En del av

Svenska julfilmer som gör oss riktigt nostalgiska

20 okt, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Maxa julpeppen redan nu och låt barndomsminnen och den mysiga känslan infinna sig. Vi har samlat nio svenska julfilmer som gör oss riktigt nostalgiska.
Annons
8 julfilmer du inte får missaBrand logo
8 julfilmer du inte får missa

Det må vara två månader kvar till jul, men vi kan inte bärga oss längre! Det är dags att omfamna julen och det gör vi allra helst med en mysig svensk julfilm. Kryp upp i soffan med en filt, en varm kopp chockad eller varför inte glögg? Och dröm dig bort i den nostalgiska julvärlden. Väck barndomsminnena till liv, skatta åt parodijularna med knasigheter. Vi har samlat nio svenska julfilmer som är perfekta att titta på nu i juluppladdningen.

Fanny Alexander (1982)

Filmscen från filmen Fanny Alexander.

Sveriges mest hyllade filmklassiker är skriven och regisserad av Ingmar Bergman. I filmen får vi följa syskonen Fanny och Alexander som växer upp i ett förmöget borgarhem i början av 1900-talet. Filmen präglas av familjetragedier, magiska miljöer och ett storslaget julfirande. Men det är ingen kortfilm, här får du avsätta 3 timmar och 17 minuter för en sann nostalgiresa.

Annons

Filmen finns att hyra på Viaplay och SF Anytime.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Vi alla kan skriva under på att det inte blir någon riktig julkänsla utan Karl-Bertil Jonsson. Den animerade filmen har sänts varje julafton sedan 1975 i Sveriges Television klockan 19.05.

Den klassiska filmen är inspirerad av Robin Hood, där Karl-Bertil tar julklappar från de rika människorna som han sedan delar ut i de fattiga kvarteren. Karl-Bertils far är direktör och blir inte imponerad över sonens initiativ. Filmen har blivit en av Sveriges mest folkkära julsagor och tyvärr måste vi vänta ända fram till julafton för att njuta av denna klassiker.

Annons

Men! Den 12 november 2021 planeras premiären av en ny filmatisering av Karl-Bertil Jonssons julafton, utgiven av SF Studios.

Kan du vissla Johanna? (1994)

Per Oscarsson med Jimmy Sandin och Tobias Svärd vid inspelningen av filmen Kan du vissla Johanna?

Filmen i sig har inget jultema, men har visats på SVT varje jul. En fin och varm berättelse som bygger på en bok med samma namn skriven av Ulf Stark. Filmen utspelar sig under slutet av 1950-talet och allt Berra önskar sig är en morfar – en som man kan älska, som bjuder på kaffe och som kan lära honom att vissla. I filmen får vi följa pojkarna Berra och Ulf i jakten på att hitta en morfar till Berra på det lokala ålderdomshemmet.

Annons

Finns att se på SVT Play.

Mysteriet på Greveholm (1996)

Familjen i Mysteriet på Greveholm från 1996.

Vi vågar påstå att det är tidernas allra bästa julkalender! Familjen Olsson har tröttnat på lägenheten i stan och bestämmer sig för att fira en jul på landet. De hittar ett ”stort hus” som visar sig vara ett slott: Greveholm. Väl på plats upptäcker barnen att det spökar och vi får följa med på det vintriga äventyret som kastar oss tillbaka i barndomen.

Finns att se på SVT Play.

Ogifta par – en film som skiljer sig (1997)

Suzanne Reuter och Peter Dalle i filmen Ogifta par.

Juluppladdningen är i full gång för de två paren tillika vännerna Marie och David samt Sara och Samuel. Tillsammans får de för sig att fira jul i Sälen med ambitioner om en harmonisk och mysig jul.

Annons

Komedin tar med oss på ett händelserikt julfirande med humoristiska inslag och två temperamentsfulla par som bråkar och försonas om vartannat och frågan är om de fortfarande kan hålla ihop efter denna resa?

Filmen finns att hyra på Viaplay och SF Anytime.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Peter Haber och Katarina Ewerlöf i Tomten är far till alla barnen.

Huvudkaraktären Sara har varit gift flera gånger och inför julafton beslutar hon sig för att fira ihop med alla sina före detta makar, deras nya respektive och alla barn. Mitt i allt detta försöker hennes nuvarande sambo Janne att hitta sin plats och får jobba hårt för att finna sin julefrid.

Annons

Firandet urartar ganska snart och en jobbig situation uppstår när Sara avslöjar att hon är gravid. Det ingen vet är att sambon Janne steriliserat sig. Bland familjehemligheter, lite för mycket alkohol och en och annan intrig försöker Sara göra allt för att ge sina barn och gäster det mest minnesvärda julfirandet.. och ja det går sådär..

Finns att hyra via Youtube Movies.

Astrid Lindgrens jul (2005)

Pippi Långstrump med Herr Nilsson på axeln.

I en och samma film har Astrid Lindgrens julpoesier samlats ihop från åtta olika filmer. En mysig film som bland annat tar oss med till det stora julfirandet och tabberaset hos Emil i Katthult och hem till Pippi Långstrump som bakar pepparkakor på golvet. Till Lotta på Bråkmakargatan som letar efter en julgran och Ronja Rövardotter som möter rumpnissarna.

Annons

Filmen finns att hyra på SF Anytime och SF Kids.

En underbar jävla jul (2015)

Maria Lundqvist och Robert Gustafsson i filmen En underbar jävla jul.

Vi är många som kan relatera till att familjeband och konstellationer kan ställas på sin spets under julfiranden. Komedifilmen En underbar jävla jul handlar om paret Oscar och Simon som köpt ett hus tillsammans med sin vän Cissi.

Hon väntar dessutom barn och sambosarna om tre har bestämt sig för att bilda familj tillsammans. Något som alla släktens medlemmar har lite svårt att acceptera och förstå. Alla dessa känslor och funderingar väller upp under julmiddagen och skapar den ena märkliga situationen efter den andra.

Annons

Finns att hyra/köpa på Youtube Movies.

Jag kommer hem igen till jul (2019)

Peter Jöback och Johannes Bah Kuhnke i filmen Jag kommer hem igen till jul.

Världsstjärnan Simon kommer hem till Sverige för att fira jul med familjen. I den lilla staden där han vuxit upp har hans bror arrangerat en julkonsert. När brodern kommer hem och deltar i konserten får det Anders, som alltid levt i skuggan av sin bror att väcka gamla minnen till liv. Familjehemligheter väller upp till ytan och sätter hela den mysiga julen på spel.

Filmen finns att streama/hyra på C More, Viaplay och SF Anytime.

Foto: TT

Annons