En del av

Tyra är den första bebisen i byn på 73 år

13 jul, 2022 
Emilie Josephson Dalhamn
Familjen flyttade 125 mil norrut, från Skåne till den lilla byn Hällnäs i Västerbotten. När dottern Tyra föddes fick de veta att hon var den första nyfödda i den den norrländska byn sedan 1949.
Annons
Det här gäller när skolan öppnar efter sommarenBrand logo
Det här gäller när skolan öppnar efter sommaren

För lite mer än ett år sedan blev det bestämt att Therése Eriksson, Harald Nihlén och sonen Hector skulle flytta från Skåne hela vägen upp till Västerbotten i Norrland. Anledningen var att Harald kommit in på en utbildning i Umeå. I Skåne hade de bott på en gård så det kändes självklart att fortsätta det lantliga livet på nästa ställe. De hittade snart gården Lövgård utanför byn Hällnäs och packade in familjen i bilen med bohaget på ett släp och körde de 125 milen norrut i slutet av juli sommaren 2020.

Innan dess hade de aldrig varit så långt norrut, berättar paret för Aftonbladet.

– Förr i tiden ska det ha varit en levande by men i dag är vi den enda bofasta familjen, i övrigt är det några som har sommarstugor.

Annons

Första nyfödda sedan 1949

I samband med flytten blev Therése gravid och när dottern Tyra föddes mitt i den smällkalla vintern var hon den första nyfödda i byn sedan 1949, på 73 år.

Det blev en stor nyhet som uppmärksammades i hela området och även av Västerbottenkuriren.

Livet på den norrländska gården med de två barnen har börjat bli vardag och numer har de sällskap av både kor, kaniner, höns, katt och hund. Men omställningen har väckt många känslor.

tyra
Tyra har nu hinnit bli ett halvår och är nöjd med att vara den enda bebisen i byn. Foto: Privat

– Det var ett stort steg. Man blir utelämnad när man flyttar så pass långt och inte känner någon, berättar Therése och Harald.

Idag har de lärt känna flera i byn och även runt omkring. De är glada att de vågade ta steget och uppmuntrar fler att göra samma sak. På sin blogg riktar Therese att tack till alla som gjort processen lättare:

"Stort tack till alla välkomnat oss upp till Hällnäs och fått oss att känna oss välkomna. Det är en stor förändring att flytta 125 mil norrut men jag ångrar inget".

Foto: Instagram/livetpalovgard

Annons