En del av

Så stöttar du ledsna och sura barn – experten ger råd

12 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
Ett barn som sitter med huvudet i famnen
Ibland, när föräldraskapet känns extra svårt och kämpigt, kan det vara skönt att ta till sig kloka råd. Här ger beteendevetaren och Motherhood-profilen Paulina Gunnardo tips på vad du kan göra när ditt barn är irriterad, sur och arg.
Annons

I samma stund som du blir förälder upptäcker du många nya känslor och sidor hos dig själv. Förutom det mest självklara som den stora och obeskrivliga kärleken du känner till en ny liten människa, dyker det även upp saker som du ska klara av att hantera, bland annat stora utmaningar så som oro och bråk.

Ja, det är mycket som ingår i föräldraskapet. Du känner dig säker i de flesta situationer och vet hur du ska göra för att finnas där för ditt barn. Men ibland, när det är extra tufft kanske du tvivlar på dig själv. Det är i sådana situationer som det är bra att påminna sig själv om att du är den absolut bästa föräldern till just ditt barn.

Se också: Så blir ditt år som mamma – enligt ditt horoskop 2022

Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022
Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

Barn som är glada upplever vuxna som inga problem. De ger energi och är lätta att ha att göra med. Men som alla människor har även barn rätt till att vara irriterade, sura och arga. Tycker du också det är jobbigt att veta vad du som förälder kan göra för att stötta och hjälpa när ditt barn har en sämre dag? Då ska du fortsätta läsa här.

Annons

Paulina Gunnardo: Skifta fokus och ställ dig i barnets position

Paulina Gunnardo är förutom Motherhood-profil även beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling. I ett blogginlägg med rubriken När jag är sur vill jag veta att du älskar mig ändå skriver hon om hur barn som är ”sura och griniga” kan utmana oss som föräldrar. Att det kan ibland kan kännas svårt – och nästan irriterande när barnet har en dålig dag.

”Om det är så att du känner att du utmanas, att du blir provocerad eller tycker att det sura hos ditt barn är svårt - försök skifta fokus och ställa dig i barnets position” skriver Paulina och fortsätter:

”Se på känslorna som uttrycks som viktiga budbärare med information som kan hjälpa dig på traven i att förstå ditt barn och vad ditt barn behöver.

Barn är duktiga på ett leva i stunden, men de har också en förmåga att se när de utmanar sina föräldrar lite extra. De vet när de upplevs som ”jobbiga” – samtidigt som de självklart inte vill vara den som skapar dålig stämning eller irritation på flit.

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo, beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling.

Paulina menar att barn som är sura eller ledsna kan lätt fånga vuxnas uppmärksamhet – trots att de varken säger ett ord eller rör en min. Hon påpekar även att barn kan bli kvar i sin sinnesstämning utan att förstå vad som händer eller hur hen kan kommunicera det.

Annons

”Det sura handlar ofta om osäkerhet om vad en känner, tänker och behöver i stunden” skriver Paulina.

Det kan du göra när barnet är ledsen, arg eller sur

Men okej, alla föräldrar tycker någon gång att det är jobbigt när barnet är på dåligt humör. När tjafs och småbråk inträffar vid frukostbordet eller när sura miner blir en vana, är det svårt som förälder att ha tålamod eller vara lösningsorienterad. Hur löser man det?

Paulina menar att det är vårt uppdrag som vuxen att hålla en dörr öppen för diskussioner, att det är vi som ska stötta och hjälpa barnet. Paulina ger ett konkret exempel på vad man kan säga när barnet är arg, ledsen eller sur:

”Jag älskar dig även om du har det tufft på insidan just nu. Alla kan bli sura. Det är okej.”

Önskar du ha fler kloka tankar från Paulina? Du hittar fler föräldraråd och tips i hennes blogg.

Foto: TT, Clara Mortensen.

Annons