En del av

Vanja Wikström: Vården måste lyssna på de som vill ha kejsarsnitt

26 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
Vanja Wikstöm kejsarsnitt

De flesta fördomar som finns om kejsarsnitt har mött Vanja Wikström. Som att hon är ett fåfängt kontrollfreak som sätter sitt eget bästa framför barnets. Knäckfrågan, tycker hon, är att varje kvinna borde få föda så som det passar henne.
– Alla sätt att föda barn på är lika magiska, säger Vanja Wikström.

Annons
8 orsaker till att barn föds med planerat kejsarsnittBrand logo
8 orsaker till att barn föds med planerat kejsarsnitt

För influencern och Motherhoodprofilen Vanja Wikström blev kejsarsnitt en hjärtefråga när hon skulle föda sitt första barn. Hon led av förlossningsskräck sen hon var liten – och kände sig inte trygg med att föda vaginalt i en förlossningsvård hon upplevde som osäker och stressig.

– En vård med fantastisk personal, men som är hårt överbelastad, säger Vanja Wikström.

Det kändes som ett "lotteri" att föda vaginalt, där det fanns en risk att upplevelsen inte skulle bli trygg, tyckte Vanja. Dessutom var hon rädd att inte få ordentlig hjälp om hon skulle drabbas av en förlossningsskada.

Vanja Wikström
”Att jag är ett fåfängt kontrollfreak som sätter mitt bästa före barnets är väl kanske den vanligast fördomen”.

”Varför ska man göra som för 1000 år sedan?”

Men att önska ett planerat kejsarsnitt, som Vanja gjorde inför båda sina förlossningar, kom inte utan motstånd. Bilden av att den naturliga kvinnan som föder utan vare sig smärtlindring eller rädsla är ”bäst”, har blivit en norm menar hon.

Annons

Och för Vanja gjorde den här föreställningen att det klassiskt dåliga mammasamvetet började ticka igång innan första barnet var ute.

Om kejsarsnitt

Vid ett kejsarsnitt öppnar läkaren magen och livmodern som en operation, och lyfter ur barnet. Ingreppet kan ta mellan en kvart och en timme, men själva förloppet från att operationen börjar tills att barnet är ute är ofta bara några minuter.

Under ingreppet är mamman antingen bedövad eller sövd. Efter kejsarsnittet kommer man antingen till en förlossningsavdelning, BB-avdelning eller uppvakningsavdelning. Såret kan göra ont en period efter men det finns smärtstillande läkemedel att få.

Komplikationer efter kejsarsnitt är ovanligt men det finns en ökad risk för att få infektion i livmodern, blodpropp och urinvägsinfektion. Andra risker är bland annat att livmodern inte vill dra ihop sig och att få större blödningar i livmodern.

Det finns olika typer av kejsarsnitt:

Planerat kejsarsnitt

Görs bland annat på grund av att:

  • barnet ligger i sätesbjudning
  • den gravida har fått havandeskapsförgiftning
  • du väntar tvillingar (eller fler) och graviditeten har varit komplicerad
  • du som är gravid har stark förlossningsrädsla
  • du har tidigare skador eller operationer
  • du som är gravid har trångt bäcken

Akut kejsarsnitt

Görs när förlossningen startat men av någon anledning inte kan fullföljas, till exempel om barnets eller moderns hälsa kräver det.

Omedelbart/urakut kejsarsnitt

Görs också när förlossningen startat men då det är ännu mer bråttom att barnet kommer ut. Till exempel kan det röra sig om att barnet hotas av syrebrist eller det blir blödningar hos den gravida.

– Att jag är ett fåfängt kontrollfreak som sätter mitt bästa före barnets är väl kanske den vanligast fördomen. Planerat snitt ses lite som en räkmacka och vissa anser att man inte ”fött på riktigt”. Jag vill istället vända på det och fråga varför man absolut ska göra något på exakt samma sätt som man gjorde för 1000 år sen, när allt annat inom vården förnyats?

Annons

På sin blogg och i sociala kanaler lyfter Vanja frågan om kejsarsnitt titt som tätt. Hon har bland annat beskrivit steg för steg hur man ska förbereda sig och argumentera för sin vilja inför mvc-möten och auroraträffar.

Vanja Wikström på ett av sina kejsarsnitt
Vanja Wikström har haft planerade kejsarsnitt med båda sina barn.
Vanja Wikström på ett av sina kejsarsnitt
Varför göra exakt på samma sätt som man gjorde för 1000 år sen, frågar hon sig.

– Att föda med planerat kejsarsnitt är inget val man kan göra. Det är bara en önskan man kan uttrycka till vården, med förhoppningen att bli lyssnad på.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

”Sett annorlunda ut om det var män”

Vanja efterlyser resurser till förlossningsvården, och större respekt och förståelse gravida kvinnors rädslor. I grunden är förlossningsvården en jämställdhetsfråga, tycker hon.

Annons

– Att ett av världens rikaste länder inte kan erbjuda kvinnor förlossningar som de är trygga i och eftervård som tar hand om både kropp och själ är vansinne. Hade män fött barn hade förlossningsvården sett helt annorlunda ut, det är jag säker på, säger hon och fortsätter:

– Knäckfrågan tycker jag är att inse att alla födande kvinnor är olika individer – och måste bli bemötta på så sätt.

Självklart ska de som vill föda utan smärtlindring få göra det. Likaså ska de som vill få all smärtlindring som existerar få det, säger hon. Och kvinnor som önskar snitt ska lyssnas på med respekt och förståelse.

Vanja Wikstöm och Niklas
Vanja och barnen pappa Niklas.
Vanja Wikström
Att föda vaginalt kändes som ett lotteri, tycker Vanja Wikström.

– Alla sätt att föda barn på är lika magiska. Jag kan med all säkerhet lova att en snittmamma blir precis lika förundrad över sitt lilla bebismirakel och hur det kom till världen, som en som fött vaginalt.

Foto: Privat

Vanja Wikström
__

Vanja Wikstrom med sina barn Iggy och Tintin

Namn: Ålder: 43

Familj: Sonen Iggy 7 år, dottern Tintin 3 år och sambon Niklas 40 år.

Bor: I en vindslya i ständig renovering på Södermalm i Stockholm.

Gör: Jobbar som influencer, gör barnprogram med min kille Niklas på vår YouTube-kanal Lekis TV och driver träningsprojektet @rimligtraning. Och agerar dygnet runt-butler åt Iggy och Tintin förstås.

Annons