En del av

Mammorna: Det gör vi när barnet gråter vid lämning på förskolan

17 aug, 2022 
Hannah Bergroth
mamma ska lämna barn på förskolan
Åj, det gör så ont i mammahjärtat att se barnet vara ledsen vid förskolelämningarna. Här berättar Motherhoods läsare hur de gör för att morgonen på förskolan ska gå så smidigt som möjligt.
Annons

Liten blir stor och nu är det dags för förskolan. För vissa går inskolningen bra, barnet tycker det är roligt och spännande att vara där. För andra barn kan det vara riktigt jobbigt, vilket inte alls är så konstigt. Hen är ju van att hänga med dig varje dag. Oavsett om ni är nybörjare eller om det handlar om att komma tillbaka efter långt lov, kan det ta ett tag innan både du och mini vänjer sig med en ny vardag.

Men visst är det jobbigt att lämna en liten som gråter. Vi frågade våra fantastiska läsare om hur de brukar göra för att få till så glada lämningar som möjligt. Här delar de med sig av sina bästa tips.

VIDEO: Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
VIDEO: Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Mammornas knep för en glad lämning på förskolan

På vårt populära Instagram-konto ställde vi frågan ”Hur gör ni när era barn är ledsna vid lämning på förskolan?” Så här svarade några av mammorna.

Annons

Ta en promenad innan

Att promenera till förskolan ger er en äventyrlig start på dagen, men också en chans att prata igenom dagen. Vad ska hända på förskolan? Vilka kompisar ska barnet leka med? En mamma berättar:

”Vi passar på att promenera till förskolan. Det ger en mysig start tillsammans.”

Påminn om vem barnet ska få träffa

Alla kompisar, snälla pedagoger, leksaker… Ibland kan det vara bra att hjälpa barnet att komma ihåg allt roligt som ska hända.

”Jag brukar prata med barnet om favoritfröken och alla kompisar som väntar.” skriver en läsare. Så smart!

barn leker på förskolan
Så fort barnet väl får leka med de andra barnen brukar humöret bli bättre.

Locka med leksak

på många förskolor är det inte tillåtet att ta med sig leksaker. För vissa barn kan det dock vara en trygghet att få ta med något innan hen lämnar hemmet. En mamma har klurat ut hur hon kan lösa det.

Annons

”Mitt barn brukar få ta med en sak hemifrån som väntar i bilen under dagen. Det kan vara en leksak eller ett gosedjur.”

Säg hej då på rätt sätt

Det sägs att barn förstår mer än vad vi vuxna tror, och i många fall kan det säkert stämma. Några följare berättade att de ofta väljer vad och hur de säger när de går från förskolan. Och visst är det så, små saker kan ibland göra stor skillnad för barnets känslor. En mamma skriver:

”Vi säger inte 'hej då' utan istället 'vi ses sen'.”

En mamma är noga med hur hon pratar om själva lämningen.

”Vi pratar alltid om att vi 'följer barnet till förskolan' istället för att 'lämna'”, skriver hon.

Att även berätta för barnet att mamma eller pappa kommer och hämtar kan också vara tryggt.

”Jag säger att mamma alltid kommer tillbaka och hämtar. Att jag längtar tills vi ses senare.”, berättar en läsare.

pojke går med mamma till förskolan
Mysigt med promenad när mamma följer mini till förskolan.

Undvik att stressa

Det finns många bra saker du kan göra för att få en fin förskolelämning. Men en viktig sak, som många av våra följare vill tipsa om, är att det är bra att försöka undvika stress. Vissa menar att det kan sätta stämningen för hela dagen.

Annons

”Ställ klockan tidigare!”, är det en mamma som skriver.

”Förbered så mycket kvällen innan för att minska stressen”, tipsar en annan.

Det kan också vara en fördel att inte behöva stressa vid själva lämningen. En tredje mamma berättade att de särskilt är noga med det.

”Min dotter får alltid sitta kvar i vagnen. Tryggt och säkert med snutte. Det är tacksamt att hon inte behöver slitas upp ur vagnen i onödan.”

Ha en egen speciell rutin

Åh, det finns så många fina saker som våra följare gör för att lämningen ska bli så bra som möjligt. Många har skapat egna rutiner som ger en trygghet till barnet. En mamma berättar:

”Vi ger varandra en puss i handen som vi sparar i fickan. Den tar vi fram om vi längtar under dagen.”

SÅ fint! En annan mamma menar att det kan vara bra att ha något som påminner om föräldern.

”Vi ritar alltid ett litet hjärta på handen som vår son kunde titta på när han saknade oss som mest.”

Annons

Möt barnets känslor

Att avsätta lite tid för att vara ledsna tillsammans kan vara ett sätt att lugna och trösta barnet, speciellt om barnet är lite äldre och inte köper att man försöker avleda. Det har en fyrabarnsmamma testat.

”Att istället möta barnets känslor, som i den stunden brukar vara ledsamhet, funkar oftast. Jag säger 'Jag ser att du är ledsen, det är jag också. Jag skulle också vilja vara hemma idag. Ska vi sätta oss tillsammans och vara ledsna ihop en stund? Så kan vi se vad vi kan göra för att göra varandra glada?!' Det blev en lugnare stund, som snabbt gick över i olika lösningar och planer för eftermiddagen.”, berättar hon.

Dessutom menar hon att det ofta resulterat i att hon efter några timmar hämtat ett barn som absolut inte ville gå hem.

”Då behöver jag köra samma metod igen, fast med omvänd agenda. Som exempel, 'jag ser att du är besviken för att du behöver gå hem. Ska vi planera vad du kan fortsätta leka med i morgon?'”

Annons

Korta lämningar – succé

Ibland får du helt enkelt lita på att förskolepedagogerna hör av sig om barnet är otröstligt. Det här är något som många föräldrar tänker.

”Som sexbarnsmamma har erfarenheten lärt mig att korta lämningar är det bästa. Hej då och en puss har funkat bäst!”, skriver en mamma.

”För oss har det varit bra att inte hänga kvar. Krama, pussa, lämna till en fröken och sedan gå, har gjort våra barn glada.”, berättar en annan.

mamma kramar sina söner
”Puss mamma! Vi ses sen!”

Se till att ha roliga eftermiddagsplaner

Ett annat omtyckt sätt för både barn och förälder är att planera vad ni ska göra när arbetsdagen är slut. Det kan vara ett sätt för att få barnet att förstå att hen inte ska vara på förskolan hela dagen.

”Jag vill alltid berätta för mitt barn vad vi ska göra när vi kommer hem. Att hon ska få vara med och laga mat, leka med katten och att vi ska plocka vinbär från trädgården. Det brukar lugna bra.”, berättar en småbarnsmamma.

SE OCKSÅ: 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
SE OCKSÅ: 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Foto: TT

Annons