En del av

Clara Lidström ”Underbara Clara”: Detta gör jag med barnen i sommar

04 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
Underbara Clara om mammalivet
Foto: Clara Lidström
Som en av Sveriges första bloggare och influencers inspirerar hon fortfarande mammor och kvinnor varje dag. Motherhood tog ett snack med Clara Lidström – ”Underbara Clara” – om nya boken och hur läget är i mammavardagen!
Annons
Annakarin Nyberg och Clara Lidström
Annakarin Nyberg är medförfattare till boken. Foto: Clara Lidström
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böckerBrand logo
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker
Annakarin Nyberg och Clara Lidström
Annakarin Nyberg är medförfattare till boken. Foto: Clara Lidström
Annons

Hon är mammabloggren som kanske funnits med oss allra längst. Som peppar i att göra mammaskapet som vi vill, leva hållbart och inreda barnrum med loppisfynd. Ibland ryter hon ifrån i samhällsfrågor och alltid inspirerar hon att leva precis så tillräckligt och otillräckligt som funkar för oss.

Med sönerna Bertil, Folke och Ulf har Clara Lidström blivit en naturlig mammakompis i våra flöden. Och i veckan är det Clara, mer känd under bloggnamnet ”Underbara Clara”, vi får snack med!

Annons

Underbara Clara: ”Jag gillar enkla sommarlov!”

Det handlar om nya boken Nu bakar vi och Clara bjussar på bästa tipsen när barnen ska ta sig an chokladbollarna. Dessutom avslöjar hon vad hon gjort i livet om hon blev tvungen att byta den västerbottniska idyllen mot något helt annat.

Hej Clara! Hur mår du?

Clara Lidström
-

underbara clara clara lidström familj
Foto: Clara Lidström

Familj: Jakob, 34, sönerna Bertil, 10, Folke, 6 och Ulf, 2. Bordercollievalpen Essa

Ålder: 35

Bor: I en liten by på den västerbottniska landsbygden

Följ här: På bologgen underbaraclaras.se och Instagram: @underbaraclaras samt inredningskontot @underbaraboning

Tittar på/lyssnar på/läser just nu: Om könets existens av Kajsa Ekis Ekman

– Jag mår toppen! Våren har innehållit en perfekt mix mellan arbete och vila. Inte ofta man lyckas pricka in det men när balansen någon gång uppstår då är det underbart!

Så kul att du och Annakarin Nyberg släppt nya boken Nu bakar vi. Den ska få barn att känna sig ”kreativa, fria och starka i köket”. Hur hjälper den med det?

– Nu bakar vi ger barn redskap att vara mer självständiga i köket. Recepten är pedagogiska, enkla och guidar steg för steg genom bakningen. Så att barnet kan klara mer utan föräldrars inblandning.

Annons

Vilken är din favoritgrej att baka med barnen och/eller favoritgrej att låta barnen baka själva?

– Chokladbollar. Superenkelt och kul att baka tillsammans. Men också SUPERGOTT! Väljer alltid chokladbollar på kafé. Finns inget godare.

Annakarin Nyberg och Clara Lidström
Annakarin Nyberg är medförfattare till boken. Foto: Clara Lidström
Nu bakar vi bok av Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Nu bakar vi ska göra det enkelt för barnen att baka och bygger på billiga ingredienser, berättar Clara Lidström. Omslag: The Book Affair
Annons

Kan du lista 3 grejer som är bra att tänka på om ens barn vill börja baka?

1) Välj enkla recept med störst potential att lyckas

Clara Lidström med sönerna hemma i Västerbotten
Clara och familjen bor på landsbygden i Västerbotten. Foto: Clara Lidström
Clara Lidström i koket
”Backa ut ur köket” är Claras tips när barnen ska baka! Foto: Clara Lidström
Annons

2) Hjälp barnen att ta fram ingredienser, måttsats, bunk och förkläde.

3) Backa sedan ut ur köket och håll dig undan tills du är efterfrågad. Ingen gillar oombedda råd och uppmaningar om att sluta spilla. Städa får man göra efteråt.

Hur tycker du att pandemiåret varit för dig och familjen?

– Jag är tacksam för att jag (förutom att inte fått träffa äldre släktingar) varit ganska förskonad i min vardag. Vi bor på landet och jobbar redan hemifrån så där har inte mycket förändrats. Det jobbigaste har nog varit vabben. Att hämta hem barn som är fullt friska men lite snoriga - det är stressande. Fullt förståeligt att de skickas hem såklart - men frustrerande när man har småbarn som är snoriga i veckor i streck mellan oktober och april.

