En del av

Unga väntar allt längre med familjebildning visar ny studie

19 aug, 2021 
https://image.motherhood.se/emilie-dalhamn.jpg?imageId=7310473&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Emilie Josephson Dalhamn
Utbildningen ska vara avklarad, boendet fixat och ekonomin säkrad. Först då kan det bli aktuellt med barn. Forskaren Maja Bodin har tittat på hur vår syn på familjebildning förändrats över tid.
Annons
TV: Därför väntar unga allt längre med att skaffa familj
TV: Därför väntar unga allt längre med att skaffa familj

I en ny studie har forskare låtit över hundra personer mellan 17 och 90 år diskutera hur de tänker kring fertilitet och familjebildning. Resultatet visar på en tydlig förändring i synen på den egna fertiliteten och att planera och skaffa barn.

De 26 olika fokusgrupperna som ingick i studien fick i uppgift att samtala kring de här frågorna och den äldre generationen förvånades över ungdomars krav på parrelationen och familjebildning, berättar Maja Bodin, forskare vid Malmö Universitet i det EU-finansierade projektet Reprounion.

Unga planerar för mycket

– Många äldre i studien är bekymrade över hur den yngre generationen resonerar. De oroas av att deras barn planerar så otroligt mycket innan de bildar familj. Att allt ska vara så uttänkt och ordnat, säger Maja Bodin till nyhetssajten forskning.se.

Maja Bodin
Maja Bodin, forskare på Malmö Universitet, konstaterar att kraven och förväntningarna inför familjebildning har förändrats avsevärt.

Andra krav på kärleksrelationen

Önskan om en stabil kärleksrelation innan man skaffar barn kom upp hos alla medverkande i studien, oavsett ålder. Däremot har krav och synsätt på relationer förändrats.

Annons

– Kraven och förväntningarna på relationen har förändrats. Tidigare kanske man träffade någon i tonåren, eller tidiga 20-årsåldern, blev med barn och så var familjebildandet igång. Idag finns ett helt annat tänk kring utbytbarhet, och dessutom tillgång till preventivmedel vilket påverkar möjligheten att ha heterosexuella relationer som inte nödvändigtvis leder till familjebildning, säger Maja Bodin.

Det är heller ingen nyhet att förstföderskor blir allt äldre vilket befäster studiens resultat. Barn planeras noggrant och föregås av karriär och uppstyrt boende. Men även dagens valmöjligheter spelar in när vi resonerar kring familjebildning.

– Det finns fler möjligheter idag, när det gäller att resa, utbilda sig och göra karriär. Många utbildningar är långa och bristen på bostäder spelar också in. Familjebildningen har med detta kommit att alltmer bli ett projekt som upplevs kräva noggrann planering, sammanfattar Maja Bodin.

Källa: Forskning.se

Foto: TT

TV: Se 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj
TV: Se 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj
Annons
Innehåller reklamlänkar