Vivi Wallin om livet med bonusfamiljen – och senaste boken

vivi wallin

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hemma hos tvåbarnsmamman (plus bonusar!), författaren och influencern Vivi Wallin.

Se också: Så berättade Carina Berg för Erik att hon var gravid

Så berättade Carina Berg för Erik att hon var gravid med Juno
1:16

Efter reklamen: Så berättade Carina Berg för Erik att hon var gravid med Juno

(1:16)

Slå på ljud

Hej Vivi! Hur mår du?

– Jag mår fint, tack. Jag har ganska mycket att göra just nu men tycker det är roligt. Den största utmaningen är nog att balansera jobb och privatliv så det blir rimligt!

Spännande, vad är det som händer?

– Massa saker. Dels är det business as usual där jag skapar content och jobbar med samarbeten. Sen håller jag och Carin da Silva, som jag poddar med, på med en liveshow. Efter att vår livepodd sålde slut och det var många som hade av sig och sa att de ville att vi skulle komma till Östersund, Malmö, Vänersborg och allt möjligt. Så vi känner att det vore kul att göra den till något större! Det kommer bli både dans, humor, allvar och en del interaktivt med publiken.

Vivi Wallin om boken Lurad! 59 roliga bus och pranks

Kul! Du och sonen Knut har ju släppt en bok nyss också. Berätta lite om den?

– Det är en bus och prank-bok med 59 bus i olika tappningar. Det finns både enkla och lite mer komplicerade bus så jag skulle säga att den passar barn mellan 5-12 år ungefär.

– Min tanke med att göra den var att bus är en rolig sak att göra ihop även när barnen börjar bli lite större. När man har mindre barn går man kanske till en lekpark och så är barnen ganska nöjda med det, men när de är äldre är det klurigare att hitta på saker att göra ihop. Och då har bus alltid varit väldigt framstående i vår familj.

Vivi Wallin
-

Ålder: 44 år.
Familj: Barnen Elmer, 14, och Knut, 11. Sambon Anders och bonusbarnen Wilmer och Emil och valpen Kjell.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bland annat podden Våra sanningar, kontot Mammasanningar på Instagram och pysselsidan Fixa själv.
Aktuell med: Boken Lurad! 59 roliga bus och pranks (Rabén & Sjögren). Planerar också en liveshow med turnédatum till våren 2022 tillsammans med poddkollegan Carin da Silva.

– Innan var det kanske jag som busade med Knut och nu är det han som busar med mig. Men man kan också se busen som roliga grejer att göra mot mormor, en kompis på besök eller mot pappa till exempel.

Dina barn har ju hunnit bli ganska stora och nu har du till och med jobbat med din yngsta son. Ser du att de liknar dig och dina intressen?

– Jag har nog inte tänkt på det så innan, men ja förhoppningsvis kanske jag har inspirerat dem med mina kreativa projekt. Båda är väldigt kreativa och tycker sånt är kul. Min äldsta håller på mycket med manga till exempel. Han vill inte vara med på det jag gör och det har jag full respekt för såklart. Men Knut och jag kan fortfarande hjälpas åt att filma till olika tiktokfilmer eller han vill vara med i något av det som jag gör och sådär. Det är kul!

– ... Ibland kan jag vara lite avundsjuk på familjer som åker och spelar golf eller seglar ihop, men ja alla har väl sin sak.

Har det kommit naturligt att ni gjort kreativa saker ihop även när barnen var små?

– Ja, jag har aldrig tyckt det varit så kul att leka som i att ”sitta och bygga med klossar” utan har gillat andra grejer. Så det har nog varit lite egoistiskt också, på ett bra sätt, att vi hittat sådant som alla tycker är kul. Jag har nog försökt tänka så, att det är klart att man kan leka litegrann men vissa saker får de göra med sina kompisar eller med varandra. Man måste inte göra jättemycket av det man inte tycker är kul som förälder utan kan faktiskt hitta grejer alla uppskattar.

Vivi Wallin och sonen knut

I takt med att barnen blir äldre får de samma intressen, säger Vivi Wallin.

Hur skiljer det sig att vara mamma till en nu 11- och 14-åring om du jämför med småbarnsåren?

– Allt det här praktisk är mycket lättare! De klarar mycket själva och är självständiga. 14-åring kommer och går, åker själv till träning och fixar mat. Med små barn är det ju mer 24/7 uppmärksamhet.

– Däremot finns andra utmaningar nu, som funderingar kring tillhörighet, vänner, om man är normal. De frigör sig och jag får ju inte veta allt längre.

Hur tacklar du det?

