15 presenter till barn som är bättre än prylar

Upplevelser och aktiviteter att ge till barn


Mitt under rådande pandemi saknar nog de flesta att få göra saker, och även om det helt klart begränsar utbudet så är det långt ifrån kört. Många ställen har anpassat sin verksamhet för att följa myndigheternas riktlinjer.

TV: Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar
1:01

Efter reklamen: TV: Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar

(1:01)

Slå på ljud

Med det sagt – ge bort en upplevelse eller aktivitet! Det kan skapa fina minnen, bädda för roliga samtal och även lära barnen saker de inte annars stött på. Jämför det med en pryl som man vet kommer sluta upp i en låda någonstans.

15 stycken presenter till barn som INTE är saker

1. Museum

Kan låta mossigt – men det finns faktiskt flera museum eller utställningar i de flesta städer som barn kan uppskatta. Det gäller bara att veta vad barnet är lite extra intresserat av, så kan det blir en lärorik och rolig upplevelse för stor som liten. Alla öppna museum följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Se exempelvis: Stockholm Toy Museum
Ungefärligt pris: runt 200 kronor för en vuxen och ett barn

2. Gokart

För barn från cirka 8-9 år upp mot sena tonår brukar detta alltid vara uppskattat. Speciellt om man kan köra ett helt gäng, och tävla mot varandra.

Se exempelvis: Gokart, flera orter. (länk till Great Days)
Ungefärligt pris: runt 690 kronor för en vuxen och ett barn

3. Bio

De flesta barn älskar ändå att gå på bio! Det är mycket som kul, de får både välja film samt välja och vraka i snackshyllorna. Dessutom har de i brist på nya filmsläpp börjat sända gamla klassiker som Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga. För att coronasäkra ser biograferna till att man inte bredvid varandra.

Se exempelvis: Filmstaden
Ungefärligt pris: runt 300 kronor för en vuxen och ett barn

4. Restaurang

Har födelsedagsbarnet något favoritställe eller favoritmat? Då kan detta bli riktigt uppskattat. Ett tips kan exempelvis vara restaurangen Pinchos, som finns utspridd i Sverige. Det är kul för barnen att beställa via appen, och sen är det toppen att allt kommer i barnvänliga lagom stora och roliga miniatyrrätter. Bordsplacering hjälper till att hålla kraven på social distansering.

Se exempelvis: Pinchos
Ungefärligt pris: Smårätter från ca 50 kronor / styck.

5. Minigolf

En riktig familjeklassiker som funkar året om. Flertalet orter har också anläggningar för minigolf och äventyrsgolf inomhus.

Se exempelvis: Paradise Adventure Golf
Ungefärligt pris: runt 220 kronor för en vuxen och ett barn

6.Trampolinpark

Att studsa hejdlöst mellan en uppsjö studsmattor måste ju vara varje barns dröm. Boka din tid för att säkerställa att ni inte är många på plats samtidigt så blir upplevelsen dessutom säker.

Se exempelvis: Yoump Trampolinpark
Ungefärligt pris: runt 240 kronor för en vuxen och ett barn

7. Biljett att hälsa på någon de tycker om

Hälsa på morföräldrarna eller någon kompis som bor längre bort. Det kanske handlar om något så enkelt som en buss eller tågbiljett – lite mindre barn tycker även det är spännande. Äldre barn kanske tycker det är lite mer spännande att åka båt eller flyga någonstans, även om det bara är inom Sverige.

8. Pyssel

Det kan vara riktigt roligt att skapa något tillsammans med sitt barn, och deras vilda fantasi slutar aldrig att förvåna. Ofta får ni hem ett minne som består, kanske genom en målning eller en keramikfigur. Kör en heldag hemma eller leta efter kurser eller tillfälliga event där du bor. De är ofta gratis och anpassade efter corona.

9. Klättring

En rolig aktivitet för det aktiva barnet. Många anläggningar har särskilda klätterväggar som passar för barn. Klätteranläggningar finns i mer eller mindre hela Sverige och ska följa Folkhälsomyndighetens regler. Ofta finns tider som är bättre eller sämre att dyka upp på, för att undvika trängsel.

Se exempelvis: Klättercentret
Ungefärligt pris: runt 450 kronor för en vuxen och ett barn

10. Fjärilshus/exotisk trädgård

Vackra djur eller häftiga växter är både spännande och utvecklande för barn i de flesta åldrar. Många anläggningar har öppet som vanligt, men vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika för stora folksamlingar.

Se exempelvis: Fjärilshuset Haga Ocean
Ungefärligt pris: runt 300 kronor för en vuxen och ett barn

11. Barnmusikal

Många städer har på sin lokala teater eller kulturhus populära tillställningar för barn. En del anläggningar har flyttat fram datumen, andra har valt att göra andra åtgärder för att följa utsatta krav.

Se exempelvis: Babblarna Andra Musikal
Ungefärligt pris: runt 400 kronor för en vuxen och ett barn

12. Ge till välgörenhet – som barnet får välja

Detta kan vara en riktigt fin grej att göra ihop, barn är ofta givmilda och kan resonera fram till vad de tycker känns bra att göra. Det finns flera välgörenhetsfonder där ens summa tydligt leder till en förändring, vilket också kan hjälpa till att förklara innebörden av gesten.

Se exempelvis: 22 tips på välgörenhetspresenter
Ungefärligt pris: Varierar beroende på vad man vill ge

13. Arkadspel

Perfekt aktivitet att göra hela familjen, där ungarna kan få en viss summa att välja vad de själva vill spela för.

Se exempelvis: Tolv
Ungefärligt pris: Från ca 100 kronor per barn

14. Äventyrsbad

Inga simhallar har behövts stängas ned enligt Folkhälsomyndigheten, då det inte finns något som tyder på ökad smittspridning i bassäng. Så länge man följer övriga riktlinjer kan ett besök på äventyrsbad vara en riktigt uppskattad present.

Se exempelvis: Sydpoolen
Ungefärligt pris: 200 kronor för en vuxen och ett barn

15. Hund- eller kattcafé

Det har börjat öppna allt mer caféer där vi kan dela en godbit omgiven av härliga hundar och mysiga katter. En garanterat uppskattad upplevelse för det barn som älskar djur (men kanske inte kan få ett eget...)!

Se exempelvis: Java Whiskers
Ungefärligt pris: Födelsedagspaketet för 249 kronor (ingår varm dryck, bakelse, ljus, kattposter, mugg, tablettask och ett födelsedagskort.)

Se också: Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet
1:54

Efter reklamen: Se också: Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet

(1:54)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Hur ska man tänka kring barnens veckopeng? Experten reder ut
Förebilder? Här är djurvärldens bästa – och värsta – mammor
Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2020

Utvald läsning