En del av

7 tips på enkla och goda mellanmål ditt barn kommer älska

02 jun, 2022 
Redaktionen Motherhood
Pojke äter jorgubbe
Mellan måltiderna under helgen, i vagnen från förskolan eller som ett sista snack innan det är dags att gå och lägga sig. Här är sju goda mellanmål ditt barn kommer tycka är gott!
Annons

Ibland kan det kännas som att det enda vi föräldrar gör är att planera mat. Frukost, lunch, middag och alla dessa mellanmål som också behöver finnas till hands när blodsockret sjunker.

För att undvika dåligt stämning och tråkigt humör gäller det att fylla på med energi – både för stor och liten. Här ger vi dig tips på 7 goda och snabblagade mellanmål som är toppen att ta fram när mini och mammas mage kurrar.

Se också: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 80-talet

10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

7 tips på goda mellanmål som barn gillar

Nyttig glass, matiga muffins eller chokladbollar utan vitt socker. Spara ner den här listan med härliga och mättande mellanmål.

Psst! Se till att alltid ha något av detta i kylen eller frysen.

1. Fräsch och söt smoothie

Ditt barn lär älska att dricka ur sugrör – varför inte låta hen göra det samtidigt som kroppen mättas av god smoothie? En smoothie kan du göra helt enligt tycke och smak, det är bara att mixa det som du och barnet gillar allra mest. Den här rosa har inte bara en fin färg, den innehåller många godsaker som gör att mini håller sig mätt en lång stund.

bild på smoothie
Känns smoothien för tjock för sugröret? Blanda i 0,5 dl mjölk så blir den något tunnare.

Du behöver:

1 dl yoghurt (naturell eller vanilj)

En näve frysta jordgubbar

En halv banan

5-7 kuber fryst mango.

Annons

5-8 mandlar.

Gör så här:

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en blender, så allt blir ordentligt blandat. Häll upp i ett fint glas och servera med sugrör.

Tips! Passa på att göra en större sats och spara i kylen. Perfekt att ta fram när ni kommit hem från förskolan.

2. Smaskiga bananpannkakor

Är ditt barn en av de som väljer banan när det är fruktstund? Då kommer hen att älska dessa saftiga pannkakor.

Du behöver:

2 bananer

2 ägg

Smör att steka med

Färska eller frysta bär

Gör så här: 1. Skala och mosa bananerna i en bunke med en gaffel. Knäck i äggen och blanda så det blir en smet. 2. Värm lite smör i en stekpanna och stek till små pannkakor. Använd ett decilitermått och måtta upp så de blir lagom stora. 3. Servera med färska eller frysta bär.

Tips! Vill du ge pannkakorna en naturlig sötma, stek dem i kokosolja.

3. Chokladbollar med dadlar

Ja okej, det här mellanmålet får lov att räknas mer som fika. När man vill lyxa till det på lördagen till exempel är det ypperligt då dessa kan vara mer mättande än traditionella chokladbollar, är fria från vitt socker och mer fiberrika.

chokladbollar
Gillar ni smaken av jordnötter? Sätt 1-2 msk jordnötssmör i smeten, det ger det lilla extra.

Du behöver:

8 dadlar

2 dl havregryn

0,5 dl kokosolja

1-2 msk kaffe

Kokosflingor

Gör så här:

Kärna ur dadlarna och sätt dem i en mixer. Tillsätt havregryn, kokosolja och kaffe. Mixa allting så det blir en blöt smet. Känns den för torr kan du lägga till lite vatten eller mer kaffe. Rulla smeten till små bollar och rulla dem i kokosflingor. Lägg dem på en tallrik och ställ i kylen, det är nämligen godast om chokladbollarna serveras kalla.

Annons

Tips! Orkar ni inte äta upp alla? Frys in och plocka fram allt eftersom.

4. Hemmagjord granola

På yoghurt, som crunch till smoothien eller som litet snacks framför tv:n. Granola är suveränt att ha hemma i skafferiet och det finns många fördelar med att göra sin egen. Dels får du själv bestämma vad som ska vara i, men det är också snällt för plånboken.

Du behöver:

1 dl hasselnötter

1 dl mandlar

0,5 dl valnötter

3 dl havregryn

5 dl riven kokos

2 msk honung

Gör så här:

Värm upp ugnen till ca 100 grader. Finhacka hasselnötterna, mandlarna och valnötterna. Sätt nöthacket i en skål. Blanda i havregryn, riven kokos och honung. Tillsätt vatten och blanda så att allt i skålen blir riktigt fuktigt. Häll granolan allt på en plåt, som är klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 100 grader tills den är helt torr. Det gäller att ha tålamod för det kan ta ett tag. Kolla nu som då och vänd på granolan så inget bränns.

Annons

Tips! Använd glutenfritt havregryn så blir granolan helt och hållen fri från gluten.

5. Enkla muffins med banan och havre

Oavsett om man är barn eller vuxen är det roligt med lite variation. När det börjar bli tröttsamt att äta mackor är matiga muffins ett gott alternativ. Dessa muffins är toppen att ha i väskan när mini ska hämtas på förskolan.

muffins med havre och banan
På picknicken, till frukost eller som mellis – dessa muffins funkar till allt.

Du behöver:

2 bananer

3 ägg

2 dl havergryn

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

Nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna, knäck i äggen och rör ihop till en jämn smet. Blanda i havregryn, bakpulver, kanel och en nypa salt i en annan skål. Rör ihop alla ingredienser. Fyll muffinsformar med den lösa smeten och strössla lite havregryn på. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter, tills muffinsarna fått fin färg.

Annons

Tips! Servera dessa muffins med jordnötssmör.

6. Fruktsallad extra allt

Frukt innehåller många nyttiga vitaminer. Gör fruktstunden ett snäpp godare genom att hacka upp en enkel fruktsallad. Härligt att titta på och att äta.

Du behöver:

Frusna mangobitar

Frusna anansbitar

Frusna granatäppelkärnor

1 banan

1 äpple

1 kiwi

En fjärdedels vattenmelon

Färska eller frusna bär

Riven kokos

Gör så här:

Tina mangobitar, granatäppelkärnor och ananasbitar på riktigt låg värme i micron. Har du ingen micro kan du lägga dem i ett vattenbad. Skär banan, äpple, kiwi och vattenmelon i små bitar. Sätt alla frukter i en skål och blanda runt. Lägg till en näve färska hallon, blåbär och halverade jordgubbar. Strössla med lite riven kokos.

Tips! Vill du göra det ännu festligare, gör fruktspett! Det gillar kidsen oavsett ålder.

7. Nyttig glass med hallon

Glass är väl det som barn gillar allra mest, eller hur? I vissa fall går det faktiskt att lura dem och istället servera en nyttigare variant med endast två ingredienser. Säg hej till sommarens godaste mellis, nicecream.

Servera i skål med färska bär, för extra lyx!

Du behöver:

2-3 övermogna och frysta bananer, gärna i slantar så går mixandet enklare.

0,5 dl frysta hallon

Gör så här:

Mixa bananerna slätt och tillsätt hallonen mot slutet. Du behöver inte tillsätta socker, bananerna gör jobbet även här och resultatet blir en krämig och härligt röd mjukglass som smälter i munnen!

Foto: TT

Annons