En del av

Så lyckas du bäst med nyårslöftet – genom att göra det till ett mål

04 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
Är du sugen på att uppnå något nytt under det kommande året? Kul! Här tipsar vi om hur du bäst når dina nyårslöften enligt forskningen – och berättar varför du ska göra om löftet till ett mål.
Annons

Har du satt ett nyårslöfte för det nya året? Kul, heja dig! En nystart är alltid härligt och att försöka ändra på vanor så att vi mår bra och blir gladare är såklart en bra grej.

Se också: Så blir ditt år som mamma

Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022Brand logo
Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

Det finns experter och forskning som kan hjälpa dig att hålla ditt löfte bättre. Till exempel genom att göra om löftet till ett mål.

Anledningen till att ett mål är enklare att uppnå än ett löfte, är att målet ofta är mer specifikt formulerat och fokuserar på specifika handlingar till skillnad från löften. Det gör det enklare att uppnå löftet/målet, skriver den internationellt kända kommunikantionscoachen Ashira Prossack som jobbar med att vägleda människor till bättre självförtroende inom näringslivet i tidningen Forbes.

Annons

Tips från forskningen – när du skriver nyårslöfte

På samma tema har även en studie som gjordes år 2020 här hemma i Sverige lyft att det brukar gå bättre om du formulerar ditt nyårslöfte som ett positivt mål/löfte – med en tydlig bild av något du vill börja göra, skriver tidningen MåBra.

Studien inom psykologi gjordes vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet undersökte hela 1 066 personer och pågick i ett års tid. Den visade att majoriteten, 55 procent, lyckades hålla sitt nyårslöfte efter ett år.

Bland de som lyckades hade man en sak gemensamt: löftet var från början formulerat som något positivt, till exempel att börja med en ny vana, snarare än att sluta med något (till exempel att äta viss typ av mat).

4 tips när du sätter dina nyårsmål

Sammanfattningsvis verkar det alltså som att du ska hålla dig både positiv, lista saker du vill börja med, och hantera ditt löfte mer som konkreta mål.

Annons

Vi tar återigen hjälp av kommunikationscoachen Ashira Prossack som listat fyra sätt att sätta upp nyårsmål som du faktiskt kommer hålla.

1. Gör löftet till ett konkret mål

Det är okej att starta med något brett, som att du vill få högre lön, lägga bort din mobiltelefon oftare, tillbringa mer tid med barnen eller äta bättre mat. Men sen behöver du tänka ut hur du ska göra för att nå dit.

Ska du få mer pengar per jobbad timme och gå ner i tid? Ska du jobba lika mycket men få en högre lön? Varför vill du äta annan mat? När du har konkretiserat ditt mål tillräckligt mycket kan du börja sätta upp milstolpar att nå på vägen till målet. Ta dig till en milstolpe i taget så är du snart där!

familj som spelar fotboll ihop
Är ditt mål att få mer egentid – eller kanske mer tid med familjen? Fundera på vilka delmål som tar dig dit!

2. Ha målen när du ser dem

Det hjälper inte om du skriver målet på en lapp sen glömmer bort den i en byrålåda. Du kommer mer troligen jobba mot målen om bokstavligen du ser dem framför dig då och då. Kanske har du en lapp vid din kontorsplats, en bakgrundsbild på telefonen som påminner dig om dem eller sätter påminnelser till dig själv i mobilen på när du ska börja jobba med nästa delmål. Du kan också lägga dem i ett synligt dokument på datorns skrivbord, till exempel.

Annons
*Skriver upp på listan direkt!*

3. Var specifik

Återigen, ge målet kärlek genom att vara ordentligt specifik när du sätter det. Med tydliga steg om hur du tar dig från där du är nu mot målet har du högre chans att lyckas. Delmålen ska helst kännas uppnåbara och vara mätbara så att du vet när du nått ett av dem och går vidare till nästa. Då kan du mäta processen även bakåt och se vad du redan lyckats med om det känns tungt.

4. Välj max tre mål åt gången (det vill säga välj bort annat!)

Massor av delmål och nya förändringar som ska göras – det säger sig självt att du inte kan fokusera på för många saker samtidigt. Då har du inte gett dig någon möjlighet att lyckas. Risken med för många mål är att du bara blir frustrerad och istället ger upp dem. Att jobba mot ett, två eller max tre mål är lättare. Du kommer se resultat och orka fortsätta tills dess att du gjort målet till verklighet.

Lycka till!

Foto: TT

Annons