En del av

Så lär du barnen att sätta gränser – “respektera vuxna” inte alltid det viktigaste

04 aug, 2023 
AvElisabeth Granseth
Ett glatt barn och en glad mamma
Foto: TT
Har du hört uttrycket ”barn ska respektera vuxna”? Men kan det finnas något problematiskt med det uttrycket? På sajten parents.com förklarar experterna hur du som förälder kan tänka.
Annons

Visst vill vi att barn ska respektera och visa hänsyn till andra människor, annars skulle barnen ständigt hamna i konflikter och bråk. Då och då springer man på uttrycket ”barn ska respektera vuxna”. Men finns det något problematiskt med det uttrycket?

På sajten parents.com reflekterar psykoterapeuten Robin Hornstein tillsammans med Jaclyn Gulotta, Ph.D, över uttrycket – och de tycker att man kan lära barnet att äldre inte alltid har rätt och att man ska säga ifrån om någon blir illa behandlad.

Se också: 6 saker föräldrar gör – som tonårsbarnen hatarBrand logo
Se också: 6 saker föräldrar gör – som tonårsbarnen hatar

Experterna om uttrycket ”barn ska respektera vuxna”

Att säga åt barn att respektera någon bara för att de är äldre kan vara problematiskt, menar Dr. Robin Hornstein och Dr. Jaclyn Gulotta. Det kan lära dem att barnets känslor inte spelar någon roll och få dem att sänka sina krav på vad de kan förvänta sig av andra människor.

Annons

– Vissa vuxna kanske tror att bara för att de är äldre kan de bete sig hur som helst utan några konsekvenser, säger Jaclyn Gulotta till parents.com.

Barn ska bli lyssnade på och respekterade som en självständiga individer med egna åsikter.

– En äldre person som är elak eller oförskämd mot andra är knappast en förebild, eller som som får respekt av andra, säger Dr. Hornstein

En mamma och dotter som sitter i en soffa
Experternas råd är att uppmuntra barnet att våga säga ifrån om någon blir dåligt behandlad.Foto: TT

Lär barnet att säga ifrån om någon blir illa behandlad

En bra inställning tycker hon istället är att barn ska vara snälla mot andra men samtidigt inte ge avkall på deras egna åsikter och tankar.

– Vi vill lära våra barn att vara snälla mot alla men om någon inte är snäll mot dig, ska du inte känna att du måste överskrida dina egna gränser bara för att de är äldre, säger Dr. Gulotta.

Annons

Att pressa barn att nedvärdera sig själva och tvinga dem att vara respektfulla kan också lära barn att det är okej att låta någon behandla dig dåligt, påpekar Dr. Gulotta.

Istället tycker experterna att föräldrarna ska uppmuntra barnen att använda sina egna röster för att uttrycka sig . Barnen ska känna sig trygga med att våga säga ifrån om någon blir illa behandlad.

– Det kan vara till hjälp för barnet om föräldrarna förklarar att även äldre kan göra misstag, säger Dr. Gulotta och fortsätter:

– Barnet ska lära sig att de förtjänar samma respekt som de ger någon annan.

Annons