En del av

Lista: 14 könsneutrala namn

13 maj, 2022 
AvHannah Bergroth
barn som leker med blomma
Det är alltid roligt att scrolla igenom namnlistor – oavsett om du väntar barn eller inte. Här har vi plockat 14 namn som passar både flicka och pojke.
Annons

Oavsett om det är du, din kompis eller ditt barn som går i väntans tider är du ändå lika nyfiken. Vem är det som ligger där inne? Har bebisen hår och vem är den mest lik?

För vissa kan nyfikenheten ta över så pass att man vill ha så mycket information som det bara går. När frågan om kön dyker upp är man snabb på att svara: ”Ja, vi vill veta vilket kön barnet har!”. Andra tänker kanske att kön inte spelar någon roll. Det blir mer spännande om man inte vet vem det är som i magen. Många menar att just det kan vara den där extra pushen eller överraskningen som gör att man orkar med slutskedet av graviditeten eller förlossningen.

Att skriva namnlistor på sitt kommande barn är ändå roligt. Ja, det kanske gör att det känns mer verkligt att en ny liten människa ska flytta in. Här har vi plockat fram 14 könsneutrala namn som passar både kille och tjej.

Se också: 10 speciella namn som Skatteverket har godkänt eller nekat

Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Unisexnamn – namn som passar flicka och pojke

Trenden med att ge sitt barn ett unisexnamn ökar och könsneutrala namn som Lo och Charlie har börjat stiga på topplistorna. Här nämner vi några fler, både svenska och internationella.

Annons

Alex

Alex är ofta ett smeknamn på pojknamnet Alexander och flicknamnet Alexandra. Men visste du att just det här namnet även kan fungera som ett vanligt förnamn både här hemma i Sverige, och även internationellt?

Angel

Som du säkert kan ana betyder Angel ”ängel”. Namnet kommer ursprungligen från det grekiska ordet angelos som betyder ”budbärare”. En namn med fin betydelse som funkar oavsett om du får en flicka eller pojke.

Billie

Oftast stöter vi på flickor som fått namnet Billie, men internationellt är det här ett unisexnamn. Kända personer som fått namnet är sångerskan Billie Eilish och sångaren Billie Joe Armstrong från bandet Green Day.

Caj/Kaj

Ett tvåstavigt namn som oftast ges till killar – men det fungerar faktiskt lika bra på tjejer. Hur man väljer att stava det här namnet är individuellt, men vanligast är Kaj eller Caj. Dock heter den kvinnliga modejournalisten Cay, vilket tillför något extra.

Annons

Eli

Eli är ett hebreiskt namn som bland annat betyder ”hög” eller ”upphöjd”. I Sverige är Eli vanligast som killnamn, men om vi blickar till vårt grannland Norge så är det fler tjejer som får heta det.

Dylan

Det här namnet har tidigare varit ett namn för män, men nu börjar det bli mer och mer populärt att ge det till flickor. Skådespelarparet Adam Pålsson och Celie Sparre gav äldsta dottern namnet Dylan år 2015, så fint!

Kim

Kim är oftast det första namnet som dyker upp när man tänker på könsneutrala namn. Den internationella realitystjärnan Kim Kardashian, fotbollsspelaren Kim Källström och kvinnliga hockeyprofilen Kim Martin är några som fått det här fina enstaviga namn.

Jesse/Jessie

Om du uttalar dessa namn på engelska låter de rätt så lika – trots att de har olika stavningar. Jesse är ett killnamn som betyder ”kung” eller ”guds gåva”, medan Jessie oftast är ett smeknamn på tjejnamnet Jessica.

Annons

Lee

Lee är ett amerikanskt namn som ofta för tjejer kombineras med andra namn, exempelvis Kathy Lee. Nuförtiden fungerar namnet så som det är, både för tjejer och killar.

Mika

I vårt grannland Finnland används Mika som ett killnamn (ja, du kanske har koll på Mika Häkkinen?). Här är det däremot möjligt att döpa sin dotter till Mika, dock är det fortfarande rätt så ovanligt. Enligt Svenska statistikmyndigheten finns det 724 kvinnor som har det som tilltalsnamn.

Mio

I Astrid Lindgren böckerna får vi följa pojken Mio, men i riktiga världen finns det även tjejer som döps till detta korta namn. Mio betyder ”min”, vilket är en liten extra fin betydelse.

Vilket är favoriten på den här listan?

Renee

René är ett killnamn med franskt ursprung. Dock finns det ett motsvarande namn för tjejer, nämligen Renée (observera var apostrofen är). Om namnet skrivs utan apostrof, alltså Renee, är ett känt könsneutralt namn.

Robin

Robin Bengtsson och Robin Paulsson är två kända killar som har det här namnet. Men visste du att även superartisten Robyn egentligen heter Robin Carlsson?

Tintin

Den första man tänker på när det gäller det här namnet är säkert seriefiguren Tintin, men även den svenska skådespelaren Tintin Anderzon har det här namnet som tilltalsnamn. Ett ovanligt namn eftersom 423 kvinnor och 261 män har namnet – enligt Svenska Statistikmyndigheten.

Foto: TT

Annons