Barnvänliga hundraser som passar för familjen – 11 raser att satsa på

barn med hund

Snälla, enkla och lagom motionskrävande. Funderar ni på att skaffa hund i familjen? Vi listar de 11 bra hundraser för barnfamiljen.

En hund kan verkligen förgylla tillvaron för familjen. Med en fyrbent vän kommer ni ut på promenader och flera forskningsstudier visar att både barn och vuxna mår psykiskt och fysiskt bra av att leva med djur.

Men ska man skaffa hund i barnfamiljen är det en del saker man ska tänka på innan man väljer ras. Dels behöver man ha en hund som klarar av att inte stå i centrum, och dels är det extra fint om man väljer en hund som har lätt att känna kärlek till sin flock.

Man ska också tänka på att inte välja en ras som är så krävande att man inte hinner hundens behov, när man har fullt upp med småbarn. Dessutom blir det enklast om ni vet vilken energinivå hos hunden ni letar efter. Bäst blir det om den matchar familjens sug efter rörelse, promenad och motion.

Barnvänliga hundraser – 11 bra familjehundar

Här listar vi några raser på hundar som brukar passa bra i barnfamiljen. Men kom ihåg att varje individ också har sina egna drag, så det är viktigt att ni träffar hunden innan ni bestämmer er för att känna om den passar just er.

Och såklart – läs på och läs på ännu mer om rasen innan ni bestämmer er. Det finns oändligt mycket att veta om varje hundras och här listar vi endast några grundläggande egenskaper.

1. Golden Retriver

Golden Retriver

Inte helt oväntat är Golden Retriver tillsammans med labrador Sveriges två mest populära hundraser. Golden Retriver är kända för sin tillgivenhet och mjuka sätt – och kan anpassa sig bra och är familjekära.

2. Labrador

labrador

Labrador har många likheter med Golden Retriver. Här får man också en kärleksfull och tillgiven hund som vill vara med sin flock.

För både Labrador och Golden retriver-raserna kan man tänka på att välja den linje inom rasen som inte har renodlade jaktegenskaper, om det ska vara främst en familjehund. De som däremot går under utställnings- och sällskapslinjen brukar funka väldigt bra i familjer.

3. Pudel

Barnvanlig hundras for familjen

Pudeln är en intelligent och familjekär ras. Pudeln finns i flera olika storlekar vilket är bra för familjen som vill kunna anpassa storleken på hund efter hur stora barnen är. En större och stark hund kan till exempel vara svår för mindre barn att hantera själv, och en väldigt liten hund kan riskera att bli utsatt för aningen hård hantering av småbarn (även om man självklart måste uppfostra både barn och hund att respektera varandra!).

En annan fördel med pudel är att den inte fäller så mycket, och sällan framkallar allergi.

4. Mops

Mops och barn

Väljer man en mops i liten storlek kan man ofta räkna med att få en ganska lat hund som inte kräver så mycket motion och träning. Mopsar är också kärleksfulla till sin personlighet, sociala och roliga.

5. Cocker spaniel

Cocker spaniel

Vill ni ha en hund som verkligen knyter an till flocken kan en Cocker spaniel vara rätt ras att satsa på. Rasen söker ofta nära kroppskontakt och kärlek, och är bra på till exempel lydnad och agility. Detta är också en intelligent hund som gillar en fast hand.

6. Australian shepherd

Australian Shepherd

Detta är en hund som är lyhörd och gillar att vara i team med sin ägare. Australian shepherd passar den aktiva familjen som gillar att röra på sig, och att lära upp sin hund. I utbyte kommer ni få tillgivenhet och någon som ständigt vaktar er flock och ert hem.

7. Beagle

Beagle

Beaglen passar också bra för familjen med sitt jämna temperament. Den här rasen kan också tolerera ett litet barn som håller på att lära sig att hantera djur, och ibland kanske råkar ge hunden en omild behandling. Beaglen blir ofta barnets bästa vän och är känd för sitt goda luktsinne! Kräver relativt mycket motion, så bra för familjen som gillar rörelse.

8. Siberian husky

siberian husky

Är ni en familj med hundvana som gillar att röra på er ute i naturen? Då kan en Huskie vara perfekt för er. De här hundarna får ofta egna personligheter och finns i flera mellanstora varianter.

9. Boston Terrier

boston terrier

Detta är en blandras mellan Terrier och bulldog från början. Boston Terrier är en utpräglad sällskapsvarelse som är känd för att vara snäll och livfull. Gillar både mys i soffan och promenad i skogen.

10. Cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles spaniel

Detta är en orädd och social liten vovve som gillar både andra hundar och människor. Sportig, lekfull och lätt att hantera. Passar familjen som söker en äkta sällskapshund!

11. Border collie

border collie

Älskar ni friluftsliv? Då är detta hunden för er. Border collien gillar att valla och hålla koll på sin flock. Får den en uppgift blir den glad och känner sig duktig, som att hjälpa till att bära en vante eller hålla kolla på småbarn som leker i trädgården. Uppmärksam och gillar att lära!

Källor: Viivilla, Yepstr, Svenska kennelklubben

Foto: TT

32 barnnamn med lantlig touch – att inspireras av

Dags att göra planer – då har barnen sommarlov där ni bor