Här kan du besöka platserna från dina favoritjulfilmer i verkligheten

Scen ur Ensam hemma

Det är anrika resemagasinet Condé Nast Traveller som precis underlättat för dig att kunna besöka just de här mysiga platserna som skapar sådan julkänsla och nostalgi hos oss alla. De har nämligen listat inspelningsplatserna för några av de mest omtalade scenerna i våra mest älskade julfilmer. Visst är en del av dem dessvärre filmade i påhittade miljöer och studios – men många av platserna finns faktiskt på riktigt!

Se även: Så blir ditt år som mamma 2022 – enligt ditt stjärntecken

Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022
1:38

Efter reklamen: Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

(1:38)

Slå på ljud

The Holiday, Shere, Storbritannien

The Holiday

Att få spendera ett par dagar i det charmiga stenhuset Rosehill Cottage, som Amanda lånar i The Holiday, är vi nog många som drömt om. Dessvärre specialbyggdas huset för filmen och revs efter inspelningarna var klara. Interiörscenerna i både Amandas och Iris hus är filmade i studio.

Däremot finns byn som huset ligger i på riktigt. Närmare bestämt i Surrey i sydöstra England. Den pittoreska byn Shere har även synts i filmer som Fyra bröllop och en begravning och På spaning med Bridget Jones. Det går utmärkt att ta en öl på puben White Horse och promenera på den lilla stenbron över River Tillingbourne.

Love Actually, London

Love Actually är full av platser som etsat sig fast i våra minnen. Här hittar du några av dem.

Selfridges

Nicholas Bailey/REX

Rowan ”Mr Bean” Atkinson går Alan Rickman på nerverna med sin saktfärdiga paketinslagning. Scenen utspelat sig på det anrika varuhuset Selfridges.

Natalie säger att hon bor i den ”tvivelaktiga änden av Wandsworth”. Med det menar hon 102 Poplar Road i Herne Hill i statsdelen Brixton.

Och scenen där Mark förklarar sig kärlek till Juliet utspelat sig på 27 St Luke’s Mews i mysiga Notting Hill.

Mark och Juliet Love Actually

Ronald Grant Archive

Elf, New York

Will Farrell som Buddy

New Line Cinema

Filmen om människobarnet Buddy (Will Ferrell) som blir uppfostrad av tomtenissar och i vuxen ålder reser från Nordpolen till New York för att hitta sin biologiska pappa far är en modern julklassiker.

När Buddy ger sig ut för att den största julgranen i staden hamnar han inte helt otippat på Rockefeller Plaza, där den klassiska skridskobanan också finns.

New York i allmänhet och Rockefeller Plaza i synnerhet har utgjort rigg för otaliga klassiska julscener genom tiderna.

Rockefeller Plaza

Anthony Behar

Last Christmas, London

Ledsen att göra alla julfans besvikna, men julaffären där Kate jobbar finns tyvärr inte på riktigt (men det finns liknande). Den charmiga gatan där Kate och Tom springer på varandra finns däremot och heter Cecil Court. Och gränden som Tom menar skulle vara smalast i London är, om man ska vara petig, bara näst smalast. Den heter Brydges Place.

Den lilla hemliga trädgården är Phoenix Garden, och skapades på 80-talet. Den drivs helt av eldsjälar som tar hand om den.

Kate och Tom i trädgården

Ensam hemma, Winnetka, USA,

huset i ensam hemma

Huset där Kevin McCallister (Macaulay Culkin) är ensam hemma ligger på Lincoln Avenue i Winnetka, en förort till Chicago.

Nyligen släpptes en nyinspelning av filmen, som har fått namnet Borta bra men ensam hemma bäst på Disney+.

För att fira det kan man faktiskt boka en övernattning i huset på Airbnb! Men vill (vågar?) du kan du alltså sova över i ett överdådigt juldekorerat hus, komplett med fällor samt visning av filmen och pizza, allt för bara 230 kronor. Dock gäller erbjudandet bara en natt, så det gäller att passa på!

Foto: TT

Övriga källor: Brit Movie Tours, Movie Locations

Mer läsning för dig
Så gick det sen för skådisarna i Mysteriet på Greveholm
Så blir din julaftonsmorgon – baserat på ditt stjärntecken
12 gifar som klockrent sammanfattar året – så var 2021 för dig med barn!

Utvald läsning