En del av

Peter Rung: Så hjälper vi även pojkar att berätta om känslor

04 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
Hur kan vi uppmuntra vårt barn att beskriva sin känsla när det gör ont, barnet känner oro eller blivit rädd? I all välmening använder vi ofta frasen ”Allt gick bra”. Pappan och jämställdhetsföreläsaren Peter Rung listar tio bra fraser att säga istället.
Annons

Barnet trillar av gungan, får något i huvudet eller snubblar och ramlar. Instinktivt är det lätt att ta till orden ”Det gick bra!”.

Vi säger det oftast av godo såklart – vi vill inge trygghet och lugn i barnet att det inte är farligt och att allt kommer blir bra.

Se också: Fördomar funkisföräldrar stöter på i vardagen

Fördomar funkisföräldrar och barn stöter på i vardagenBrand logo
Fördomar funkisföräldrar och barn stöter på i vardagen

Men tänker man efter kan den här frasen faktiskt innebära att vi tar oss friheten att ”äga” barnets känsla istället för att fråga hur det gick, menar Peter Rung som är pappa och föreläser inom normbrytande arbete och machokulturer bland annat.

– Särskilt tror jag det är extra vanligt att man säger såhär till pojkar. Vi vet att pojkar i större utsträckning än flickor blir inknuffade i en roll som innebär att inte känna efter, säger han till Motherhood och fortsätter:

Annons

– Långt upp i åldrarna kan resultatet av en sådan uppfostran vara att pojkar, unga män och män inte känner efter eller tillåter sig att vara sårbara eller svaga både fysiskt och psykiskt.

”Chans att utveckla känslolivet”

Kan man hjälpa både flickor och pojkar att istället tidigt sätta ord på sina känslor kommer man också i större utsträckning kunna be om stöd eller hjälp senare i livet, menar Peter Rung.

– Bland män ser vi ju till exempel att det ofta gått långt innan man söker stöd och hjälp för psykiska problem. Så kan vi ge samma verktyg till pojkar som flickor kan vi ge en lika chans att utveckla känslolivet.

Peter Rung
-

Peter Rung
Foto: Huskurage

Familj: Gift med barnrättsexperten Nina Rung, pappa och bonuspappa till två barn, storpudeln Vilja

Ålder: 43

Bor: På Gotland

Gör: Utbildare och föreläsare bland annat inom normbrytande arbete, maskulinitet och machokultur

Några ytterligare fördelar han ser med att låta barnet själv få sätta ord på sina känslor istället för att få beskrivet för sig hur det känns, är att man lär sig att det ”lönar sig” att berätta om känslor för vuxna. Känslor är inget som förbises.

Efterfrågar vi hur våra barn känner och mår, minskar också risken att vi bidrar till en kultur där det är en svaghet att visa känslor. Istället hjälper vi vårt barn att våga visa sorg, oror eller smärta – och inte dölja den.

10 fraser att säga om ett barn gör sig illa

Vill man träna på att säga på ett annat sätt tipsar Peter Rung i ett inlägg på sin Instagram att man till exempel kan använda någon av följande tio fraser:

  1. HUR gick det?
  2. Gick det bra?
  3. Gjorde det ont?
  4. Åh det där kan göra så himla ont hur kändes för dig?
  5. Slog du dig?
  6. Känns det okej?
  7. Gör det ont någonstans?
  8. Vad skulle du önska att jag gjorde nu?
  9. Behöver du hjälp?
  10. Gjorde det ont eller var det mest obehagligt?

Foto: TT, Huskurage

Annons