vara.

Som mamma är man en person och har en slags roll, som mormor är man en annan, tror Suzana. Hon berättar att hon bland annat inte behöver lägga så mycket energi på att uppfostra utan kan istället njuta av kvalitetstiden hon och barnbarnet får tillsammans.

Annons

– Det är som att jag fått en andra chans! Nu har jag möjlighet att få uppleva saker med henne som jag inte fick tid till med mina egna barn när dom var små.

Suzana med sitt barnbarn
Suzana umgås med sitt barnbarn så fort hon har en stund över.

Suzana beskriver sig som en närvarande mormor trots att hon jobbar mycket. Hon lägger gärna sin lediga tid på sina barn och sitt barnbarn.

Hon kan inte komma på några negativa saker med att vara en ung mormor, däremot är fördelarna många. Bland annat känner hon sig inte alls så begränsad utan har lust och ork att hitta på saker.

– För någon vecka sedan var vi själva på Leo´s Lekland där vi klättrade tillsammans i banorna, hoppade och studsade på olika hinder och åkte rutschkanorna tillsammans. För mig finns inga hinder för vad vi kan göra ihop.

Hur reagerar folk idag när de får höra att du faktiskt är mormor?

– Jag får många roliga reaktioner och kommentarer. De flesta har svårt att tro att det är sant. Som exempelvis när jag en gång följde med till barnakuten. Sköterskan som tog emot oss frågade vem vi var och jag pekade på mig och sa ”jag är mormor”. Sköterskan blev helt tyst, slutade skriva, tittade på oss en stund och upprepade vad jag sa. Sen skrek hon rätt ut: ”LÄGG AV!” Det var lite roligt, haha!

Foto: Privat

Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslorBrand logo
Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor
Annons