En del av

6 små saker som får dina barn att känna sig speciella

17 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
Mamma som kramar sin son med mössa på hösten
Att få känna sig speciell och sedd för den lilla person man är, bäddar för självkärlek senare i livet. Här är sex små rutiner som får varje syskon i skaran att känna sig som en riktig VIP!
Annons
Brand logo

Är du förälder till flera barn känner du säkert igen dig i balansakten att uppfylla barnens unika behov, samtidigt som du försöker få syskonen att ha det bra tillsammans och finnas där du mest behövs.

Känna sig unik – därför är det viktigt

Kanske går det bara av sig själv för dig, men det är faktiskt en liten ansträngning varje gång du balanserar fram mellan syskonrelationerna. Och den är värd din uppmärksamhet!

Tidningen Parents har intervjuat barnpsykologen och forskaren Laura Kauffman, som berättar att barn som känner sig sedda och speciella av sin förälder, och inte bara som en del av syskonskaran, upplever många fördelar senare i livet.

Mamma och son som bakat
Shutterstock

Till exempel hjälper det barnet att bygga en egen identitet och ökar chansen till psykiskt välmående på olika sätt. Bland annat lägger det grunden för känslan egenvärde och god självkänsla.

Annons

Barn som – tvärtom – inte känner ett känslomässigt band med sin förälder kan uppleva jobbigare känslor kopplat till sin identitet senare i livet, säger Kauffman.

– Dessa barn kommer mindre troligt kommer följa regler i familjen, och de söker oftare sina föräldrars uppmärksamhet på mindre positiva sätt. Exempelvis genom att bråka mer med syskon eller bli utåtagerande i skolan, säger hon till tidningen.

6 små handlingar

Att få villkorslös kärlek handlar inte om att man som barn kan få sin förälders uppmärksamhet alla stunder och hela tiden, säger Kauffman.

– Vårt mål är att visa villkorslös kärlek genom att fokusera och vara uppmärksamma samtidigt som vi har tydliga gränser.

Dina barn behöver också lära sig det oundvikliga menar hon: att du ibland måste fokusera på annat. Det finns både stunder då du kan ge full uppmärksamhet, och stunder då du inte kan göra det.

Mamma som kramar dotter

Hur väljer du att visa för dina barn extra mycket uppmärksamhet, när du faktiskt har möjlighet? Här är 6 små saker får dina barn att känna sig extra speciella!

Annons

1. En kort stund som inte avbryts

Det räcker med 10 minuter. Lägg telefonen i ett annat rum och gör det ditt barn vill göra!

2. Skapa egna traditioner

Det behöver inte handla om dyra eller ambitiösa happenings. Små mysiga stunder som upprepar sig kan skapa minnen för livet utan att vara påkostade! Bjud in lillasyster att laga pannnkaksfrukost på söndagar eller storebror att följa med när du ska göra ärenden.

Promenad eller ärenderunda kan vara en mysig tradition.

3. Visa kärlek med närhet

En puss på kinden eller en bamsekram innan läggdags! Om ni inte är en kramig familj kan ni ändå skapa egna fysiska band genom en egen hälsning eller roliga kodord.

4. Roliga frågor

Byt ut de vanliga frågorna om vad som hände på förskolan/skolan till mer ännu mer engagerade. Vem satt du bredvid på lunchen? Hur gick provet? Vad hände i tv-programmet?

Annons

5. Den viktiga ögonkontakten

Det kan låta självklart. Men att slå ihop datorn med jobbmejlen och rikta blicken mot ditt barn som vill prata med dig, har stor betydelse. Kom ihåg – det är kanske inte möjligt alla gånger. Men när det är möjligt, visa att du är där med din fulla uppmärksamhet!

6. Älska (genuint!) det som dina barn älskar

Barn märker när du bryr dig om hennes eller hans intressen och hobbies med genuin uppmärksamhet. Ställ entusiastiska frågor om legobygget eller tv-spelet, och hjälp ditt barn att blomma i det som just sin hobby.

Annons