En del av

Treåriga Tim riskerar att utvisas ensam till Nigeria, ett land han aldrig varit i

21 sep, 2021 
https://image.motherhood.se/emilie-dalhamn.jpg.jpg?imageId=7310473&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Emilie Josephson Dalhamn
I dagarna ska Tim fira sin treårsdag. Sedan han var fyra månader har han bott hemma hos familjen Persson utanför Brösarp på Österlen. Nu ska han utvisas till Nigeria där han tidigare aldrig varit.
Annons
TV: Här är 5 kvinnor som förändrar världen just nu
TV: Här är 5 kvinnor som förändrar världen just nu

När Tim, som egentligen heter något annat, bara var elva dagar togs han om hand av socialtjänsten i Skåne då mamman ansågs olämplig och utgjorde en fara för pojken.

När han var fyra månader gammal flyttade han till familjen Persson utanför Brösarp. Sedan dess har han levt med mamma Sandra, pappa Victor och två syskon. Men i januari väntar utvisning för pojken, vilket DN var först att rapportera om. Han ska då skickas till Nigeria, landet hans biologiska mamma blev utvisad till. Ett land han aldrig varit i, ett språk han inte talar. En helt främmande kultur för en liten treårig pojke.

Familjehemsmamman Sandra gör allt i sin makt för att förhindra utvisningen. Beskedet har även skapat stor debatt och namninsamlingar pågår via organisationen "Brinn för barnen". Eftersom Toms biologiska mamma fortfarande inte anses lämplig som vårdnadshavare riskerar han att omhändertas av myndigheter och hamna på barnhem.

Annons

– Han är född och uppväxt i Sverige. Det är här han har sitt liv och sin trygga punkt. Han har aldrig varit i Nigeria och har ingen koppling till sin biologiska släkt där. Det här är en så himla sjuk situation. Min hjärna går på högvarv för att vi ska kunna stoppa det här, säger Sandra Persson i Aftonbladet.

Aftonbladet har även granskat de beslut som ligger bakom utvisningen. Tim omhändertogs enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Guna Graufelds, Migrationsverkets tillförordnade presschef, skriver till Aftonbaldet att LVU inte per automatik är en grund för att bevilja uppehållstillstånd.

Källa: Aftonbladet

Foto: Privat/SVT

TV: Politiker och myndighetspersoner som brutit mot sina egna coronaregler
TV: Politiker och myndighetspersoner som brutit mot sina egna coronaregler
Annons
Innehåller reklamlänkar