En del av

Spara pengar när du handlar mat – genom att göra som förr i tiden

12 jan, 2023 
AvRosanna Berg
Den pågående inflationen märks av i såväl plånböcker som på priserna i mataffären. Men här kan vi lära oss en hel del av historien när det kommer till att hålla nere på matkostnaderna.
Annons

Att våra livsmedel har skjutit iväg i pris i och med inflationen är ett faktum. Plötsligt är basvaror som bröd, mjölk, ägg och smör nästan klassade som vardagslyx.

Den amerikanska sajten Huffpost har listat några smarta tips där de har hämtat inspiration från förr i tiden när ekonomin varit ordentligt åtstramad; som under den stora depressionen, andra världskriget och tidigare inflationer.

Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023Brand logo
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023

7 tips på hur du äter billigare:

Billigare köttvaror – exempelvis inälvsmat

Inälvsmat som lever och njure kanske inte är lika populärt som en klassisk lövbiff – men det är ett billigare alternativ som dessutom är rikt på järn. Även blodpuddingen är en billig och bra järnkälla.

Annons

Dryga ut proteinet – ta det du har hemma

Ett tips är att dryga ut exempelvis köttfärs med ströbröd, ris, riven rotfrukt, grönsaker eller vad som helst egentligen som man tycker skulle passa eller som finns liggande hemma.

Byt till billigare ingredienser – tänk om

Byt ut dyra ingredienser till billigare. Testa att laga en vegetarisk gryta i stället för en med kyckling i om den är för dyr. Dessutom finns det massor av goda recept på vegetariska varianter på olika kötträtter.

Återanvänd! Spara räkskalen och stekflottet

Buljong i skål.
Gör egen buljong eller fond, frys in och spara!

Gör egen buljong eller fond på räkskal, eller varför inte på stekflottet i pannan där alla smakerna sitter kvar efter en köttbit. Tillsätt morötter och lök, frys in och det finns buljong i månader framöver.

Annons

Ta vara på alla rester – använd fantasin

Det här kanske inte kommer som ett helt revolutionerande tips i dessa tider. Men titta runt i kylen med nya ögon och använd fantasin. Varför inte prova göra risbollar av gårdagens torra ris? Eller en matig omelett av potatisen som blev kvar? Det kan vara så att dina rester går ihop bättre än du tror!

Pickla grönsaker – både hållbart och gott

Picklade grönsaker i en glasburk
Pickla gurka, morötter, chili eller vad som faller dig i smaken! Click to add image caption

Gå loss och pickla allt från gurka till lök och chili. I ättika- och sockerlag håller sig grönsakerna fräscha länge. Dessutom är det en riktig smakhöjare i maten.

Annons

Ha koll på dina lokala rabatterbjudanden

Om du är kund hos en eller fler matvarukedjor kan det löna sig att hålla koll på både veckans erbjudande och på dina personliga erbjudanden. Ofta får du information om de olika rabatterna i appen eller på reklambladet i brevlådan. Även inne i butiken finns det rabatter uppsatta att hålla utkik efter. Varor med kort datum brukar ofta vara nedsatta i pris.

Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter
Annons