En del av

20 tips på roliga sommarutflykter med barnen på lovet

15 jun, 2018 
Nina Nyström
Dra iväg på ett litet äventyr med familjen i sommar.
Vi har listat Sveriges bästa vattenland, nöjesparker, djurparker och en massa fler sommarresmål och äventyr för barn i alla åldrar. Här finns alla möjligheter att fylla ditt sommarlov med roliga aktiviteter.
Annons

Först och främst kan det vara värt att poängtera – överskatta inte vikten av långa, dyra semestrar fullsmockade med aktiviteter. I många fall är den bästa tiden den när föräldrarna har tid och ro att ge sin fulla uppmärksamhet, ofta i naturen, långt borta från alla skärmar. Utforska nya spännande små och stora äventyr tillsammans, mys och prata i lugn och ro.

Men – med det sagt så kan det ändå vara kul att boka in ett roligt resmål också om man har möjlighet. Då skulle vi satsa på något av de här – vilket passar dig och din familj?

I SAGORNAS VÄRLD

Ville Villekulla på Astrid Lingrens värld
Astrid Lindgrens värld – en perfekt sommarutflykt

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

Hälsa på hemma hos Pippi, Emil, Ronja och Madicken! Utforska Bullerbyn, Bråkmakargatan och Nils Karlsson Pysslings värld. Att få vandra runt i alla barndomens käraste Astrid Lindgren-sagor är en fin upplevelse för både stora och små. Men det största äventyret är nog ändå att få träffa alla sina favoritfigurer – varje dag är en levande förställning mitt bland besökarna. Förutom en massa bus som utspelas mitt framför ögonen på en, kan man också slå sig ner för flera olika teaterföreställningar varje dag. Vill du bo över finns det tidstypiska små stugor eller camping.

Annons

Kostar: 300 kronor för en dag från 3 år. Vuxen 410 kronor. Rabatterade priser om du stannar fler dagar.

Öppet: Huvudsäsong 8 juni-26 augusti, då är alla karaktärer på plats och hela parken öppen. Helgöppet i september, men med minskat utbud.

High Chaparral, Kulltorp

Mitt i innersta Småland kan du förflyttas till Vilda Västern för en dag eller två. Upplev skådespel och fängslande shower med cowboys, indianer och skurkar. Förmodligen träffar ni på Lucky Luke, Zorro och Billy the kid. Efter att ha vaskat guld, dansat can can, ridit och blivit tågrånad av banditer kan man behöva en vilopaus på saloonen eller rent av checka in på motellet Wild West Inn eller i en timmerstuga. Den modige sover i tält trots alla bovar som stryker runt i området.

Kostar: En dag 240-320 kronor beroende på datum. Barn under 1 meter går in gratis.

Öppet: Alla dagar 16 juni-19 augusti. Helgöppet två veckor före och efter högsäsongen.

NÖJESPARKER, SOMMARLAND OCH VATTENLEK

Skara Sommarland - ett äventyr för alla åldrar
Skara Sommarland – ett äventyr för alla åldrar

Skara Sommarland

Skandinaviens största vattenland är ett klassiskt barndomsminne för många. Här hittar du vattenbus för alla åldrar och grader av våghalsighet – den modiga testar Big Drop, Europas högsta vattenfrittfall med fallucka och 21 meters fallhöjd. När du badat klart kan du fortsätta adrenalinfesten på den väl tilltagna tivolidelen. Det blir en del köer under högsäsong så om du har du äldre barn och kan ta del av alla attraktioner kan det vara en bra idé att stanna två dagar, då finns både stugor och camping i närheten.

Annons

Kostar: Dagsentré 359 kronor, barn under 1 meter går in gratis.

Öppet: Alla dagar 16 juni-19 augusti. Helgöppet fram till november.

Kneippbyn, Visby

Sommar- och vattenland med karuseller, trampolinland, höghöjdsbana och vattenlek i alla dess former. Men Kneippbyns stolthet och stora dragplåster än nog ändå det “riktiga” Villa Villekulla där filmerna och tv-serien spelades in. Bo i tält, fiskestuga eller trädkoja! Pippi-teater varje dag under högsäsong.

Kostar: 325 kronor under högsäsong. Gratis under 3 år.

Öppet: Varje dag 25 maj-26 augusti. Högsäsong 25 juni-18 augusti, då är allt öppet.

