En del av

Teknikproblem vi hade på 80- och 90-talet

07 sep, 2022 
AvNina Nyström
strul teknik
Minns du teknikprylarna som var otroligt viktiga då, men som man skrattar gott åt idag? Och inte minst – problemen de kunde orsaka?
Annons

Teknikutvecklingen går fort framåt, och 80- och 90-talet känns som ljusår bort. Framför allt när man tänker på de här prylarna... Här är en riktig nostalgitripp för alla som snurrat upp ett kassettband med fingret.

Se också: 10 saker du åt på barnkalas på 90-talet

10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Glömda disketter

diskett

Disketter var enda sättet att spara saker som man ville kunna ta med sig från en dator till en annan (eftersom man kanske inte ville spara sina grejer på en dator man delade med andra). Floppen när du insåg att du hade glömt disketten med specialarbetet hemma – eller ännu värre, omärkt, kvar i datorn i datasalen…

Annons

Vem ringde?

nummerpresentatör

Innan nummerpresentatören kom visste man aldrig om man hade ett missat samtal – eller kunde strunta i att svara om man inte ville prata med den som ringde. Sedan kom Anita och andra nummerpresentatörer i rask följd – tack för det Televerket!

Tjuvlyssnandet

Brenda i Beverly Hills

Någon annan familjemedlem lyfte på luren och tjuvlyssnade när du pratade hemligheter med din kompis. Och det efterföljande ”Lägg på”- vrålet när denna någon råkade avslöja sig var inte nådigt. Efter ett tag lärde sig den luttrade att identifiera det lilla klicket som kunde uppstå när någon tog sig in i samtalet.

Annons

Modemuppringningen

Det tjuter fortfarande i öronen när vi tänker på det pipande, blippande och fräsande modemljudet och hur ofta uppkopplingen totaltjallade? Så här lät det (om du av någon anledning vill höra det igen...)

Väntandet vid rec-knappen

Kasettbandspelare

När man ville kunna lyssna på sina favoritlåtar från Tracks men inte hade pengar att köpa kassettbandet eller skivan, ja då var det rec-knappen med den röda runda symbolen som gällde (i dubbelfattning med play-knappen).

Annons

Var man extra desperat, till exempel om man hade spelat in Eurovision song contest på videon, och ville kunna lyssna på sina favoriter igen på kassettband i freestylen, så satte man sig med sin bergsprängare jättenära tv:n och tryckte in rec. Men då fångade man in allt ljud i rummet – så när syrran hostade sabbades allt.

Intrasslade kassettband

intrasslat band

För att inte tala om när kassettbanden trasslade ihop sig. Man minns fortfarande känslan av det tunna, prassliga bandet och plastpiggarna när man snurrade upp det igen efter en lång stunds pyssel.

Annons

Hackiga CD-skivor

cd-skivor

Irritationen när man fick en repa och det hackade? När den bärbara CD-spelaren kom fick man heller inte göra några hastiga rörelser, för då hoppade skivan.

När VHS:en inte var tillbakaspolad

VHS

Man hade nypoppade popcorn och iskall läsk och skulle precis stoppa i videobandet för en perfekt filmkväll – för att upptäcka att tröttmössan som hade den senast inte hade spolat tillbaka filmen!

Foto: TT

Se också: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Se också: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
Annons