En del av

Orsaken till varför föräldrar inte ska vara bästis med sitt barn

06 dec, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
Alla föräldrar vill finnas där för sina barn – i hopp om att skapa en relation som håller livet ut. Men visste du att en bästis-relation kan ha motsatt effekt? Beteendevetaren Paulina Gunnardo förklarar varför.
Annons

Så fort du blivit förälder förändras ditt liv på en sekund. Nu handlar det inte bara om dig, nu är det någon annan som behöver din tid, uppmärksamhet och ditt stöd. Det enda du vill är att finnas där och vara den där trygga, varma famnen som barnet kan vända sig till – oavsett vad det handlar om.

Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor

Se 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslorBrand logo
Se 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor

Att vara nära sitt barn har sina fördelar. Relationen påverkas positivt och förhoppningsvis får ni ett starkt band mellan er som håller livet ut. Men bara för att du vill finnas där i vått och torrt behöver det inte betyda att du ska bli ditt barns bästa vän.

Anledningen till att föräldrar vill vara bästis med sitt barn

Det är alltid svårt att prata om föräldrar som om alla är likadana och gör samma saker allihop. Så är det inte i praktiken för alla människor är olika.

Annons

Paulina Gunnardo är beteendevetare med expertis inom barn, samt en av Motherhoods omtyckta bloggare. Hon menar att det antagligen finns flera anledningar till att föräldrar kan vilja vara bästis med sina barn.

– Dels kan det handla om att det finns något i den svenska kulturen idag som påverkar bilden av föräldraskapet, ja, som att den förväntas vara fri från friktion. Jag tror inte verkligheten kan se ut så.

Paulina Gunnardo
Beteendevetaren och Motherhood-profilen Paulina Gunnardo. Foto: Kajsa Stina Romin

Paulina förklarar att det förstås inte betyder att vi ska låta bli att sträva efter att ha härliga stunder och må bra tillsammans med våra barn, utan det handlar om att som förälder också ta det där ansvaret som ibland innebär en del friktion.

– Det andra jag kommer att tänka på är att det kanske beror på en önskan att barnen ska känna att de kan vända sig till sin förälder med vad som helst. Det finns något väldigt fint och viktigt i det också.

Annons

Som förälder har man ett ansvar

I en ”bästis-relation" är att det sällan en av parterna som tar ett betydligt större ansvar än den andra. Därför tror inte Paulina på konceptet att en förälder just ska bli ”bästis” med sitt barn. Däremot finns det delar som är kloka och riktigt bra, i just den relationen.

– Att man vill må bra tillsammans, dela fina och glada ögonblick ihop och skapa sådana stunder med sitt barn lägger en bra grund för relationen, säger hon.

systrar som skrattar
Att ha roligt, leka och skratta är viktigt för relationen.

I föräldraskapet finns det nämligen en skyldighet att ta fullt ansvar för sitt barn och ibland ta besvärliga beslut som är för barnets bästa. Att ansvaret vilar på föräldrarna ger barnet trygghet i att det alltid finns någon som tar hand om det, sätter gränser av kärlek och finns till hands när barnet behöver oss.

Annons

– Vi kan ha det härligt ihop, göra roliga saker och skratta tillsammans, hitta det där som både barn och förälder tycker om att göra ihop, och ändå vara den som tar ansvar, tar de besvärliga men kärleksfulla besluten och står kvar hos barnet när det känns jobbigt.

Därför ska föräldrar och barn inte vara bästisar

Ibland kan det vara svårt att sätta ord och definiera relationer. Vissa kommer man bättre överens med än andra och så är det i livet – oavsett om man är förälder eller barn.

Men att som förälder vilja skapa en ”bästis-relation” till sitt barn kan ha sina nackdelar. Paulina förklarar det som att i en bästis-relation berättar man kanske allting för varandra och det är inte alltid sunt i en föräldra-barn-relation. Hon förklarar:

– Visst kan man som förälder dela lite av sin dag och att man kan vara både glad och ledsen och känna olika sorters känslor, men föräldrar ska inte lämna över allt på barn eftersom de inte kan förstå och stötta allt som en vuxen går igenom. Det finns vissa saker som vuxna behöver vända sig till andra vuxna med, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag tror det finns en risk att det väcks en osäkerhet och en onödig börda på en förälders axlar om hen tror att föräldraskapet ska vara friktionsfritt och att allt bara ska vara roligt och glatt hela tiden.

mamma kramar sin son
I föräldraskapet ingår det att ta beslut – även de som är svåra.

Skulle du säga att relationen mellan förälder och barn påverkas, ifall de är bästisar?

– Det är jättesvårt att svara för ”alla föräldrar” eftersom vi gör på olika sätt. Men det finns en risk att barn får ta för mycket ansvar och bestämma mer än vad de egentligen klarar.

Vad är ditt bästa tips för att man som förälder ska bli den där trygga, roliga personen som barnet alltid ska kunna vända sig till – utan att för den delen bli bästis?

– Hitta ditt barns prattid och försöka få utrymme för det. Barn har ofta en tid där de vill prata. För en del är det stunden i bilen, vid läggningen, under en promenad eller vid middagen. Var uppmärksam och försök finnas till hands under den tiden – oavsett om barnet har något särskilt att berätta eller inte. Det skapar en trygghet i att föräldern finns där för barnet om hen behöver och att det som händer i barnets liv är viktigt, avslutar Paulina.

Foto: TT/Kajsa Stina Romin

Annons