En del av

Tiobarnsmamman Therese: Så löser jag morgonstressen

06 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Therese Dristig
Att komma iväg i tid på morgonen kan för en småbarnsförälder vara en rejäl utmaning. Barn som vaknar sent eller vägrar äta sin frukost brukar testa tålamodet rejält.
Therese Dristig, 43, är mamma till tio (!) barn och hon har hittat sitt sätt som gör morgonen enklare.
– Rutiner är A och O, säger hon.
Annons

Underbart, intensivt och massa kärlek! Så beskriver mamman Therese Dristig, 43, livet med tio barn. Therese berättar att hon behöver klara av att ha många bollar i luften eftersom det snabbt kan hända saker – på gott och ont.

– Det är så klart tuffare vissa dagar, men det gäller att ha tålamod och sänka sina krav på sig själv. Och att se livet med en glimt av humor är viktigt, säger tiobarnsmamman.

Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljonBrand logo
Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljon

Therese Dristig har tio barn

Familjen Dristig består av mamma Therese, pappa Frej och tio barn som är födda mellan 1999 och 2023. De två äldsta, Nadja och Nora, har flyttat hemifrån och Moa, Maja, Ellys och Estelle går i skolan. Therese är föräldraledig med bebisen Cajsa och har valt att ha de tre mellanstora barnen Juni, Julius och Carl, också hemma.

Annons

– Inga av våra barn går på förskola, vi har även valt bort de 15 timmar som vi har rätt till nu när jag är föräldraledig. Barnen börjar skolan när den är obligatorisk, det vill säga när de ska börja i förskoleklass, säger Therese.

Therese Dristig

Therese med yngsta dottern Cajsa.

Ålder:
43 år.
Familj: Gift med Frej, 10 barn och husdjur.
Bor: Lilla Edet.
Gör: Föräldraledig, men jobbar helger och kvällar på ett demensboende.
Följ: @familjen10dristig

Therese berättar att hon och maken hjälps åt med lämningarna, men de dagar hon ska göra det ser hon till att stig upp klockan sex.

– Vi behöver nästan aldrig väcka våra barn. De är morgonpigga som tur är.

Men även om de är vakna upplever Therese deras vardagsmorgon som något rörigt. Med åtta barn hemma är det många viljor och många utmaningar som kommer.

Therese Dristig
Therese med sin man Frej och de åtta barn, som fortfarande bor hemma.Foto: Privat

Therese säger att de som stor familj behövt skapa sina egna lösningar, som passar dem bäst. Vad tycker hon är den största utmaningen under morgonen?

Annons

– Att jag hela tiden är en tidsoptimist! Jag vill hinna så mycket som möjligt under dygnets få timmar.

– Men även andra saker så som att komma iväg i tid med barn som inte vill sitta i bilstol, syskonbråk eller hantera barn som har svårigheter med att rutinerna ruckas.

I det läget är det bara att acceptera att alla är olika och att alla behöver sin tid, konstaterar Therese.

Thereses alla barn
Alla tio barn som är unika på sitt sätt. <3Foto: Privat

Knepet som ger mindre stress på morgonen

Det som för många kan vara knepigt är det här med frukosten – att barnen inte har tid att äta när föräldrarna vill och det kan leda till stress. Therese säger tacksamt att hemma hos dem är just frukosten inget problem.

– Vi har tidigt lärt våra barn att om de inte äter när mat dukas fram får de vara hungriga.

Therese barn
Maja, Julius, Estelle, Juni och Ellys.Foto: Privat.

Att plocka fram kläder och packa alla väskor kvällen innan är vanliga sätt för att minska morgonstressen – och det är något som även Therese använder sig av.

Men hon har även hittat andra sätt.

– Rutiner är A och O i en storfamilj. Förutom praktiska saker så behöver jag förbereda barnen i god tid om vad som kommer att hända, säger Therese och förklarar:

– Vissa barn måste ha en lång startsträcka på morgonen medan för andra går det snabbare för.

Vad gör du om en morgon blir lite småtrasslig med barnen?

– Då försöker jag acceptera läget och göra så gott jag kan och hinner. Jag är inte mer än en människa med två armar och två ben.

Foto: Privat

Annons