En del av

Emelie: Mitt knep som tar bort envisa fläckar på barnens kläder

26 maj, 2023 
Hannah Bergroth
Emelie Isacsson och en bild på smutsig tröja
Fläckar på barnens kläder kan ibland kännas omöjliga att få bort. Tvåbarnsmamman Emelie Isacsson, 34, har hittat ett sätt som gör att fläckarna försvinner – kolla här vilket trolleri!
Annons

Hur man än försöker skydda barnens kläder är det ändå så lätt att det kommer fläckar – som ibland kan vara svåra att tvätta bort.

Emelie Isacsson, 34, är mamma till Evy, 3 och Allan, 1. Liksom många andra föräldrar är hon van att barnen smutsar ner sina kläder.

Mitt första barn var en ryggbajsare som bebis och mitt andra barn, som är drygt ett år nu, lägger mer mat på tröjan än i munnen när han äter. Fläckar finns, helt enkelt, säger Emelie.

3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Under åren har hon testat alla möjliga sätt för att få barnens kläder helt rena och har nu hittat ett sätt som gör plaggen nästan som nya.

Ta bort fläckar på kläder – småbarnsmammans hack!

Emelie berättar att hon tidigare försökt få bort matfläckar och ingrodd smuts med olika medel, men tycker ändå inte att det riktigt fungerat.

Annons

Jag vet också att galltvål, diskmedel, ättika och bikarbonat ska vara effektivt mot fläckar men jag orkar inte stå och punktbehandla alla nedsmutsade tröjor.

Emelie Isacsson
Emelie med barnen Allan (i famnen) och Evy.

Tröjor som fortfarande har haft synliga fläckar efter att de tvättats har Emelie lagt i slit-och-släng-högen i garderoben, vilket inte alls känts bra.

– Det är tråkigt att lägga en fin gammal ärvetröja eller ett nytt favoritplagg där.

Det här var orsaken till att Emelie började testa andra sätt. Hon hade läst om att solen kan ha en bra effekt mot envisa fläckar – men trodde aldrig att det skulle fungera på ingrodda barnmatsfläckar.

– Men jodå! Efter en dag ute i solen på balkongen så var fläckarna så gott som borta.

Eftersom hon inte vill slänga kläder, och låter dem ofta gå i arv, så är det här en superbra lösning.

Annons

Finns flera fördelar med att solen bleker

Emelie har testa få bort olika slags fläckar – även envisa matfläckar från lasagne, köttfärssås och tomatsoppa. Hon menar att solen varit räddaren även då.

Men det finns en fläck som varit knepigt att få bort.

– Gult bebisbajs upplever jag är lite svårare att få bort helt, men fläckarna blir väldigt mycket ljusare ute i solen i alla fall. Gula fläckar från solkräm och svett fajtas jag fortfarande med.

fläckar på barnkläder
Bilden till vänster: Tröjan efter att sonen Allan ätit middag. Bilden till höger: Tröjan har tvättats i tvättmaskinen, och fläckarna finns kvar.

Emelie menar att det finns flera fördelar med att använda sig av solens starka strålar.

– Den största fördelen är helt klart att slippa slänga plagget och köpa nytt. Det sparar på både miljö och plånbok. Dessutom är det ju otroligt enkelt att bara slänga ut plagget i solen – och så är det ju helt gratis!

Ren och vit tröja
Efter några timmar i solen är de envisa fläckarna helt borta!

Det enda hon kan komma på som dåligt är att det här knepet är beroende av vädret, det fungerar allra bäst i sol. Av erfarenhet berättar hon att fläckarna bleks bort över dagen – kanske till och med på några timmar.

Annons

– Är det lite mulet behöver plagget ligga ute en längre tid.

Något annat du ser som negativt?

– Jag har provat mest på ljusa textilier där fläckarna syns mycket. Mörkare tyg kan ju bli solblekt, så det kan man se upp med. Och är man pollenallergiker är det nog en bra idé att tvätta plagget igen efter att det har legat ute.

Vad har du fått för respons när du berättat till andra föräldrar om det här?

– En del har haft koll på metoden, men inte testat. De flesta har blivit förvånade över att det faktiskt fungerar. Det låter ju för bra och enkelt för att vara sant, men att solen bleker vet ju egentligen de flesta.

Tack snälla Emelie för att du delade med dig av det här knepet – det ska vi absolut testa i sommar!

Foto: Privat

Annons