Vad ser du fram emot att göra i sommar?

– Vara hemma och arbeta i min trädgård, trycka ner ungarna i lådcykeln, packa picknickkorgen och cykla till badet. Jag gillar enkla, lugna sommarlov!

Annons

Vad tycker du är det roligaste och jobbigaste med att vara mamma?

– Det härligaste är att vara någons nummer ett. Att hämta på förskolan och mötas av ett barn som lyckligt rusar mot en med öppna armar. Att få obegränsat med gos, fysisk närhet och känna sig behövd. Att någon tycker man är bäst i världen och vill vara med en jämt, jämt jämt. Allt det här är också på listan över vad som är jobbigast.

Clara Lidström med sonen
Enligt Clara är ”obegränsat gos” en av de bästa sakerna med att vara mamma. Foto: Clara Lidström

Hur är en vanlig vardag hemma hos er?

– Vanliga dagar vaknar vi 06.20 och tumlar ner för trappen och klär yrvakna på oss. Sedan trampar sexåringen och tioåringen iväg till skolan själva medan tvååringen blir skjutsad på cykel. Alla barn äter frukost på förskola och fritids så när barnen är lämnade äter jag själv en enkel frukost och sätter igång med att arbeta. Min man som är bonde ger sig ut på åkern men kommer hem igen och äter lunch med mig. Vid fyra slutar barnen och jag lagar maten men storbarnen har ansvar för att duka fram och duka av bordet och ställa in i diskmaskin. Sånt slapp jag oftast när jag var barn men jag tycker att det är bra att barnen får lära sig – särskilt pojkar!

Annons

Clara Lidström – 5 snabba

Åka skidor på vintern eller bada i sjön på sommaren?

Det GÅR ju bara inte att välja? Älskar båda

Muta barn eller tjata på barn?

Mutor är suveräna för att få barn att fatta vad de har att tjäna på att ändra sitt beteende.

Vilken kändis tar du med dig på en förlossning?

Ingen tack. Jag ryser av obehag av tanken på att föda barn med massa folk i rummet. Som systrarna Kardashian som fött med mamma och systrar närvarande. Huua!

Om du inte fick bo på er gård, var skulle du bo då?

I ett helt annat liv skulle jag vara utrikeskorre och resa runt i världen - singel och utan barn!

Vem inspirerar dig?

Jag hittar så mycket inspiration i min vardag. Av mina vänner. Av äldre släktingar och folk jag lärt känna på jobbet. Jag suger i mig allt jag ser och sedan vaskar jag fram det bästa att inspireras av.

Efter maten brukar barnen ha skärmtid och jag brukar krascha med min kaffekopp i fåtöljen. Vid sju somnar den tvååriga huliganen och då sänker sig lugnet i familjen och vi har lite storbarnstid tillsammans innan de lägger sig vid halv nio.

Vad vet du nu som du önskar att du visste när du fick ditt första barn?

– Att allting går så himla fort och att man inte behöver oroa sig så himla mycket för olika problem och jobbiga beteenden. Ett litet barn kan hinna byta personlighet på bara en vecka.

Clara Lidström veranda
Hemmet i Västerbotten har känts delvis förskonat från pandemin. Foto: Clara Lidström
Annons
Clara Lidström med Folke och Ulf
Yngsta sonen Ulf har hunnit fylla 2 år nu, här tillsammans med storebror Folke, 6. Foto: Clara Lidström

Finns det något du ser du fram emot att göra när alla barn är äldre och utflugna?

– Åka och hälsa på ungarna! Haha, jag är ganska medveten om att hur jobbigt det än är nu kommer jag längta ihjäl mig efter dem när de flyttat ut. Men något jag tänker ägna mig åt så fort min yngsta blivit lite äldre och kräver mindre passning – det är att ligga i sängen mitt på dagen och läsa. Det gör jag aldrig nu för tiden men det älskar jag!

Vi gillar ju ombedda tips <3 Så vad vill du tipsa andra mammor om?

– Jag tycker jag att man ska utse några auktoriteter som man lyssnar på och tar råd av. Då behöver man inte bry sig om alla oombedda råd man får som förstagångsförälder. Min mamma dog när jag var 21 så mina auktoriteter när jag blev mamma vid 24 var min svärmor och min bästis Elina som redan hade två barn. Det räckte långt för mig. Idag känner jag flera kloka mammor jag bollar med när jag blir osäker kring något.

Annons