En del av

Forskning: Växelvist boende bäst för barn med skilda föräldrar

20 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
Barn till skilda föräldrar mår bäst när de bor växelvis hos båda föräldrarna, jämfört med barn som endast bor hos ena föräldern. Det visar ny forskning som tittat på barns hälsa i olika familjekonstellationer.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Barn som bor växelvis hos sina skilda föräldrar mår nästan lika bra som barn i kärnfamiljer. Dessutom mår de betydligt bättre än barn som endast ibland träffar ena föräldern. Sämst hälsa har de barn som uteslutande bor hos en av föräldrarna.

Det är forskning från CHESS, Centre for Health Equity Studies, som är kopplat till både Stockholms universitet och Karolinska institutet som kommit fram till att det växelvisa boendet är det bästa alternativet för barn efter en skilsmässa. Forskarna har tittat på flera stora undersökningar om hur barn i olika familjekonstellationer mår. Enligt alla studier var barn som flyttade mellan föräldrarna mindre stressade jämfört med barn som hade skilda föräldrar men inte flyttade mellan dem.

Annons

– De problem som kan finnas med att behöva flytta mellan två hem verkar vara underordnade att man får vardagsföräldraskap med båda sina föräldrar, säger Malin Bergström psykolog och forskare vid CHESS, till Forskning.se

”Barn har en stor förmåga att anpassa sig”

Tidigare har det funnits en oro för att växelvist boende ska göra barn stressade och rotlösa, skriver Forskning.se. Något som studierna nu motbevisar. Forskaren Malin Bergström tror inte att boendesituationen är den som spelar roll för barnens hälsa, utan snarare andra faktorer som väger in.

– Jag tror att barn har en stor förmåga att anpassa sig. Om barnet lever i en familj där föräldrarna är nöjda med sina liv och där det inte finns gapande känslomässiga hål av att en förälder har försvunnit så tror jag att barnen accepterar att de flyttar mellan mamma och pappa. Det som är stressande för barn är om en förälder försvinner utan att man förstår varför. Eller om det är konflikter i familjen, säger hon till Forskning.se.

Annons

Forskarna har tittat på hälsa och välbefinnande separat från varandra och med hälsa menas fysiska symptom och psykisk hälsa medan välbefinnande anser relationer, skolgång och vad barnet tycker om sig själv.

Foto: Shutterstock

Källa: Forskning.se

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons
Innehåller reklamlänkar