En del av

Oväntade förändringar du upplevt om du är förälder

31 maj, 2023 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318Hannah Bergroth
Att bli förälder – oj så svårt det kan vara ibland. Men det finns faktiskt många saker du säkert kan skratta åt! Här delar författaren och småbarnsmamman Sarah Haga med sig av förändringar som bara du och andra föräldrar kan känna igen.
Annons

Det är mycket som händer när man blir förälder. Att inte få sova och att det är någon som behöver dig dygnets alla timmar är saker du hört om, men det kommer även några överraskningar du kanske inte riktigt var beredd på.

7 smarta spartips för föräldralediga
7 smarta spartips för föräldralediga

När Sarah Haga, 37, blev förälder första gången var det många saker som förändrades. Saker som hon inte hört någon berätta om innan. I takt med att hon träffade andra föräldralediga som vittnade om samma sak, insåg hon att det var mycket man inte pratade om. Det blev startskottet till boken Fantastiska förjävliga småbarnslivet – mer än sömnbrist och gos.

– Boken handlar om hur livet faktiskt kan bli efter att man får barn. Den är uppdelad i kapitel med olika föräldrars röster och den lyfter sådant som jag tycker det pratas för lite om när det gäller föräldraliv, säger Sarah.

Annons

Varför tycker du att den här boken behövs?

– Min upplevelse är att många nyblivna föräldrar känner sig ensamma om mycket i det nya livet, helt i onödan. Det kan till exempel vara känslor, att man tänker vissa (kanske förbjudna?) tankar och så ensamheten i att känna sig borträknad. Min förhoppning med boken är att den ska bidra till igenkänning, och ett lugn i att man inte är ensam.

Sarah Haga
När Sarah Haga blev mamma dök det upp många frågor hos henne – som resulterade i en humoristisk bok.

När man blir förälder – 5 oväntade förändringar

Med hög igenkänning och glimten i ögat skrev Sarah om förändringar som kommer med föräldraskapet. Vilka av dessa kan du känna igen dig i?

1. Hej då kvällsfester och restaurangbesök!

Var du också en som tänkte att du skulle ta med barnet på fester, restaurangbesök och mingel? Äsch! Vi alla kan hålla med om att en tidig middag hemma är minst lika trevligt.

Annons

2. Du väljer annan kost

Och på tal om mat! Du hade säkert bestämt dig för att du skulle fortsätta äta svarta bönor istället för bolognese, och falafel istället för köttbullar. Men så kom barnet och... Ja, det behövs knappast någon förklaring till varför det blir pasta, fiskpinnar och potatissoppa den här veckan också.

3. Dina toalettbesöken blir annorlunda

Innan bebis tänkte du knappast på att eller när du skulle gå på toaletten, du kunde göra det när som helst. Men efter barn räknas toalettbesöken som egentid. Och visst, det är inte heller ovanligt att du har en liten i knät medan du kissar.

4. Att få prata en hel mening – vad är det?

Åh! den som känner till en förälder som får prata ostört med en kompis utan att bli avbruten– ropa hepp!

5. Du svettas på en HELT NY NIVÅ

Det är inte bara på gymmet du svettas – som förälder är du KONSTANT svettig. Du kånkar, springer runt och kör vagn flera gånger per dag. Är det konstigt hur ett litet barn kan plocka fram så mycket vätska ur en vuxen kropp?

Busa, leka, kånka, springa – ja, som förälder är man sällan stilla.Maskot

Sarah menar att det här var några av de saker som många föräldrar nämnde när de blev intervjuade till hennes bok.

Annons

En annan sak som hon märkte under tiden hon skrev boken var att det fanns ett stort behov av att få dela med sig av hur föräldraskapet upplevs.

– Det uppstod flera aha-upplevelser hos både mig och de jag pratade med.

Vem tycker du ska läsa din bok?

– Alla, hehe! Alla som vill lära sig hur sina vänner, barn eller syskon kanske har det som föräldrar.

– En del av innehållet kan tolkas som negativa upplevelser, men om man istället läser de som förändringar, som föräldrarna faktiskt aktivt valt, så tycker jag att boken ger en bra inblick i livet som småbarnsförälder. Eller så kan man känna igen dem och förhoppningsvis känna sig mindre ensam.

Foto: TT/Privat

Annons
Innehåller reklamlänkar