En del av

Så minimerar du risken för olyckor när barnen cyklar

20 maj, 2021 
AvMalin Karlberg
Den härliga cykelsäsongen är här – men med den kommer också en ökad risk för cykelrelaterade olyckor hos barn. Här är tipsen som gör cyklandet säkrare!
Annons
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommarBrand logo
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

Cykling är ett utmärkt transportmedel för barn och ett sätt att få in såväl lekfullhet som rörelse i vardagen. Men att cykla är dessvärre inte riskfritt – varje år skadas drygt 10 000 cyklande barn så allvarligt att de behöver söka akut sjukvård. Vanligast är att barn skadar handleder, underarmar, knän, armbågar och huvud, enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Barn mår bra av att vara ute och leka, men som förälder är det viktigt att minska skaderisken. Väldigt många cykelolyckor kan förhindras om rätt säkerhetsåtgärder vidtas, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Undvik cykelolyckor – här är 7 åtgärder som minskar skaderisken:


1. Se till att barnet ALLTID bär cykelhjälm

Många av de allvarligaste cykelolyckorna hade kunnat undvikas om barnet burit hjälm. Det är dessutom olagligt att cykla utan hjälm fram till 15 års ålder. Men det gäller också att hjälmen sitter bra och har rätt storlek. Mät omkretsen på barnets huvud där det är som bredast och välj sedan en hjälm som passar barnets huvudmått.

Annons

2. Skippa vanliga misstaget – välj rätt storlek på cykeln

Köp inte en cykel som barnet kan "växa i" – det är tyvärr ett ganska vanligt misstag man gör. Att cykla på en för stor cykel ökar olycksrisken. Barnet ska kunna nå marken med båda fötterna när hen sitter på sadeln.

3. Cykla tillsammans med barnet

Många barn släpps iväg i trafiken för tidigt. Först vid 12 års ålder är barn tillräckligt mogna för att läsa av trafiken på ett säkert sätt, enligt NTF. Fram till den åldern bör barn ha en vuxen med sig när de cyklar.

4. Skippa stödhjulen

Ungefär i femårsåldern – ibland lite tidigare och ibland något senare – brukar barn vara mogna att cykla på en tvåhjuling, med hjälp av en vuxen som springer bakom och håller i pakethållaren eller en stödpinne. Trygg-Hansa rekommenderar att undvika stödhjul, då dessa ger en falsk känsla av balans och förskjuter barnets balansinlärning.

5. Välj räfflade pedaler

Cykelns pedaler bör ha en räfflad yta, för att undvika att barnets fötter halkar av pedalerna.


6. Se till att cykeln har en fungerande ringklocka

Cykeln måste vara utrustad med ringklocka enligt lag – men det gäller också att som förälder säkerställa att barnet vet i vilka situationer ringklockan ska användas.

7. Glöm inte reflexerna

Ska barnet använda cykeln när det är mörkt ute behöver den ha ett lyse, en vit reflex fram, röd reflex bak och vita eller orangegula på sidorna. Sedan skadar det givetvis inte om barnet även bär ytterkläder med reflexer på.

Foto: TT

Annons