En del av

3 träningsövningar att göra på barnvagnspromenaden

10 jun, 2022 
https://image.motherhood.se/redaktionen-cirkel.jpg.jpg?imageId=2581249&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Redaktionen Motherhood
Gillar både du och mini promenader med vagnen? Passa på att pausa en stund och gör några träningsövningar som stärker rygg, axlar och ben.
Annons

Gå runt och bära på bebis, amma mitt i natten och sova i märkliga ställningar kan sätta sina spår, visst? Kroppen börjar kännas svag och du börjar kanske känna dig öm och det gör ont på ställen du aldrig haft ont på förut.

Att röra på sig har många hälsofördelar. Dels handlar det om att kroppen och musklerna får jobba, men det ger också energi och gör att du förhoppningsvis känner dig lite piggare.

Se också: 5 frågor att ställa dig själv – som minskar stress

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Som mamma till en liten kan det vara svårt att hitta tid till träning och rörelse, det finns så mycket annat som du kanske känner att behöver prioriteras. Författaren Karin Bülow Orrje har tillsammans med PT:n Courtney Landin skrivit Mammastyrka – en bok för alla nyförlösta kvinnor som vill förstå, bygga upp och stärka sin kropp från grunden, utan pekpinnar och press. Här tipsar de om övningar du enkelt gör under barnvagnspromenaden.

Annons
Författarduon Karin Bülow Orrje och Courtney Landin.
Författarduon Karin Bülow Orrje och Courtney Landin har skrivit boken Mammastark, där de ger tips på hur man som mamma kan träna med sitt barn i famnen, selen eller i vagnen.

Träna med bebis i vagn – 3 smarta övningar

Passa på att pausa promenaden och gör någon av dessa härliga övningar.

Övning 1: Bröstpress i backe

Den här övningen tränar först och främst bröstet, men även axlarna får jobba. Att stärka axlarna är viktigt med tanke på att både bärandet och matandet av bebis kan ibland ge oergonomiska positioner.

Kvinna som skuffar vagn i uppförsbacke
Sänk axlarna medan du gör övningen. Foto: Karin Boo
Kvinna som kör vagn i uppförsbacke
Känns det för tungt? Börja med att göra övningen på plan mark och öka med backe stegvis. Foto: Karin Boo
Annons

Övning 2: Rodd i backe

Rodd är en bra och allsidig träning där först och främst ryggen, men även axlar och biceps aktiveras. Den här övningen är toppen för bland annat hållningen, som i sin tur kan bidra till en bättre syresättning i kroppen.

kvinna ute med barnvagnen
Gör övningen långsamt så du hinner känna in kroppen. Foto: Karin Boo
kvinna gör träningsövning med barnvagn
Sänk axlarna och knip ihop med skulderbladen. Foto: Karin Boo

Tänk på! Upplever du besvär med bäckenbotten medan du tränar? Då kan det vara bra att uppsöka hjälp, gärna en fysioterapeut med fokus på kvinno hälsa.

Annons

Övning 3: Utfallsgång

Känner du ömhet och lätt smärta i ländryggen? Då behöver du stärka upp rumpa och ben.Tänk dock på att om du har problem i fogarna efter graviditeten eller känner dig instabil i bäckenbotten och höfterna kan du börja med att göra den här övningen stående på ett och samma ställe.

mamma tränar med barnvagn
Aktivera bålen och tänk att tyngden ska vara på främre fotens häl. Foto: Karin Boo
mamma tränar med barnvagn
Andas och gör övningen långsamt. Foto: Karin Boo

Foto: Karin Boo,TT

Annons
Annons