En del av

Unika kändisbilderna i Sagolika kvinnor-kalendern 2021

09 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/image-226889?imageId=226889&width=1320&height=1320&cropw=52.04&croph=100&x=15.24&y=0
Jessica Rådne
Elisabeth Massi-Fritz och Asabea Britton i Sagolika kvinnor kalendern
Årets upplaga av kalendern Sagolika kvinnor är här! Fotografen Caroline Roosmark har ännu en gång porträtterat kändisar på ett sätt som får oss att först haja till – och sedan le stort. Kolla in de starka bilderna och deras betydelse.
Annons
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

Sagolika kvinnor är en uppskattad och fantastiskt vacker kalender som årligen ges ut av fotografen Caroline Roosmark. Hemligheten bakom succén ligger i att hon valt ut tolv mäktiga svenska kvinnor som fotograferats i helt nytt ljus. Idéen till kalendern fick Caroline Roosmark redan 2004, då den första utgåvan släpptes som en motreaktion till de klassiska utvikskalendrarna. Från början gick projektet under namnet Årets kvinnor och män och var en hyllning till de som gjort starkast avtryck under året.

År 2015 tog projektet en paus, för att i kölvattnet av #metoo 2018 startas upp igen. Caroline Roosmark valde då att enbart fokusera på att lyfta kvinnor varför kalendern bytte namn till Sagolika kvinnor.

Kalendern Sagolika kvinnor

I årets kalender pryds av Carolines egen mamma, Harriet Roosmark. Medverkar gör också stjärnor som Zara Larsson, Asabea Britton, Therese Lindgren, Elisabeth Massi Fritz och Carola, med flera.

Annons

Kalendern ges i år ut till minne av Marie Fredriksson och en del av intäkterna går till Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

Fotografierna och bildtexterna är fantastiska hyllningar till kvinnorna och den betydelse deras röst haft, här är några av dem:

Harriet Roosmark

Harriet Roosmark Sagolika kvinnor

”Du satt ung fager skimrande och ljus, på knä vid tjärnens mörka bryn lika stark som ensam skör och varlig då. Syns du nu mer, som den du blev. Förnimmelse av tid som smekt allt liv under så många år, levande och ännu mer, är mötet med dig nu. Skimrande fårad stark men ändå skör. Om blott så för en stund är minnet av dig ungt. Skynda du som vill se för tiden är likt dagen, något som hastigt är förbi. Stanna upp lyssna speja, se där sitter hon än i dag fast nu i skogen bryn.”

Zara Larsson

Zara Larsson Sagolika kvinnor

”Olympe de Gouges, född i Frankrike 1748. Politisk förkämpe, fredsaktivist, feminist, dramatiker och slaverimotståndare som beskrev samhällets ojämlikhet och grymheter. Hon författade deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter. Högljudd och vältalig spred hon insikter i en orolig tid. Som nu då människor utmanar samma ojämlika och fördomsfulla strukturer världen över. Hennes liv avslutades brutalt i giljotinen 1793. Vi minns hennes ord "Vakna! Förvänta er inte att ni kommer att få någonting gratis. Sanningens fackla lyser visserligen i vår riktning, men ingenting kommer att förändras om vi inte själva tar vårt öde i egna händer – och i slutänden är beredda att offra våra liv för våra rättigheter." Här i Sverige fyller kvinnlig rösträtt 100 år 2021. ”

Asabea Britton

Asabea Britton Sagolika kvinnor

”Tag vara på det väl, för nu är det din stund på jorden skrev Wilhelm Moberg. När det blir din tur en dag är det kanske just för att din kropp där och då minns det här ögonblicket, som när du och jag för en stund fann ett lugn i en annars orolig tid. En sommardag satt vi där i gläntan för oss själva du och jag, lyssnande, andades

Annons

vi och tog in vår stund på jorden. De är få de stunderna, de är korta och de försvinner snart, så ta vara på dem väl. Sätt dig ner en stund i vila och andas lugn. En sensommardag som du minns för doften, smaken och dess lugn. Lyssna och njut en stund mitt barn.”

Du har väl inte missat att Asabea Britton bloggar här hos oss på Motherhood? Du kan följa henne HÄR!

