En del av

Ät billigt och vegetariskt – matinspiratören Hanna Olvenmark ger sina bästa tips

08 sep, 2021 
AvHannah Bergroth
”Ät upp maten nu, du kan väl i alla fall smaka på grönsakerna?” När barnen matvägrar är det så lätt att bara göra det som alltid funkar. Vi träffade kokboksförfattaren och grundaren till Portionen Under Tian – här är hennes tips.
Annons
Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvamparBrand logo
Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

Att planera, handla och laga mat som passar alla i familjen kan ibland kännas som ett omöjligt pussel att lägga. Det är så enkelt att bara gå på säkra kort. Låt kokboksförfattaren Hanna Olvenmark inspirera dig till nya favoriträtter.

Portionen Under Tian tipsar om klimatsmart, billig och vegetarisk mat

Orsaken till att Hanna Olvenmark grundade plattformen Portionen Under Tian är för att hon vill inspirera, guida och peppa följarna till att laga god, klimatsmart mat som inte kostar för mycket. Hon gör det bland annat genom att dela med sig av 300-kronors veckor där läsarna enkelt hittar inköpslistor och recept som är anpassade för säsongen. Här berättar Hanna om varför hon brinner så för matlagning och vad som alltid finns hemma i hennes skafferi.

Varför grundade du Portionen Under Tian?

– Dels för att jag tyckte att den här maten behövde visas, att bra mat inte behöver kosta så mycket. Men också för att jag ville informera om att vi behöver äta mer av mina ”grundingredienser” så som spannmål, baljväxter och rotfrukter – ur hälsosynpunkt är de viktiga råvaror.

Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark är dietist, kokboksförattare och föreläsare. Foto: Ulrika Pousette

Vad är det viktigaste för dig när det gäller matlagning?

– Maten ska vara god, hälsosam och ge ett bra bränsle till kroppen. Självklart ska den också vara klimatsmart och snäll för plånboken. Jag vill att mina recept ska vara enkla och lättillgängliga – alla ska kunna laga dem och tycka det är roligt.

Annons

Vilka ingredienser är det alltid bra att ha hemma?

– Oj, svår fråga! Röda linser, rotfrukter, pasta och goda kryddor finns alltid hemma hos mig.

Att lära barn äta nya rätter kan vara svårt. Vad är ditt bästa tips?

– Det finns olika saker som man kan tänka på, men jag brukar låta mitt barn se och provsmaka nya rätter. Det kan vara praktiskt att laga exempelvis grytor där alla ingredienser ligger tillsammans, men alla barn gillar inte det. Försök att separera råvarorna, exempelvis kokta linser, grönsaker, spannmål och nötter i olika skålar. Det brukar funka. Barn är ofta tydliga med att säga om de inte gillar något, men försök ändå servera nytt och låt dem testa.

Du hittar goda recept på @portionenundertian.

Bra tips. Något annat man ska tänka på?

– Tänk på att barn lär sig av vuxna. Om vi tydligt visar eller säger att något inte smakar okej, då plockar barn snabbt upp det. De lär sig av oss vuxna. Tänk på mat som något utbildande, det går inte att lära sig direkt. Barn behöver vänja sig. Man vinner sällan på att tvinga barn att äta, det brukar ha motsatt effekt.

Annons

Det är så lätt att börja göra olika rätter, bara för att få barnen att äta. Hur tänker du?

– Hmm, svårt. Barn är väldigt olika och om det är stor matproblematik och matvägran behöver de professionell hjälp. Men generellt behöver man inte vara oroliga över att barn inte äter, oftast får de i sig det som de behöver. För vissa barn är mellanmål jättebra, medan för andra är det svårt med småätandet. Funder över om dagarna ser likadana ut och försök ha en avslappnad relation till mat.

I slutet av månaden kan det vara lite tomt på matkontot. Har du något supertips för en god middag?

– Inventera vad du har i skafferiet, oftast har vi mer än vad vi tror. Gör en onepot där du låter krossade tomater, någon baljväxt och pasta koka ihop och smaksätt med dina favoritkryddor. Har du några vissna grönsaker, gör en wok eller ugnsrosta – det funkar alltid och blir gott med en sås på soja, lime och chili.

I våras släppte du en ny bok, Portionen Under Tian Äta ute. Berätta om den.

Annons

–Jag ville skriva en bok om vanlig vardagsmat som man kan laga ut. Den är uppdelad i olika måltider som antingen görs på stormök eller packas med i matlåda eller termos. Det finns rätter för alla tillfällen, allt från frukost till lunch, middag och mellis.

Den senaste boken Portionen Under Tian Äta ute finns i butik nu.

Ibland kan det kännas jobbigt att äta i naturen med små barn? Har du något supertips?

– Mitt bästa tips är nog att ha lite framförhållning, men ändå inte övergöra på något sätt. Tänk igenom stegen tills ni är ute, ibland kan det räcka med att ladda kaffekokaren kvällen innan och ställa fram allt som ska med. Det är härligt att laga mat ute, men det räcker med att packa med kaffe och fika, exempelvis mina äppelcookies.

Hannas tre favoritrecept

1. Grönkålspasta. Den är superenkel att laga och är jättegod.

2. Vegetarisk tacopaj. Den innehåller belugalinser och smakar precis som tacos.

3. Vegetarisk lasagne. Många barn tycker att den är god.

Foto: Ulrika Pousette/Portionen Under Tian

Annons