En del av

Trebarnsmammans bästa knep för mindre tjat

16 aug, 2022 
Hannah Bergroth
morgonknep barnfamilj
Har någon kommit på en bra rutin som förenklar stressiga vardagsmorgnar med barnen? Så klart! Kolla in vad den här trebarnsmamman gör.
Annons

”Vännen, det är dags att stiga upp nu!”

Inget svar.

”Nämen du, nu MÅSTE du stiga upp. Det börjar bli tid för frukost.”

Fortfarande inget svar.

”Hallå, hör du vad jag säger? Vi kommer bli sena! Du behöver klä på dig nu!”

Hos de flesta barnfamiljer kan det här kännas väldigt bekant. Morgontrötta barn som inte vill vakna och föräldrar som blir allt mer stressade för att klockan bara går och går. Det är många saker som ska hinnas med innan det är dags att gå till föris eller skolan.

VIDEO: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntarBrand logo
VIDEO: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntar

Mammans bästa hack för en stressfri morgon med barnen

Välja kläder, äta frukost, borsta tänder, packa väskan… Alla föräldrar har sina sätt för att morgonen ska bli så stressfri som möjligt. Louise Sternros är mamma till tre barn och verksamhetschef på Klarakliniken i Lund. Den hektiska vardagen har gjort att hon automatiskt behöver ha rutiner som förenklar och minimerar stressen. Det finns ett speciellt knep som gjort stor skillnad för familjens vardagsmorgnar.

Annons

– Vi har köpt förvaring med fem stycken små fack, som vi hänger på insidan av barnens sovrumsdörrar. På söndagkväll fyller barnen varje fack med rena t-shirts och underkläder för hela veckan, på så vis slipper de välja eller leta efter plagg när veckan väl är igång, säger Louise.

Byxor och tjocktröjor används flera dagar, men de plagg som byts varje dag får finnas i dörrförvaringen.

Louise Sternros med sin familj
Louise med sin man och två av barnen. Foto: Privat

Louise berättar att de alltid haft som rutin att lägga fram kläder till barnen kvällen innan, men tack vare den här söndagsrutinen slipper det ett extra moment på kvällen när alla ändå är trötta. Dessutom är det ett stort plus att barnen faktiskt själva kan få välja vad de vill ha på sig.

Jo, det låter minsann som att det i alla fall sparar några dyra minuter på morgonen. Att välja kläder kan nämligen ta sin lilla tid.

Annons

Mindre tjat på morgonen

Visst älskar man att göra saker som resulterar i fler fördelar? Louise menar att det inte bara är tid de sparar, det finns även andra saker som gör att familjen vill fortsätta med det här.

– Eftersom barnen tycker det är en bra sak att göra är det sällan vi tjatar om kläder. Varken om att kläderna ska läggas fram, väljas eller att barnen ska klä på sig. Att vi gör så här får barnen ett bra flöde på morgonen. Upp ur sängen, klä på sig och sedan frukost.

klädförvaring på dörren
Underkläder och t-shirts för veckans alla vardagar. Smart! Liknande förvaring går att köpa i större inredningsvaruhus. Foto: Privat.

Andra mammor har blivit inspirerade

För Louise och hennes familj är det här något som funkar, men de förstår självklart att vissa barn behöver möjligheten att välja om och kunna få ångra sig på morgonen.

När Louise delade med sig av tipset i en grupp på Facebook, där en annan tjej efterlyste tips som förenklar och gör vardagen mindre stressig, var det många som hyllade Louises kommentar.

Alltså det här var det smartaste jag läst!, skriver en tjej.

Jag hade typ kunnat göra detta för mig själv.

Wow, så himla bra!, skriver en annan mamma.

Tack Louise för bästa mammatipset – det här kommer börja med direkt!

Foto: Privat, TT

SE OCKSÅ: Så blir ni av med tjatet hemmaBrand logo
SE OCKSÅ: Så blir ni av med tjatet hemma
Annons