En del av

Therése Giza, 32, om graviditeten och att vara sjuk i postcovid

15 mar, 2023 
AvElisabeth Granseth
AvRosanna Berg
Therése Giza

Glädjen var stor när Therése Giza, 32, fick ett plus på stickan. Samtidigt är hon sjuk i postcovid – så hur skulle hon fixa en graviditet när minsta rörelse redan gjorde att hon kraschade?
– Hur skulle jag orka ta hand om ett barn? En familj? säger Therése till Motherhood.

Annons

Therése Giza, 32, är nybliven mamma och bosatt på Kreta tillsammans med sin man. I maj 2020 insjuknade hon i covid-19 och efter det blev hon aldrig riktigt frisk.

Nu är det främst hjärndimma och trötthet som fortfarande hänger över henne. Hon har svårt för att fokusera längre stunder och blir lätt trött av att röra på sig.

Annah Björk drabbad av postcovid – så påverkas hennes föräldraskapBrand logo
Annah Björk drabbad av postcovid – så påverkas hennes föräldraskap

Fick hopp efter samtal med läkare

När Therése blev sjuk funderade hon på om hon verkligen skulle orka genomgå en graviditet och sedan ta hand om ett barn.

– Livet sattes på vänt när jag blev sjuk. Jag orkade inte med att ta hand om mig själv. Hur skulle jag orka ta hand om ett barn? En familj?, säger Therése och fortsätter:

– Förra påsken fick jag informationen av en läkare som sa att om vi vill försöka bli gravida så är det ingen fara: ”Du blir kanske lite mer trött än vanligt”. Det gav mig och min man hopp. Utan att veta om vi kunde bli gravida lyckades vi direkt. En glädjande chock!

Annons

Hade feber varje dag i flera månader under graviditeten

Under graviditeten drabbades Therése av flera vanliga gravidsymtom som illamående och mindre aptit. Men det var inte allt hon drabbades av, de första månaderna hade hon också hög feber.

– Jag hade 39-40 graders feber varje dag i 3,5 månader. Tidigare hade jag feber några dagar i veckan och inte så höga temperaturer. Jag varvade soffan och sängen och kände att: ”Nu har jag verkligen nått botten”, berättar hon.

När Therése tog kontakt med vården fick hon svaret att hon skulle äta Alvedon för att få ner febern, men det hjälpte inte.

– På specialistmödravården i Lund fick jag informationen att som gravid har man lägre immunförsvar, och jag då med postcovid har redan försämrat immunförsvar. Kroppen klarade inte av att hantera både graviditet och sjukdom. Men som tur valde kroppen att fokusera på barnet i magen – men jag fick lida för det.

En dotter föds

Graviditeten gick framåt och febern släppte. Therése och hennes man, som är fotbollsspelare, flyttade till Kreta.

Annons

– Vi flyttade till Kreta i september och tack vare min man kunde jag fokusera på mig, graviditeten och min hälsa. Ju längre tiden gick och desto mindre jag gjorde så släppte febern och jag var i princip tillbaka till mitt ursprungliga post covid-läge. Vilket tragiskt nog var skönt eftersom det var mer hanterbart.

Den tredje mars föddes en flicka, som fick namnet Ofélia, och lyckan var total!

– Dock reagerade min kropp riktigt illa på förlossningen och jag fick genast feber, frossa på dagarna och grymma nattsvettningar. Ont i leder och muskler. Detta har jag haft varje dag sedan förlossningen. Hur länge det kommer vara så här återstår att se. Men Oxytocinet som ligger som en tjock dimma runt mig i och med all kärlek och närhet jag får har gjort att jag känt mig lyckligare och gladare än jag gjort sedan jag insjuknade.

Therése tillsammans med dottern Ofélia
Therése tillsammans med nyfödda dottern Ofélia.

”Vill må bra för dottern”

Therése känner sig hoppfull inför framtiden med sin lilla familj.

– Jag är tacksam för att jag inte drabbades av baby blues, eller mer ihållande depression, vilket jag absolut trodde i och med att jag är så skör och att min postcovid gjort mig nedstämd. Bara baby pinks här! säger hon och fortsätter:

– Förhoppningen är att känslan kommer sitta i och att jag inte längre ska behöva äta mina antidepressiva som jag började med, med anledning av min postcovid. Det känns hoppfullt! Hoppas också att hitta en läkare här i Grekland som är villig att hjälpa och kan ge mig en plan att ta mig tillbaka. Nu vill jag inte bara må bra för mig själv utan även för min dotter!

Foto: Privat

Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"Brand logo
Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"
Annons