En del av

Så är du en bra vän – här är de viktigaste egenskaperna

18 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Vänner är ute och promenerar med barnvagnar
Ärlighet och en gnutta humor – det är några av de viktigaste egenskaperna i en vänskap. Har du egenskaperna som krävs för att klassas som en bra vän?
Annons
10 frågor alla borde ställa till sin bästa vänBrand logo
10 frågor alla borde ställa till sin bästa vän

Det finns många anledningar att hålla hårt i en fin vän. Förutom alla roliga minnen ni skapar tillsammans, finns en riktig vän alltid där genom vått och torrt. Ja, ingen känner dig som din vän – och ingen kan heller att få dig att skratta på sättet som din vän kan. Men det finns också studier på att vänskap är bra för mer än bara skratt (och ibland också tårar). Det sägs till exempel att vänskap håller depression borta, att stressnivån i kroppen minskar och en studie på Harvard Medical School visar att en bra vän är lika viktigt för hälsan som nyttig kost och bra motion.

Lika viktigt som det är att hålla fast vid bra vänner, lika viktigt är det också att göra slut med vänner som inte ger dig allt och lite till. Känner du dig helt utpumpad på energi efter en kväll tillsammans, eller känner du att du aldrig får prata till punkt eller dela med dig av det som känns jobbigt i ditt liv? Ja, då är det kanske det är dags att göra slut och gå vidare!

Annons

Hur är man då en bra vän? En studie från University of Pennsylvania har tagit fram egenskaperna som vi helst vill ha hos en vän. Och låt oss bara säga att det skiljer en del mellan män och kvinnor – men också mellan olika åldrar!

Vännerna i Sex And The City

Här är egenskaperna vi helst vill att en vän ska ha

I åldrarna 15 till 30 år är tillit den viktigaste egenskapen enligt majoriteten av respondenterna. Därefter kommer ärlighet, stöttning och delade intressen.

Tittar man istället på nästa åldersspann, 31-45 år, ser man bland annat att öppenhet, humor och snällhet är viktiga egenskaper – men även detta hamnar efter ärlighet, stöttande och delade intressen. För personer 46 år och uppåt är ärlighet den absolut viktigaste egenskapen. Och vi vet ju – ärlighet varar längst! Vad som är minst viktigt enligt studien, oavsett ålder, är hur generös, spontan och utåt en vän är.

Annons
Gammal vänskap rostar aldrig!

Skillnaden mellan män och kvinnor

Vad som däremot är riktigt intressant är skillanden mellan män och kvinnor! Vad som är allra viktigast för kvinnor – tillit och förtroende, är inte alls prioriterad hos män, utan hamnar nästan längst ner på listan. Däremot tycker män att ärlighet är viktigast. Den andra markanta skillnaden mellan män och kvinnor är att kvinnor tycker att det är viktigt att en vän har humor, vilket inte spelar lika stor roll hos män.

Hur är man en bra vän?

Det är lätt att känna sig otillräcklig när en vän har det svårt men ha då med dig att med tillit, ärlighet, stöd, lojalitet, snällhet – och en gnutta humor, kommer du väldigt långt!

Foto: TT, Skärmdump Thelma & Louise

TV: Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskapernaBrand logo
TV: Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna
Annons