En del av

Skorpor, cornflakes och O'boy – goda mellanmål vi åt på 80-talet

09 jun, 2023 
Hannah Bergroth
skorpor med marmelad och cornflakes
Åh, ljuvliga 80-tal med axelvaddar, stort hår och poppig musik. Men vad fanns på våra matbord? Här blickar vi bakåt och minns tillbaka på vad vi åt som mellanmål under den här tiden.
Annons

Limpa med ost, saftsoppa, skorpor med marmelad och så ett glas O'boy till. Om man jämför dessa mellanmål med de som rekommenderas idag, kan vi lätt konstatera att det helt klart såg (och framför allt smakade!) annorlunda ut för några år sedan.

Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Men visst blir man lite nostalgisk när man tänker på hur mat smakade förr? Här är några smarriga exempel på mellis vi åt efter skolan under 80-talet.

Nostalgi: Mellanmål vi åt under 80-talet

Rolig läsning för dig som tyckte att marmeladmackor och O'boy var rimligt mellanmål.

Annons

Mannagrynsgröt med socker och kanel

Många kan minnas tillbaka på stunderna på förskolan när detta serverades som mellanmål. Idag är mannagrynsgröten utbytt mot fruktstund.

mannagrynsgröt med socker och kanel
Perfekt portion till mellanmål.Sven-Olof Ahlgren / TT

Limpa med ost

Handen upp alla ni som kunde äta nästan en hel limpa med ost bara för att det var så gott?

Nyponsoppa med glass och biskvier

Det sägs att nypon är snällt för magen och innehåller vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Då kan det väl inte bli så fel med nyponsoppa? Haha, nejdå! Men kanske den här varianten mer är en slags efterrätt än något att mätta magen med efter en hel dag i skolan?

Annons
nyponsoppa
Om det inte fanns glass funkade vispad grädde lika bra.BEATRICE LUNDBORG

Saftsoppa

Att bär innehåller vitaminer är något vi känner till. Därför borde ju saftsoppa vara ett rimligt och bra mellanmål, visst? Men kruxet är att att man förr gjorde soppan genom att tillsätta potatismjöl I VANLIG SAFT.

Skorpor

Idag är veteskorpor förknippat med magsjuka eftersom de är snälla att äta när magen är i obalans. Förr däremot, då kunde man äta en, två - nej ÅTTA skorpor för att man var hungrig. Gärna med ost och marmelad (och nej, det spelade ingen roll vilken marmelad det var).

Annons
skorpa med marmelad
Hur många såna här kunde du äta?ANN-SOFI ROSENKVIST

Jordgubbskräm med mjölk

Om saftsoppan inte lockade fanns det något annat – i en annan konsistens. Jordgubbskrämen med mjölk var en hit under 80-talet, men är det något man skulle välja att äta idag tro?

O'boy

Till frukost, mellis och kvällmål – hjälp, vad vi drack kall chokladdryck under 80 och 90-talet. Gärna tillsammans med limpmackan.

Ett glas o'boy
Ett glas O'boy? JA TACK!Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Glass med O'boy

Glass är gott, O'boy är gott – då måste ju kombinationen bli JÄTTEGOTT! Och så var det, när chokladglassen var slut blev vi kreativa och blandade en egen smak.

Annons

Cornflakes

Okej, det här är säkert något många fortfarande äter. Men vi kan väl ändå gissa att cornflakes såg sina glansdagar för 20-30 år sedan.

Cornflakes
Undrar hur mycket näring det finns i cornflakes?imageBROKER/Jürgen Pfeiffer

Foto: TT

Annons