10 kul saker att göra på jullovet 2020 – som funkar under corona

Jullovet aktiviteter corona

När jullovet närmar sig ser man i vanliga fall fram emot att träffa vänner och familj, låta barnen leka med kompisar och kusiner eller kanske åka på semester.

Men i år blir det annorlunda. Under coronapandemin behöver vi följa restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten – och det kan kännas klurigare att komma på roliga saker att sysselsätta barnen och famlijen med på jullovet.

Barn som bakar på jullovet under corona

Att baka med barnen funkar lika bra att göra som alla andra år!

Men det finns faktiskt massor av saker som funkar utmärkt att göra på lovet trots corona! Med lite extra kreativitet kan lovet bli precis så mysigt, magiskt och avkopplande som vi vill att det ska bli. Kanske hittar ni till och med en eller två nya aktiviteter som ni aldrig fått för er att göra under ett vanligt år?

Vem vet, 2020 blir kanske året då ni skapar en ny tradition!

Coronavänliga aktiviteter för jullovet

Motherhood har masserat geniknölarna – och listar 10 båder roliga och kreativa aktiviteter att göra på jullovet 2020 - under corona.

1. Spelkväll med andra familjer/mormor

Saknar ni att få träffa den där roliga kompisfamiljen, kusinerna eller farmor och mormor? Vi har redan blivit vana vid att behöva umgås mer digitalt – och det är bara att fortsätta på samma spår i jul. MEN det går verkligen att göra de digitala hängen extra roliga och festliga för att få mer julstämning.

Till exempel finns mängder av klassiska brädspel som man kan spela lika bra online som i verkligheten. Bara googla på er favorit så dyker det förhoppningsvis upp bra alternativ.

2. Quizkväll

På tema Digitala hänget finns också andra roliga saker att ta till. Anordna ett digitalt quiz med mormor och morfar, eller utmana kusinerna på frågesport. Antingen kan du göra ett eget quiz, med valfri smart tjänst på nätet, till exempel denna eller liknande.

pappa och son som spelar spel på jullovet

Spela spel – antingen som vanligt eller med släkten över videochatten!

Eller utforska appar och spel på nätet som tillåter er att spela klassiska frågesporter som TP och Med andra ord. Lär mormor att dela sin skärm, använd flera datorer och hörlurar så behöver ni inte ens team:a med de som sitter i samma rum.

3. Laga mat

Vi är nog många föräldrar som känt att det finns mer tid under pandemin. Även om man kan göra många saker fortfarande – så är det helt klart vissa aktiviteter vi helt enkelt måste skippa.

Får ni loss extra dagar under jullovet när ni i vanliga fall hälsat på släkten eller åkt iväg på en aktivitet? Se om ni då istället kan bli lite extra kreativa hemma. Finns det någon mat som du och barnen velat testa länge? Kanske kan ni laga er igenom olika världsdelar, testa recept från en ny kokbok eller ännu mer crazy, lek Historieätarna för en dag. Blir 2020 året då du visar barnen vad brylépudding egentligen är?

4. Högläsning i bra bok

När man vet med sig att man ska vara hemma mer än vanligt under lovet kan det vara viktigt att hitta sätt både för vuxna och barn att koppla av och känna att man bryter mot vardagen, trots att man inte byter miljö.

Till exempel kan man bestämma att dagen då jullovet börjar har ni en ny rutin i familjen. Till exempel kan ni bestämma att ni varje morgon eller kväll kryper upp i soffan med frukost eller fika och läser en bok. Med fördel kan det vara något juligt, mysigt eller klassiskt som Harry Potter eller Astrid Lindgrens julsagor.

5. Testa vinterbad

Vill ni få känslan av att vara riktigt levande? Ta med badkläder, handdukar och riktigt varma mössor. Åk med barnen till närmsta brygga vid sjö eller hav, doppa er snabbt och skynda er tillbaka in i värmen.

Vinterbad ger ett minst lika starkt adrenalinpåslag som när man åker stora rutschkanan på badhuset eller står i en konsertpublik med tusentals andra människor.

6. Pyssla och baka

Barn målar inomhus

Måla, lek med lera eller gör eget slime!

Köp hem ett extra roligt pyssel, gör egen trolldeg ett hemmagjort slime! Att baka och pyssla med händerna med mysig julmusik i bakgrunden kan göra vilken grå dag på jullovet som helst till en riktigt kul och avkopplande dag för dig och barnen.

7. Uppdatera hemma

För det flesta finns det mer tid som är oplanerad det här jullovet. Kanske är det dags att rensa ut barnens rum och göra en enkel uppdatering där inne? Lite ny inredning, en ny färg eller bara att möblera sängen på ett nytt sätt kan ge energi till vilket barn eller tonåring som helst. Här finns riktigt fina idéer på hur du till exempel kan göra barnrummet mer passande till din tweenie eller tonåring.

8. Ha spakväll

Har du några riktiga livsnjutare till barn där hemma? Skär upp gurka, ställ fram nagellack och mysiga krämer, häll upp ett bad eller ge varandra massage. Spakväll på jullovet kan vara precis vad vi alla behöver efter det här året.

Extra kul?! Spa:a på nyårsafton på dagen så känner ni er riktigt skinande till kvällens lilla festlighet.

9. Lek ute

Barn som åker pulka på jullovet under corona

Att göra saker utomhus med familjen är en perfekt aktivitet på jullovet 2020.

Pulka, längdskidor och lekar utomhus med alla som bor i ert eget hushåll kan faktiskt ingen coronapandemi i världen stoppa. Bylsa på er och kör snöbollskrig eller kurragömma, åk till en skog och grilla korv eller lek vinken i en park.

10. Dröm om framtiden

Gör en lista på saker ni vill göra när det blir varmare igen. Tänk ut sådant som ni vill hitta på med familjen som funkar att göra även om det corona, men unna er också att drömma om en tid där inga restriktioner finns kvar.

Kanske är det nu ni får tid att planera en cykelsemester in i minsta detalj, lista vilka konserter ni vill gå på i livet, fundera på vad ett framtida lillasyskon kan heta eller något helt annat. Gör listor om framtiden helt enkelt!

Foto: TT

Mer läsning för dig
11 klassiska julfilmer du inte vill missa
Psykologen: Vill du må bättre? Börja julpynta redan nu