Therése Lindgren

Therese Lindgren Sagolika kvinnor

”I teveserien strider hon lika djärvt och lika beslutsamt som mannen. Helt ovetenskapligt, eller? Myten om mannen som den skicklige jägaren, krigaren och familjeförsörjare som ensam strövade runt på vidderna får sig plötsligt en törn när det nu visar sig att den verklige jägaren var en kvinna. Nyligen gjordes upptäckten att benrester från urgamla gravar i själva verket inte tillhörde det kön man trodde. Det som tidigare självklart sagts tillhöra en man visade sig egentligen tillhöra en kvinna, ja då ställs saker på ända. Kvarlevor vi beskådar i glasmontrarna bär spår av förlossningar, kroppar som fött kullar på över tio barn. Kanske dags för männen att renovera idéen om sig själva som den mänskliga varelsens samhällsbyggare och ursprung.”

Elisabeth Massi Fritz

Elisabeth Massi Fritz Sagolika kvinnor

”Likt Pallas Athena är hon brottsoffrens beskyddare. Lyssnande iakttagande och inkännande är hon den som för deras strid för upprättelse. Hon får förövarna som misshandlar och våldtar att darra och frukta domen. För dem finns nu ingen räddning. Ingen skyldig ska undkomma henne. Sanningen som likt spjutet genomborrar den skyldige som i ånger önskar allt ogjort men för sent. Athena som i sin sorg över att av misstag bragt sin vän om livet och därför aldrig sviker löftet om att uppbåda all sin kraft i kampen att försvara de utsatta. Ve den som törs utmana, besinna er för ni skola alla hittas och dömas.”

Carola Häggkvist

Carola Häggkvist Sagolika kvinnor

”Likt en stormvind stod du där en tidig oktoberdag, ruskande i farstun i dörren virvlande du sade god dag. En höstdag har om du undrar den svenska nordanvindens drag. Frisk och klar ibland den omilt tar när blåst och vindar då och då med löven dansar och far. Men du och jag vill likt svunna drömmar dröja kvar. Än är inte sommar över tänker vi, låt oss kramas värmas av solens energi. Dock vi har förstått att tiden är förgänglig och nu gått förbi, den punkt som höstens karga stämma ännu en gång lovat att år till år förbli, vår sång och dag i rättvis gång. Hälsa nu hösten in låt dig inspireras av dess bild skynda ut se vart om den far, dig och drömmar tar.”

Sabina Ddumba

Sabina Ddumba Sagolika kvinnor

”Nu så här i årets sista skälvande sekund stannar jag upp. Det är sent men ännu inte slut, känner pulsen, början på något nytt? Dagar veckor månader minuter ett sista ögonblick har gått. Nu, nu hörs en ton och strax där en till! Och så pang! Det glittrar ett fyrverkeri någon rasar någon annan skrattar, en kram av vem till någon, en skål med dig du skrattar. Jag minns ej till vad. Vi kysser och önskar alla vi ser ett gott nytt år! Oj det är över, vad kort, hela året har gått och sen ett till, och ett nytt! Ja nu minns jag året som gick! Luften andas morgon, det är glesare nu. Man ringlar bort, en klang en ton från en butelj som gör tiden sällskap där den dröjer kvar i ensam väntan på morgondag.”

Suzanne Reuter

Suzanne Reuter Sagolika kvinnor

”Hon är matriarken av naturen given kraften ger hon sig hän, sensuell och beredd, mottaglig men inte villfaren, något nytt men vad? Olik är hon någon annan som genast säkert och stolt proklamerar sig avsevärt föryngrad i mötet med den nya. Förnimmelsen lika efterlängtad som erfaren. Kanske är det solens värme eller från din kropp. En omtumlande och lite oväntad känsla ganska sent eller är du född på nytt? Säg det du som vet, för mig är du syrenens doft av sommar som snart har blommat ut. Vem vet vad den bär med sig av äventyr, förhoppningar och annat som lockar till dans och lek.”

Annons

Här är alla medverkande i kalendern Sagolika kvinnor 2021:

Harriet Roosmark - omslag

Franciska Levy - januari

Therese Lindgren - februari

Efa Attling - mars

Helen Sjöholm - april

Pernilla Wahlgren - maj

Suzanne Reuter - juni

Asabea Britton - juli

Elisabeth Massi Fritz - augusti

Zara Larsson - september

Carola Häggkvist - oktober

Johanna Nordström - november

Sabina Dumba - december

Här kan du köpa kalendern Sagolika kvinnor 2021

För att se alla bilder och beställa kalendern, spana in Caroline Roosmarks hemsida.

Foto: Caroline Roosmark

Bildtexter/motiveringar: Caroline Roosmark

Annons