En del av

Svenska kändisar: Då är det som jobbigast att vara förälder

18 jan, 2023 
Hannah Bergroth
carin da silva och penny parnevik
Det kommer dagar när föräldraskapet känns kämpigt. Här berättar kändismammorna Carin da Silva, Penny Parnevik, Klara Doktorow – och några till, vad de tycker är jobbigast med att vara någons mamma.
Annons

Hur upplever föräldraskapet? Känner du dig säker, som att saker och ting har fallit på sin plats? Eller dyker det upp utmaningar som gör att du undrar vad du riktigt gett dig in på?

Att vara förälder är inte alltid lätt oavsett hur mycket man älskar det.

6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10Brand logo
6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

Det är olika vad man tycker är utmanande och svårt med att ha barn. För vissa kan det handla om känslor – det kan faktiskt ibland vara tungt att älska någon så mycket. För andra kan det istället vara konflikter, bristen på tålamod eller att man inte förstår varandra som gör att man bara vill kasta in handduken och dra.

Att prata om det som är svårt kan göra så att allt känns lite, lite lättare. Dels för en själv, dels för andra som är i en liknande situation.

Annons

5 kändismammor om vad de tycker är jobbigt med att vara förälder

Det är inte bara med sin stil, personlighet eller i sitt yrke som våra kändismammor inspirerar oss. Många gör det även i sitt föräldraskap. Här berättar några vad de tycker är svårast med att vara någons förälder – och vad de gör åt det.

Friidrottsstjärnan och träningsprofilen Sanna Kallur, mamma till Majken, 9, Stellan, 5 och bebis i magen.

”Det känns svårt när tålamodet prövas, vilket händer rätt ofta. Då brukar jag prata med min man Klas, eller försöka komma ihåg att ta några djupa andetag.”

Sanna med barnen.

Influencern och entreprenören Vanja Wikström, mamma till Iggy, 8, och Tintin, 4.

”Jag brottas ofta med känslan av att inte räcka till. Efter att Niklas (barnens pappa) blev sjuk är jag i princip ensamstående med kidsen. Så dels är det bokstavligen svårt att räcka till, men som förälder finns ju också alltid känslan av att man kan göra mer. Man är ju aldrig klar, liksom? Det har väl sällan hänt att en förälder gått och lagt sig och nöjt sagt till sig själv innan hen somnar: ”Idag var jag en perfekt förälder, vad gött!”? Tyvärr. För vi gör ju alla så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har, och mer kan vi inte göra. Så länge man gör sitt bästa är man en perfekt förälder, anser jag.”

Vanja Wikström med barnen Iggy och Tintin
Vad gör Vanja när hon tycker det är jobbigt att vara förälder? ”Jag bölar ut i min blogg, haha! Skämt åsido så är min blogg en helt magisk kanal. Där kan jag lufta sånt som är kämpigt, där möter jag andra i liknande situationer vilket gör att jag slipper känna mig ensam”, säger hon.

Influencern och media-profilen Carin da Silva, mamma till Theo, 9 och Max, 6.

”Jag tycker ibland att det är ganska jobbigt att vara den stora personen, den som ska behöva tåla allt. Jag kan bli provocerad och irriterad på deras gnäll och glömmer lätt bort att de ju bara är barn. Gång på gång behöver jag öva på att lägga mina känslor åt sidan och inte ta saker personligt.”

carin da silva med familjen
Carin och familjen på röda mattan för ett par år sedan.

Influencern Penny Parnevik, mamma till Atticus, 3, Pebble snart 2 och en bebis i magen.

” Det är 5 000 gånger svårare att vara förälder än vad jag trodde att det suklle vara. Innan barnen kom hade jag nog en romantisk, förfinad bild av hur moderskapet skulle vara. Nu inser jag att jag aldrig fått höra ärliga berättelser om vad det faktiskt innebär och hur livet faktiskt kan se ut. Jag trodde att det kanske skulle vara lite så som man ser på film – eller som vilken mamma som helst som går på stan. Det ser ganska härligt och mysigt ut, men ibland kan det ju vara riktigt kämpigt. Och alla kommenterar om kärleken man kommer känna till sitt barn, den kände jag inte riktigt direkt när jag blivit mamma. ”

Penny Parnevik med barnen Pebble och Atticus
Penny trivs i rollen som mamma.

Radioprofilen och poddaren Klara Doktorow, mamma till Betty, 10, Sam, 3, och Poppy, snart 1.

” Det jobbigaste med att vara förälder är alla dessa lappar. Man ska ha koll på tusen grejer och kunna namnen på de andra barnen på förskolan samt deras föräldrar (jag kan inte hjälpa det men jag bryr mig verkligen inte?!).”

För snart ett år sedan blev Klara trebarnsmamma.

Foto: TT, privat

Annons