En del av

Mammans bästa hack för att hålla ordning i barnens garderob

08 sep, 2022 
Hannah Bergroth
jessica granbeborg och bild på klädhög
Upplever du också att du är en mamma som städar och ordnar i barnens garderober alldeles för ofta? Då kan den här mammans knep vara till hjälp.
Annons

Visst är det roligt med barnkläder. Som förälder får du kanske automatiskt ett större klädintresse – för det finns ju SÅ mycket fint till barnen just nu.

Men hur håller man ordning bland små tröjor, byxor, t-shirts och underkläder? Ja, det räcker att man är extra stressig en morgon för att allt ska bli ett enda kaos.

Tvåbarnsmamman Jessica Granberg tröttnade på att det var svårt att hitta bland klädhögarna i barnens garderob. Därför löste hon det på ett smart sätt – som inkluderade hela familjen (ja, även barnen!) Kolla här för världens bästa mammahack!

Se också: Så blir ni av med tjatet hemma

Se hur ni blir av med tjatet hemmaBrand logo
Se hur ni blir av med tjatet hemma

Tvåbarnsmammans bästa hack för att hålla ordning i barnens garderob

Att lära barnen var deras kläder finns kan vara lösningen till många stressiga morgnar. Jessica Granberg har två barn och hon berättar att hon tidigt lärt dem hur man håller reda på sina grejer och lägger in saker på rätt plats i garderoben.

Annons

– Mitt främsta tips är att inreda garderoben med lådor och korgar, det funkar till alla plagg och små saker. Genom att märka upp korgarna så kan barnen själva se var grejerna ska vara eller var de hittar dem. Saker och ting kanske blir mixat men bättre än allt till slut hamnar på golvet.

Jessica Granberg
Jessica menar att det här knepet gör att hon får en bättre överblick över barnens kläder.

Jessica berättar att barnen har vanliga hyllplan i sin garderob, men för att göra det lättare för dem att veta var alla saker och kläder ska vara har hon lagt vanliga korgar i metall på varje hyllplan. Sedan har hon använt en ”dymomaskin” där hon skrivit ut lappar, som hon sedan taggat varje korg och hyllplan med.

– Det är lätt som en plätt!

korgar i garderoben
Namnge vilken korg som innehåller vad är ett bra sätt för ordning och reda.

Barnen hade tidigare kläderna vikta i högar på hyllorna, men det resulterade ofta i att det blev stökigt när barnen skulle plocka plagg de skulle ha på sig eller när de skulle lägga in rena kläder. Därför valde hon att lägga in utdragbara korgar i metall, för att på så vis få koll på vad som finns längst bak.

Annons

– De utdragbara metallkorgarna var toppen, men när själva hurtsen gick sönder ville jag inte slänga korgarna utan istället återanvända dem.

Super smart att tänka både på miljön, men också göra något med korgarna som förenklar familjens vardag.

garderob
I sonen Oskars garderob har man full överblick om vad som finns.

Finns flera fördelar

Jessica ser bara fördelar med att ha barnens kläder på det här sättet. Dels kan hon förvara alla barnens kläder i en och samma garderob – och placera de kläder som används längst fram. Under sommaren är shortsen placerade så att barnen kommer åt dem, men när det byts säsong flyttas de bak och långbyxor och t-shirts plockas fram. Familjen får helt enkelt bättre användning av skåpet.

Men den största vinsten för föräldrarna är att barnen själva kan lägga in kläderna på rätt ställe i garderoben.

Annons

– Hos oss har vi som en liten regel att man behöver kunna lägga undan all sin rena tvätt själv. Då är det bra att se till att allt har sin rätta plats. Det här systemet gör att alla i familjen vet var plaggen ska vara, vilket minimerar stök och kaos. Även barnen tycker att det här systemet är lätt och bra. De har aldrig klagat.

Dessutom får man en bra översikt om vad som verkligen finns i garderoben. Jessica kan inte komma på en enda nackdel med att förvara barnens kläder på det här viset.

Visst kan garderoben bli stökigt, men syftet med att ha grejerna i rätt korg funkar ändå.

– Mammorna från skolan tycker det här är ett toppenbra sätt, även om de ibland säger att det är mycket jobb för ett skåp. Jag tycker däremot att det är skönt när saker är på sin plats.

– Och sedan kanske jag ska erkänna att jag har lite smått korgmani och gillar när allt har ett mönster som är lätt att följa för alla. Jag tänker att man då kan lägga applicera det på fler sysslor.

Visst, det här knepet förutsätter ju att barnen kan läsa. Har du mindre barn går det lika bra att rita en bild på det som ska finnas i lådorna. En bild på en strumpa, som klistras på strumplådan, en bild på en t-shirt där de ska vara, och så vidare.

Foto: Privat

Se också: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
Se också: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena
Annons