En del av

15 underbara och ovanliga namn från svenska nostalgi serier

30 sep, 2022 
Hannah Bergroth
Skilda Världar, Svensson Svensson och Rederiet är några av många serier som hela svenska folket har älskat. Minns du vad karaktärerna hette? Vi har grävt fram 15 vackra namn.
Annons

Innan alla streamingtjänster tog över vårt tv-tittande var det analog tv som gällde. Familjer bänkade sig i soffan en viss tid för att inte missa ett endaste avsnitt av favoritserien.

Under 1990-talet producerades det många tv-serier – som snabbt blev populära i de svenska hemmen. Familjedraman, historier som utspelades på spännande platser och huvudkaraktärer som folk än i dag pratar om. Vad minns du från de klassiska tv-serierna under 1990-talet?

Se också: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022

5 svenska serier vi ser fram emot 2022Brand logo
5 svenska serier vi ser fram emot 2022

Det är alltid roligt att blicka bakåt, speciellt när det gäller serier och karaktärer. Vissa skådespelare är så förknippade med ett visst namn, något som följde med dem trots att serien slutade.

Annons

Här listar vi våra favoritnamn från fem svenska serier som var omtyckta under 1990-talet.

Fina namn från Skärgårdsdoktorn

Skärgårdsdoktorn, en dramaserie som hade premiär år 1997. Ingen har väl glömt läkaren, som lämnade Afrika för att flytta ut till i Stockholms skärgård tillsammans med sin dotter.

Wilma

Wilma Steen var en av huvudkaraktärerna eftersom hon var läkarens enda barn. Tack vare den här serien blev namnet Wilma ett av de trendigaste flicknamnen under sena 1990-talet och början på 2000-talet.

Wilma & Maddo
Ebba Hultkvist spelade ”Wilma” och Tove Nordin var ”Maddo” . Foto: Jan Collsiöö

Madeleine

En av Wilmas klasskompisar hette Madeleine, mer känd som ”Maddo”. Hon syntes i några avsnitt, men gav ett starkt intryck ändå. Madeleine är ett klassiskt namn som ofta får oss att tänka på svenska prinsessan.

Annons

Axel

Den pensionerade och omtyckta läkaren, som dessutom var Wilmas morfar, hette Axel Holtman. Axel är ett skandinaviskt namn som hade sin topp under 1930-talet, men som fortfarande är ett vanligt pojknamn i Sverige.

Axel Holtman från Skärgårdsdoktorn
Karaktären Axel Holtman spelades av Sten Ljuggren Foto: Jan Collsiöö

Vackra, men bortglömda namn från Rederiet

Åh, vem har kunnat missa Rederiet? En såpopera där vi fick följa spännadne karaktärer på en Finlandsbåt. Serien visades i över 300 avsnitt, vilket blev rekord i svensk tv-historia. Här är våra tre favoritnamn från serien.

Annons

Beatrice

En av huvudpersonerna i serien hette Reidar Dahlén, vars andra fru var Beatrice. Ett långt och vackert namn som vi tycker får alldeles för lite uppmärksamhet.

Från vänster skådespelarna Therese Akraka, som Bella Lindgren Höök, Gaby Stenberg, som Beatrice Dahlén, och Ola Forssmed, som Micki Sandell. Foto: Björn Edergren/SVT

Torbjörn

En av seriens mest älskade karaktärer var Torbjörn ”Joker” Jonasson, som spelades av den omtyckta Johannes Brost. Är det inte dags att de mansnamnet Torbjörn får ett uppsving snart?

Uno och Joker från Rederiet
En bild från tv-serien Rederiet. Karaktärerna Torbjörn ”Joker” Jonasson till höger och kompisen Uno (som spelades av Hans V. Engström) till vänster.

Vera

En annan figur i serien var säkerhetschefen som för det mesta kallades för ”Bengtsson”. Det som många kanske inte kommer ihåg är att hennes förnamn var Vera – ett namn som blir allt mer trendigt.

Annons
Bengtsson
Yvonne Schaloske som säkerhetschef Vera Bengtsson.Foto: Carl-Johan Söder / SVT

Namn från Skilda Världar – minns du dessa?

Dramaserien Skilda Världar är det många som minns. Tvillingparet Daniel och Sandra har du säkert koll på, men kommer du även i håg dessa fantastiska namn?

Nora

Idag är Nora ett populärt namn som finns över hela världen, men så var det kanske inte i mitten på 1990-talet när serien började. Nora tillhörde familjen Strandberg, som spelades av den omtyckta skådespelaren och regissören Tuva Novotny.

Harald

En av huvudpersonerna i serien hette Harald Bovallius. Han var pappa till huvudrollspersonen Sandra och var med i så gott som varje avsnitt. Visst är det dags att låta Harald få synas på namnlistorna igen?

Annons
Lars-Erik Berenett
Omtyckta skådespelaren Lars-Erik Berenett fick rollen som Harald Bovallius.

Stina

I familjen Toivonen fanns det flera barn, bland annat dottern Christina, som för det mesta kallades Stina. Hon var syster till huvudpersonen Daniel.

Klassiska namn från serien Svensson Svensson

Ingen svensk missade väl att följa familjen Svensson? Med den snåla och barnsliga pappan Gustav och så mamma Lena som försökte hålla ihop familjen.

Max

Självklart måste vi nämna Max - den roliga och rappa lillebrorsan som gav alla i tv-sofforna ett gott skratt. Ett av de mest populära enstaviga namn idag.

Annons

Gustav

Hallå, vem vet inte vem Pappa Svensson är? Gustav – ett klassiskt namn som funkar oavsett årtal.

Svensson Svensson
Suzanne Reuter (som mamma Lena), Allan Svensson (som Gustav), Charlott Strandberg (som Sara) och barnen Chelsie Bell Dickson (som Lina) och Gabriel Odenhammar (som Max).

Sara

Hon var inte med i varje avsnitt, men dök upp titt som tätt. Grannen Sara gjorde sig till en omtyckt karaktär tack vare sina tafatta och kanske lite smådumma kommentarer.

Tre kronor – en blandning av udda och gamla namn

Mellan 1994-1999 gick Tre Kronor – en dramaserie där man fick följa familjer runt om i Stockholm. Serien hade ett brutalt slut som fick många svenskar att tappa hakan (minns du vad?). Dessa tre namn minns vi extra bra.

Annons

Birgitta

Huvudkaraktären fick namnet Birgitta, som dessutom spelades av självaste Christina Schollin. Hon var med i alla tio säsonger – wow!

Tre kronor
Christina Schollin och Ulf Brunnberg spelade Birgitta och Hans Wästberg i Tre Kronor.

Klimax

Birgittas son fick namnet Hans-Åke, men det som folk oftast använde var ”Klimax”. Undrar var det smeknamnet kom ifrån?

Alva

Namnet Alva är det idag många som döper sin dotter till, men under 1990-talet var det inte alls lika populärt. I serien var Alva prästdottern som jobbade för ett inkluderat samhälle.

Bild från Tre Kronor
Bild ur Tre kronor. Karaktären Alva, som spelades av Polly Kish, i mitten med orange tröja.

Foto: SVT/TT

Se också: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022Brand logo
Se också: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022
Annons