En del av

Tiobarnsmamman om hur hon har löst mat och middag med alla barn

21 jun, 2023 
Hannah Bergroth
Sara Törnbom
Att dela med sig av sitt bästa mammahack kan underlätta för många föräldrar. Här berättar tiobarnsmamman Sara Törnbom hur hon gör för att få en lugn stund vid middagsbordet.
Annons

En som gärna sitter och äter, en annan som inte ens vill smaka och så en tredje som bara springer runt och vägrar sitta på sin plats. Hur GÖR man som för att alla i familjen ska få en mysig stund vid middagsbordet? Tiobarnsmamman Sara Törnbom, 35, har hittat ett sätt.

– Jag har lärt mig att sänka förväntningarna på våra middagar, säger Sara.

Dumplings för hela familjen - mästerkockens recept som tillagas på en kvartBrand logo
Dumplings för hela familjen - mästerkockens recept som tillagas på en kvart

Tiobarnsmamman: Rutiner är viktigt för barnen

Hemma hos familjen Törnbom i Norrköping är det full fart. Men tio barn mellan åldrarna 13 och 1 är det mycket som händer – hela tiden.

De fyra äldsta barnen går i skola och har många aktiviteter. De fyra som är yngre går på förskolan medan det yngsta tvillingparet är hemma med mamma Sara. Hon är utbildad pedagog, men i takt med att barnen kom valde hon att bli hemma på heltid.

Annons

– Även om min man jobbar ser vi till att dela på allt. Vi vill att barnen ska känna att både mamma och pappa är lika engagerade.

Sara Törnbom


Ålder:
35.

Familj: Gift med Magnus, 33 och tillsammans har de barnen Milton, 13, Vincent, 12, Meja, 10, Vilgot, 7, Malva, 5, Vega och Malte, 4, Vilma, 3, och tvillingarna, Melvin och Vilda, fyller 1.

Bor: Norrköping.

Gör: Utbildad pedagog, just nu hemmaförälder.
Följ: På kontot @tornboms kan du ta del av familjens vardag.

För att familjen ska få vardagen att fungera behöver det finnas struktur och rutiner. Sara säger att det kanske låter som en utmaning att lägga tio barn under en kväll, men de har hittat ett sätt som fungerar för dem.

– Vi börjar alltid läggningen nerifrån, det vill säga de minsta barnen först. Sedan nattar vi de som är äldre. De stora barnen klarar sig själva.

Det är inte bara natta barn som en förälder kan uppleva som knepig. Visst kommer det andra tillfällen och situationer som gör att det känns som att man vill kasta in handduken.

Mammans knep för att få mysigare middagar med barnen

En situation som säkert många kan känna igen sig i är krånglet vid middagsbordet. Som förälder har du antagligen sett fram emot att få möta hela familjen kring matbordet för att prata om dagen som varit, men det blir kanske inte alltid så som du tänkt dig.

Hur är det hemma hos Sara? Med tio barn lär det vara mycket som händer – eller?

Sara Törnbom med hela familjen
Hela familjen Törnbom.Foto: Privat

Sara berättar att de självklart stöter på utmaningar. Ett barn är multiallergisk och inte kan äta allt, ett annat barn är selektiv med maten, vilket gör att de behöver planera ordentligt.

Annons

– Vi försöker inkludera alla, men maten behöver ändå anpassas. Därför låter vi barnen komma med önskemål om vilka maträtter som ska lagas.

– Och till det barnet som har allergier samt det som är selektiv fryser vi in matlådor, så att den maten som funkar alltid ska finnas tillgänglig.

Så här kan det gå till när några i familjen äter tillsammans.Foto: Privat

Även om alla barn inte kan äta samma sak försöker ändå Sara och hennes man att alla ska äta liknande mat.

– Vi försöker att i största möjliga mån se till att barnens maträtter ska vara lika, vi vill inte att något barn ska känna sig utanför på grund av sin allergi.

Men i en familj med så många barn, hur undviker ni kaos?

– Vi försöker sitta och äta tillsammans i den mån det går, men vi har inga krav på att barnen ska sitta kvar och vänta på varandra.

– Jag försöker tänka att man är redo för det när man nått en viss ålder, man kan liksom inte kräva det av en 2-åring.

Annons