En del av

Tecken på att barnet är bortskämt (eller bara har en dålig dag?)

27 sep, 2022 
Hannah Bergroth
Att ett barn får utbrott när hen inte får höra ”Nej, du får ingen mer skärmtid” är vanligt. Det har säkert alla föräldrar varit med om. Men var går gränsen för när ett barn upplevs som bortskämt? Kolla hur många punkter ni kan bocka av i den här listan (och gör det gärna med glimten i ögat).
Annons

Som förälder vill du göra allt för ditt barn. Innerst inne vet du att trygghet och kärlek är det enda som behövs, men ibland är det faktiskt roligt att kunna överraska med en ny leksak eller mer skärmtid – som barnet pratat om så länge.

Att vilja ge en present en helt vanlig måndag eller stötta in när barnet egentligen inte behöver hjälp betyder inte att du uppfostrar ett bortskämt barn. Det är de små sakerna som gör så mycket för er relation.

Se också: 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Barn är människor och de har också rätt till att känna och tycka. Skillnaden mellan barn och vuxna är att de inte skäms eller tänker på hur de uppfattas. Hemma, på förskolan och till och med i affären – ja, det spelar ingen roll var ni är. De visar sina känslor ändå. Men handlar det om att barnet alltid är van vid att få som hen vill eller är det snarare så att barnet är trött eller har en dålig dag?

Annons

Vad är ett bortskämt barn?

Alla barn är olika och liksom vuxna har de olika personligheter, temperament och önskemål. Skillnaden mellan barn och vuxna är stor – speciellt när det handlar om hur man förhåller sig i olika situationer.

Men det finns vissa situationer där man som förälder faktiskt börjar fundera på om man misslyckats med barnets uppfostran. Det kan vara när när barnet bara sätter sig själv först, har dåligt tålamod eller blir arg när hen förlorat i Afrikas stjärna.

5 tecken på att ditt barn upplevs som bortskämt

Hur många av dessa saker kan ditt barn bocka av? Men kom ihåg: även om din lilla älskling sannolikt har gjort någon (eller flera för den delen) av nedanstående punkter behöver det inte betyda att hen för den skulle är ett bortskämt litet monster.

1. Barnet tror att världen kretsar kring hen

Ett barn som upplevs som bortskämt kan ha tendenser att vara egoistisk och mycket självcentrerat. Hen bryr sig inte så mycket om andra människor utan endast om sina egna behov.

Annons

Exempel: ”Men hallå mamma, nu ska JAG titta på Pokémon!”

2. Barnet kan inte ta ett ”nej”

Liksom vuxna kan även barnet visa en viss besvikelse när hen inte får som hen själv vill. Att barnet har svårt att ta ett nej och gör allt för att få sin vilja igenom leder ofta till skrik och tjafs – eftersom hen kanske räknade med ett ”ja”.

Exempel: ”Jag VILL spelar på paddan! Jag vill, jag vill, jag vill!”

barn bråkar om skärmtid
Små barns utbrott är en sak, men äldre barn som beter sig på samma sätt är inte riktigt lika charmiga.

3. Barnet är aldrig nöjd med vad hen har

Den vanligaste bilden av ett ”bortskämt barn” är ofta den där ett barn har en massa leksaker, kläder, tv-spel och böcker – och ändå inte är nöjd och tacksam. Hen vill ha mer, mer och bara mer. Istället för att visa tacksamhet för vad hen har, är barnet mer fokuserad på att få nästa sak.

Annons

Exempel: ”Hallå, NÄR får jag det där nya Fifa-spelet?”

4. Barnet är en dålig förlorare

Vilket barn tycker om att förlora? För vissa barn kan det vara extra kämpigt, så pass att det inte går att hantera besvikelsen som kommer.

Exempel: ”Det var faktiskt JAG som vann!”

mamma tröstar ledset barn
För ett barn kan det svårt att förlora – speciellt om man inte riktigt vet hur man ska hantera det.

5. Barnet vill ha hjälp BUMS!

Har barnet dåligt tålamod? Klarar hen inte av att vänta utan vill ha hjälp nu nu nu? Ett barn som är självcentrerat klarar inte av att vänta utan räknar med att få hjälp när hen behöver det.

Exempel: ”Mamma! Mammaaa! Jag MÅSTE ha ett glas vatten nu!"

Det kan du göra för att barnet inte ska bli bortskämt

Upplever du att ditt barn kan pricka i många av de här punkterna ovanför? Här är tre konkreta tips på vad du kan göra för att dämpa barnets beteende.

Annons

Säg ”nej” – utan att känna skuld

Som förälder är det bra att vara konsekvent, det ger barnet trygghet. Men att vara förälder till ett barn som är van att få sin vilja igenom kan vara en utmaning. Försök sätt gränser och håll dem utan få dåligt samvete. Fokusera istället på att du hjälper barnet, för ”nej” lär hen få höra under livets gång.

Låt det ta tid

Oavsett vad det handlar om för förändring kan det ta tid att vänja sig, både för dig och barnet. Förbered dig på att det kan dyka upp situationer som kommer kännas obekväma och svåra. Situationer som kanske gör att du vill avbryta. Låt det ta den tid och glömt inte att det kan vara svårt att vänja sig vid det nya.

Peppa och uppmuntra!

Alla människor gillar att få höra när man gjort något bra, men för de små är det extra viktigt. Samma sak gäller det med pepp! Som exempel: När barnet visar sin själviska sida, kan du som förälder hjälpa att flytta fokus så det istället handlar om ”vi” eller ”oss”. Leta efter ögonblick i vardagen för att locka fram det hos barnet, som exempelvis att du frågar barnet vilket spel hen tror att lillebror vill spela. . Bjud in barnet till en diskussion och ställ frågor.

Kom ihåg att lyfta barnet när hen gör något bra och undvik bestraffning. På det sättet tonar du ner den egoistiska sidan hos barnet.

Inspiration: Huffpost.com

Foto: TT

Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons