En del av

Svenska familjefilmer vi minns – det gör skådespelarna idag

28 okt, 2022 
AvMotherhood Redaktionen
svensson svensson filmen suzanne reuter
Vad har Svensson Svensson, Änglagård och Sunes sommar gemensamt? Jo, alla dessa filmer hade premiär under 1990-talet. Här får du veta vad skådespelarna som syntes i filmerna gör idag.
Annons

Under småbarnstiden handlar fredagsmyset om att titta på klassiska filmer från Astrid Lindgren. I takt med att barnen blir äldre byts de mest barnsliga ut mot roliga familjefilmer som i stort sett alla tycker är underhållande.

Se också: 10 svenska tv-serier du följde om du var ung på 1990-talet

10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

Under 1990-talet överöstes vi med härlig och rolig underhållning. Både på bio och från soffan hemma kunde vi njuta av allt från i klockrena serier till mysiga långfilmer som vi än idag pratar om.

Ingen har väl glömt bort den vackra naturen i Änglagård, eller när Sunes pappa Rudolf får psykbryt i filmen Sunes sommar? Många av de skådespelare som var med ser vi fortfarande i svensk film, men vissa försvann från rampljuset.

Annons

5 Svenska familjefilmer vi minns från 1990-talet – det gör skådespelarna idag

Trots att det har gått mer än 25 år sedan några av dessa filmer hade premiär minns vi dem fortfarande med värme. Vilken film har du flest minnen till?

1. Änglagård

År 1992 hade en av Colin Nutleys mest hyllade filmer Änglagård – första sommaren premiär. På skådespelarlistan fanns bland annat namn som Helena Bergström, Rikard Wolff, Sven Wollter och Jakob Eklund.

änglagård första filmen
Den ikoniska bilden på Helena och Rikard från tiden när de spelade in första filmen av Änglagård. Foto: Peter Knopp/Aftonbladet/TT

Många av dem är aktiva skådespelare än idag. Helena, som dessutom är gift med Colin, har idag börjat regissera egna filmer. Se upp för dårarna och Dancing queen är två omtyckta filmer hon stått bakom. Under 2023 får vi även se henne som en av jurymedlemmarna i TV4:s underhållningsprogram Talang.

Annons

Förutom karaktären Zac i Änglagård hann Rikard Wolff göra många andra filmroller innan han 2017 gick bort. Förutom att han syntes på vita duken fanns det även möjlighet att få höra hans personliga röst i andra sammanhang. Han släppte ett flertal skivor med låtar som Det sitter en pojke på månen samt dubbade barnfilmer. Har du glömt hur hans raspiga röst låter? Se svenska versionen av tecknade Lejonkungen, där han pratade in karaktären Scars röst.

Sedan första filmen hade premiär har det kommit två filmer till av just Änglagård.

2. Vinterviken

Åh, Vinterviken – ungdomsfilmen som fanns på allas läppar när den hade premiär år 1996. Filmen bygger på en omtyckt ungdomsroman med samma namn. David Tainton och Lina Englund spelade huvudrollerna, men även Peter Haber och Anki Lidén fanns med på rollistan.

Idag är Lina Englund en eftertraktad skådespelare som syns i olika teaterroller, bland annat Arn - Tempelriddaren och Fröken Julie. Peter Haber är mest känd som Martin Beck i Beck och även Anki Lidén arbetar aktivt inom svensk film.

Lina englund
Lina Englund fick sitt stora genombrott tack vare Vinterviken.

David Tainton är dock en kreativ mångsysslare som satsat mer på musik än film.

David tainton
David Tainton på 1990-talet. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Psst! 2021 släpptes en ny version av Vinterviken på Netflix.

3. Adam & Eva

Adam & Eva, succékomedin från 1997, som vi fortfarande förknippar skådespelaren Björn Kjellman och fantastiska sångerskan Josefin Nilsson med. Förutom denna dunderduo kunde vi bland annat se Tintin Anderzon och Reine Brynolfson.

josefin nilsson björn kjellman
Josefin och Björn under premiären av Adam & Eva.

De flesta som var med i filmen ägnar fortfarande sin tid åt film, serier och teater. Tintin har vi sett i andra komedier och även Reine som nu senast spelade den svåra bokförläggaren i hajpade Netflix-serien Kärlek & Anarki.

Annons

Björn Kjellman kombinerar sitt skådespeleri med annat, i skrivande stund axlar han rollen som ”Ica-Stig” i de hyllade Ica-reklamerna.

Den som lämnade störst fotspår efter sig är Josefin, som spelade Eva. Förutom film ägnade hon mycket av sin tid till systergruppen Ainbusk. 2016 gick hon bort och det är många minns den charmiga sångfågeln från Gotland.

4. Sunes sommar

En rolig familjefilm där vi fick följa familjen Svensson när de skulle på semester. Filmen Sunes sommar hade premiär 1993. Familjen spelades av Andreas Hoffer (Sune), Peter Haber (Rudolf), Carina Lidbom (Karin), Daniel Odenhammar (Håkan) och Nina Almlöf (Anna). Peter har vi redan nämnt och även Carina är aktiv inom film och humorprogram. Men vad hände med barnen?

sunes sommar familjen bild
Familjen Svensson som vi kunde följa i familjefilmen Sunes Sommar. Från vänster: Carina Lidbom, Peter Haber, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar och Nina Almlöf.

Efter succén med filmen försvann Andreas från rampljuset. Det sägs att han pluggat utomlands och enligt LinkedIn jobbar han som juridisk rådgivare på ett mobiloperatörföretag i Stockholm.

Annons

Gabriel fortsatte sin komedikarriär och fick rollen som Max i Svensson Svensson. Han hann dubba filmer och spela korta teaterroller innan han lämnade branschen och idag sysselsätter han sig som flygledare.

Även Nina valde att gå vidare i livet efter sin roll som storasyster Anna. Idag jobbar hon som sjuksköterska.

5. Svensson Svenssson filmen

En av 1990-talets mest populära svenska serier var Svensson Svensson. Det var många som blev överlyckliga när det gjordes en nästan två timmars lång film med familjen. År 1997 hade den premiär och självklart var det samma rollinnehavare så som Allan Svensson, Suzanne Reuter, Gabriel Odenhammar, Chelsie Bell Dickson, Sten Ljunggren med flera.

familjen svensson
Familjen Svensson under pressträff inför filmen Svensson Svensson. Från vänster: Allan Svensson, Suzanne Reuter, Gabriel Odenhammar och Chelsie Bell Dickson.

Allan ser vi fortfarande i svenska filmer, så som polisserien Maria Wern och Gåsmamman. Sten har gått över till teater och är fortfarande aktiv trots en ålder på 84 år. Även Suzanne Reuter ser vi i tv-rutan, bland annat som syster till ”Ica-Stig”.

Gabriel, som spelade Max, har vi redan koll på, men vad gör Chelsie idag? Hon lämnade skådespelarkarriären med flaggan i topp och utbildade sig civilingenjör.

Källa: Wikipedia.se, Femina.se, svenskfilmdatabas.se

Foto: TT

Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
Annons