Därför ska du fira novent – slipp novembermörkret

barn innan jul

Älskar du också julen? Tillhör du dem som gärna tjuvstartar med julmyset och kanske tar fram en och annan juldekoration i november? Då är novent något för dig. Slipp mörket och räkna ner till advent redan i november.
1:09

Efter reklamen: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

(1:09)

Vad är novent?

November kan vara en ganska trist månad. Om snön inte har kommit, är det väldigt mörkt och vi går väl egentligen bara och väntar på att få börja med julmyset, men varför vänta? Trenden novent blir allt större för varje år och vi förstår varför. Novent betyder nämligen att du redan i november kan tjuvstarta julen, genom att räkna ner till advent.

Hur firar man novent?

Högtiden eller trenden novent betyder att du slår ihop november och advent. Väntan på julmyset och advent kan vi göra väldigt mysig. Fira novent genom att tända ett ljus varje helg i november med familjen, precis som vi gör från advent fram till jul. Du börjar med ljuset längst till höger, när advent slår in så möts fjärde novent och första advent på ett och samma ljus. Ett härligt sätt att sprida glädje och ljus i en mörk månad.

barn som julbakar med sin mamma

Förutom att börja dekorera kan ni också fira novent genom att smygstarta med julbakning, julmusik och mysiga vinteraktiviteter.

Hur dekorerar man inför novent?

Syftet med novent är att slippa novembermörkret. Man behöver nödvändigtvis inte ta fram all juldekoration under novent utan några ljus och ljusslingor går alldeles utmärkt. Du kanske även vill passa på att påbörja julbaket med några goda lussebullar eller varför inte pepparkakor. Ett annat mysigt sätt att sprida julkänsla i hemmet är att börja lyssna på julmusik, njut av dessa låtar redan i november.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Psykologen: Må bättre – börja julpynta nu
Vintern är räddad! 11 riktigt mysiga julfilmer att titta på med familjen
Motherhoods favoriter: 11 roliga adventskalendrar att satsa på i år