En del av

Mamma Christins taktik räddade döende sonen efter Utøya

20 jul, 2021 
AvLinn Seipel
Christin Kristoffersen vägrade köpa läkarens besked om att svårt skottskadade sonen skulle dö. Nu berättar hon om dagen då sonen besköts på Utøya och hur han mirakulöst nog överlevde, tack vare hennes instinkt.
Annons
Trailer på SVT-dokumentären Generation UtøyaBrand logo
Trailer på SVT-dokumentären Generation Utøya

22 juli är det 10 år sedan 77 barn och unga avled till följd av terrorattentaten i Norge, på ön Utöya. Journalisten Carina Bergfeldt bodde då i två dagar med överlevande och föräldrar till saknade barn på hotellet som tillfälligt omvandlades till kriscenter.

I SVT:s uppföljande dokumentär Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga, träffar hon några av dem igen, som får minnas tillbaka på den fruktansvärda händelsen och tiden efter.

Christin Kristoffersen, mamma till Viljar Kristoffersen som var en av de skjutna som mirakulöst överlevde terrorattentaten, hanterade de hela med en riktig mammainstinkt, något de tror kan ha räddat hans liv.

Svävade mellan liv och död i flera dagar

– När jag såg honom så var han bandagerad med skottskador överallt. Först bröt jag ihop vid sängen och bara låg på golvet, berättar mamma Christin.

Viljar Kristoffersson i dokumentären Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga
Viljar Kristofferson berättar i dokumentären om sina upplevelser från Utøya, och tiden efter. Foto: Linda Hörnqvist/SVT.

Sen menar hon på att det bara var att rycka upp sig och vara stark för sin son. I dokumentären berättar Viljar hur familjens närvaro var avgörande för hans överlevnad.

Annons

– Det var några dagar som jag minns som några timmar. Jag gled in i och ut ur medvetande, och jag vet säkert att min familj var där gjorde så att jag överlevde. Jag svävade mellan liv och död i flera dagar, till och från, berättar Viljar om sin tid på sjukhuset, efter katastrofen, och fortsätter:

– Jag tror det var sjätte natten, då hade jag fått en infektion i kroppen. Något som är dödligt när man är så skadad. Då hade läkaren sagt till mamma att jag inte skulle överleva natten. Men det mamma och pappa gjorde då var något helt briljant. Hon bara vägrade att godta det och hämtade dit en av mina bästa kompisar och bara ”nej, nu får vi bara snacka liv i Viljar!”.

Viljar på sjukhuset efter att ha blivit skjuten vid Utøya-katastrofen.
Viljar med sin bästa kompis på sjukhuset dagar efter skjutningen. Foto: SVT.

”Vi ska ha fest!” – glada stämningen väckte sjuka sonen

– Jag kom och sa att ”vi ska ha fest!”, fast det var mitt i natten och man inte fick vara där. Först var det ett nej till det, men tillslut sa dem på sjukhuset bara ”Ja, du ska ha fest, det är helt okej för oss”. Så vi var där i ett par timmar och man fick bara lov att säga positiva saker, skratta och spela musik, berättar Christin och fortsätter:

Annons

– Jag bara kände att det inte gick att… Jag kände att jag höll på att förlora honom.

Mamma Christin kände sig hjälplös och såg helt enkelt ingen annan utväg. Hon berättar vidare hur de sen började spela en av Viljars favoritlåtar och hur han trots sitt tillstånd tillslut började sjunga med.

– Det blev ett otroligt starkt ögonblick som verkligen bekräftade att det faktiskt var vår Viljar som vaknade. Det var inte bara någon, det var vår Viljar. Det är den finaste sång, rent subjektivt, som vi någonsin har hört. Men den var säkert inte så vacker objektivt, skrattar Christin hjärtligt.

Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga finns tillgänglig på SVT Play från söndag 18 juli kl 02.00 och sänds linjärt i SVT1 torsdag 22 juli kl 21.00. I dokumentären skildras Carina Bergfeldts, dåvarande statsministern Jens Stoltenberg samt flera av de överlevandes minnen från den oerhörda tragedin.

Carina Bergfeldt framför Utöya

– Jag är så otroligt tacksam att så många gått med på att dela sin historia med oss. Ingenting jag någonsin gjort som journalist har påverkat mig så som detta, säger Carina Bergfeldt, i ett pressmeddelande.

I anslutning till minnesdagen visar SVT även den norska dokumentären Generation Utøya som följer fyra unga kvinnor som inte lät sig tystas. De har valt att fortsätta sitt politiska engagemang och kämpar för en bättre framtid. Du kan se den på SVT Play från och med 21 juli 02.00.

Källa: SVT

Foto: Linda Hörnqvist/SVT

Annons