En del av

10 tips på roliga lekar för barn

16 aug, 2023 
Hannah Bergroth
barn leker utklädda
Oavsett hur gamla barn är gillar de att leka. Men ju äldre de blir kommer även kraven på att lekarna ska vara extra roliga och mer utmanande. Här har vi plockat fram 10 exempel som funkar till barn i olika åldrar. Perfekt att ta fram till nästa kalas – eller när ni har tråkigt.
Annons

Lek och bus – det bästa barn vet. Barn älskar att leka och inte sällan tillsammans med sin förälder. Den stunden ni får tillsammans betyder mycket – även om den är tio minuter.

3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Visste du att leken är viktig för barns utveckling? Det är genom leken som stora och små barn lär känna världen och förstår hur den fungerar. Och det är tack vare att de leker som vi föräldrar kan lära oss att förstå deras tankar eller känslor.

Men visst kan det ibland vara svårt att ha den där fantasin eller komma på vad ni ska leka tillsammans. Därför har vi skapat en lista på lekar – för både stora och små barn.

5 roliga lekar för yngre barn

När ni tröttnat på fiskdam, bollhav och dansstopp är dessa lekar alternativ.

1. Hela havet stormar

För minst tre personer

Annons

Ni behöver: Stolar (en färre än deltagarantalet) och möjlighet att spela hög musik.

Så här gör ni: Placera ut stolarna med ryggarna mot varandra. Spela musik och låt barnen gå medsols runt stolarna. När du stoppar musiken ska de snabbt sätta sig på en stol. Den som blir utan stol är ute ur leken. Ta bort en stol och kör igång igen. Den som är sist kvar får bestämma nästa låt som ska spelas.

2. Gissa rätt antal

För minst två personer.

Ni behöver: En stor glasburk och många små saker, exempelvis pärlor, kulor eller tuggummi. Ni behöver även papper och penna.

Så här gör ni: Stoppa ner saker i burken och skriv ner antalet på ett papper. Låt sedan barnen gissa hur många saker som finns i burken. Den som kommer närmast får bestämma nästa omgång!

3. Inte stöta golv

För minst två personer.

Ni behöver: Ett rum där det finns exempelvis stolar, fåtöljer eller soffor.

Så här gör ni: Deltagarna ska ta sig runt i rummet utan att röra golvet. Om en fot eller hand nuddar är hen ute ur leken.

Barn leker inte stöta golv
Tips! Sätt igång musik för att göra leken mer spännande.

4. Sista paret ut

För minst sju personer

Ni behöver: En stor lekyta.

Så här gör ni: Utse en jägare och låt resten para ihop sig två och två. Paren ställer sig hand i hand, i ett led bakom varandra. Jägaren står längst fram med ryggen mot paren. När jägaren ropar ”sista paret ut” släpper det sista paret taget om varandra och springer längst fram i ledet – utan att någon av paret blir tagen av jägaren. Om jägaren däremot lyckas ta någon i paret bildar de par och den andra blir jägare. Den som är sist jägare är vinnaren.

Annons

5. Björnen sover

För minst 4 personer.

Så här gör ni: Låt ett barn ligga i mitten och låtsas vara en sovande björn. Den andra barnen går runt björnen och sjunger sången Björnen sover. När sången är slut är det dags för björnen att vakna och försöka fånga någon av sina kompisar. Den som fångas blir björn.

5 roliga lekar för äldre barn

Även om barn är i skolåldern gillar de att leka. Varför inte testa charader smaktest eller viskeleken?

1. Charader

För minst tre personer, men ju fler desto roligare.

Ni behöver: En mobil eller surfplatta som kan hjälpa er ta fram charaderna.

Så här gör ni: Låt barnen visa det som står eller visas på bilden – utan att prata. Den som gissar rätt är näst på tur.

2. Minnesleken – vilken är borta?

För minst tre personer.

Ni behöver: Många små saker - allt i från små leksaker, tandpetare, smycken, och så vidare. Tänk att ju fler saker desto mer utmanande blir det.

Så här gör ni: Ställ ut alla små saker på golvet. Låt barnen titta på dem några sekunder. Be sedan ett barn gå ut ur rummet. Ta bort en sak och kalla in barnet igen. Låt barnet gissa vilken sak du tagit bort. Den som gissar rätt får vid nästa gång välja vilken sak som ska plockas bort.

Annons

3. Viskleken

För minst fyra personer.

Så här gör ni: En person ska börja viska en påhittad mening (OBS! Tänk på att meningen måste vara lång, minst fem ord). till personen som sitter närmast. Den personen ska sedan viska den vidare till nästa och så fortsätter det. Sista personen ska berätta meningen högt. Det är sällan meningen blir rätt.

fyra barn skrattar
Även om man är stor är det kul att leka.

4. Smaktest

För minst två personer.

Ni behöver: Olika, ätbara produkter, exempelvis frukt, dryck och godis. Ni behöver också en ögonbindel.

Så här gör ni: Häll upp och plocka fram alla produkter. Låt personen med ögonbindel gissa vad det är hen smakar på - han behöver gissa även smak. Det går inte att säga ”godis” utan ska kunna förklara vad den smakar och även vilken färg den har. Den som har gissat flest rätt är vinnaren.

5. Tipsrunda med tema

För minst 10 personer, men ju fler desto roligare.

Du behöver: En skrivare samt tillgång till internet.

Så här gör du: Bestäm ett tema och leta bilder utifrån det. Exempelvis om ni väljer ”kändisrunda” skriver du ut bilder på olika kändisar. Deltagarna delar upp sig i lag (gärna med jämna antal deltagare) och försöker då gissa rätt kändis utifrån de tre förslag du säger. Laget med flest rätt vinner.

Foto: TT

Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger rådBrand logo
Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger råd
Annons