– Jag vet inte hur man kan tackla det exakt, inte mer än att jag pratar med barnen och försöker vara så engagerad och involverade som det går. Men det är ju också en del av deras frigörelse som är naturlig. Det är nog jobbigare för mig än för dem. Innan kunde jag räkna och inse att de har fortfarande bara bott hemma en tredjedel av sitt liv och kommer vara här mycket längre, men nu är det inte så lång tid tills de flyttar hemifrån. Det kan kännas jobbigt men jag tänker att de behöver mig mycket fortfarande och att vi kan ha en bra relation även när de är äldre.

– En annan rolig sak med att ha större barn är att man hittar gemensamma intressen. Nu när vi sätter oss och ska kolla på nåt på tv:n är det inte barnprogram som man kanske fick ta sig igenom innan utan saker alla gillar som Sveriges mästerkock, Lego Masters eller Hela Sverige bakar.

Man, bonusbarn och basket – så löser Vivi Wallin familjevardagen

Ni lever i en bonusfamilj med din sambo och hans söner som är 18 och 19 år. Hur funkar det?

– Ja, 19-åringen gör lumpen nu så han bor inte hemma längre. Men jag tycker det funkar bra även om det inte varit helt friktionsfritt såklart. Det är ju ganska stor åldersskillnad på barnen och alla har olika behov och önskemål så det har blivit mycket så att jag tar Elmer och Knut med alla deras skjutsningar och hämtningar och basket och grejer, så har Anders tagit sina barn mest. Det har funkat bra för oss och för att alla ska få sina behov tillfredsställda.

– Vi har också haft en regel att vi inte tjatar på varandras barn utan om jag stör mig på att hans barn inte ställt in i diskmaskinen så får han ta det med dem och jag tar sådant med mina barn. Vi har sett till att alla hjälps åt och tar ansvar.

Har du några tips eller lärdomar för att få bonusfamiljen att funka?

– Hmm. Ja, speciellt i början försökte vi ha lite familjefika då och då. Inte ”familjeråd” för det låter så tråkigt, utan en stund där vi fikar något gott och pratar om hur det funkar i familjen.

Bra tips! Vi byter lite ämne. Hur har det förändrat dig att bli mamma?

– Å gud, nu har jag varit mamma så länge så allt annat känns jättekonstigt men det är nog att ha fokus på andras väl och ve framför mig själv. Sen tycker jag också att jag övat på att stå upp för mig själv och att se mina egna behov. Jag har försökt att prioritera även dem och visa mina barn att jag försöker följa mitt hjärta.

Vivi Wallins lördag

9-tiden: Försöker vakna, ofta sover barnen fortfarande. Frukost blir ofta lite lyxigare på helgerna, som bake off croissant, fattigare riddare eller scones.

Dagen: Ofta är det aktiviteter med barnen som någon baksetmach eller basketkupp, eftersom både Knut och Elmer spelar basket. Ibland en promenad i naturen, något Vivi vill passa på att göra mer sen familjen senaste tillskott, hunden Kjell, flyttat in hos familjen för några veckor sedan.

På eftermiddagen kanske det blir lite skapande av något content tillsammans med Knut.

Kväll: Gärna matlagning själva eller tillsammans med kompisar, med ett glas vin på köksbänken. Hummerpasta med saffran om det ska bli riktigt festligt. En annan favorit är salsicciapasta.

Har det kommit naturligt för dig?

– Nej, det är absolut något jag kämpar med. Ibland tror nog många, för att jag har kontot mammasanningar och så, att jag har lätt för det. Men det har jag, tvärtom, absolut inte. Det var snarare därför jag startade kontot, som en följd av att det kan vara jobbigt att lita på sin magkänsla som mamma. Att skoja om det blev ett verktyg för mig.

Vad tycker du är roligast och svårast med att vara mamma?

– Roligast är att få följa barnen genom allt. Man tyckte det var kul att följa deras utveckling när de var små och tultade runt men det är lika roligt nu, att till exempel se när de spelar basket och vänder ett underläge till att vinna eller vad det kan vara. Bara få vara med.

– Utmaningarna handlar mer om att det är så svårt att man ska ta massa beslut om någon annan människas liv och bara vill göra rätt, samtidigt som det sällan finns rätt och fel svar med föräldraskapet. Dessutom är det alltid någon som kommer tycka man valt fel hur man än väljer. Där försöker jag bara lyssna och vad som känns rätt för mig. Man kan bara utgå ifrån sig själv.

Nu har du varit igång med Mammasanningar några år. Vad inspirerar dig att fortsätta?

– Att jag tycker det är så roligt och att det ger nya grejer hela tiden! För mig är det viktigt att jag hela tiden försöker testa nya format, samarbeten med nya typer av kunder. Provar nya saker, som med showen nu till exempel.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Carin da Silva: ”Jag vill att mina barn ska känna sig trygga och älskade”
Vivis bästa hacks för att sänka kraven: ”Frukostmat till middag”
10 klockrena mamma-citat från svenska kändisar

Utvald läsning