Furuviksparken, Furuvik

Djurpark, vattenland eller nöjesfält – svårt att välja vad ni ska satsa på i sommar? Då är Furuvik en riktigt bra lösning! En mil söder om Gävle hittar du den över 100 år gamla parken som är en kombination av alla ovanstående nöjen, fast i lite mindre skala – perfekt för en dagsutflykt. Vill du bo över och uppleva allt en dag till finns både Havshotellet, stugor och camping att välja på.

Annons

Kostar: Dagsentré vuxen 249 kronor, barn från 3 år 209 kronor.

Öppet: 19 maj-18 augusti.

Tosselilla Sommarland, Österlen

På Österlen i Skåne hittar du Tosselilla Sommarland. Parken bjuder på karuseller, vattenland, tarzanbanor, go-cart och många olika sorters klätteräventyr och större lekparker. En lagom dagsutflykt för både små och stora barn.

Kostar: Dagsentré 300 kronor under högsäsong. Barn under 1 meter gratis.

Öppet: Alla dagar 30 juni-10 augusti. Kolla kalender för tider före och efter det.

Liseberg, Göteborg

Säg det barn som inte drömmer om en tripp till Liseberg. Sveriges största nöjespark bjuder på massor av kul för barn i alla åldrar. Förutom det givna – karuseller – så finns föreställningar, femkamp och konserter nästan varje dag under sommaren. 2018 års längsta köer lär vara till nya berg- och dalbanan Valkyria (med bland annat ett vertikalt drop!) som öppnar senare i sommar samt nya roterande gondolen Loke som svingar dig en bra bit ovanför Balder.

Annons

Kostar: Entré och stora åkpasset 475 kronor. Lilla åkpasset för små barn 250 kronor.

Öppet: Varje dag fram till 19 augusti. Därefter helgöppet.

FÖR REGNIGA DAGAR

Lost City i Gustavsvik - en badupplevelse utöver det vanliga
Lost City i Gustavsvik – en badupplevelse utöver det vanliga

Lost City, Gustavsvik, Örebro

Regniga dagar passar det kanske bättre att bada inne. 10 minuter från Örebro hittar du Gustavsvik, en badupplevesle utöver det vanliga. Lost City är nämligen ett riktigt häftigt djungellandskap – inomhus. Förutom vilda forsar, skummande vattenfall och häftiga vattenrutschkanor i den täta djungeln bjuds det på pyssel, skattjakt och andra utmaningar. På sommaren finns även ett mindre utebad. Bredvid badet hittar du campingen med hoppborg, minigolf, racerbilar och mycket mer.

Kostar: Vuxna: 210 kronor, barn från 4 år 155 kronor.

Annons

Öppet: Alla dagar

Kokpunkten Västerås

Ännu ett inomhusbad. Sveriges första actionbad bjuder på en hel del adrenalin även för de mest modiga badare – men trots den tuffa uppsynen går många i god för att det är en rolig upplevelse för barn i alla åldrar. Kan bli trångt, så det kan vara en bra idé att förköpa biljett. Inträdet gäller för förmiddag eller eftermiddag, så håll koll på tiderna innan du åker. Finns även en stor relaxdel för den som vill ta det lite mer piano eller lugna nerverna efter bad-bonanzan.

Kostar: Familjepaket för Actionbadet, 2 vuxna och 2 barn: 595 kronor på helger, 450 kronor måndag till torsdag.

Öppet: Alla dagar

Tom Tits Experiment, Södertälje

Tom Tits i Södertälje är ytterligare en perfekt utflykt en regnig dag. Flera våningar fulla av roliga experiment som gör naturvetenskap och teknik roligt och lätt att förstå för barn. Lek och lär tillsammans med häftiga upplevelser som såpbubbelshow, mängder av vatten- och musiklek, mörkerrum och massor av spännande aktiviteter och experiment som testar dina sinnen. I år är det dessutom dinosaurie-sommar på Tom Tits! Se 19 dinosauriemodeller i verklig storlek som både låter och rör sig.

Annons

Kostar: 225 kronor för vuxen, 175 kronor för barn över 3 år.

Öppet: Alla dagar utom enstaka dagar runt jul och midsommar.

BESÖK DJURENS VÄRLD

Bamses Värld på Kolmården
Säg det barn som inte vill hälsa på hemma hos Bamse och hans vänner på Kolmården?

Kolmårdens djurpark, Norrköping

Har ni möjlighet att stanna två dagar kan det vara en bra idé, för det finns ganska mycket att välja på. En dag för att kolla in alla djuren, pricka in några häftiga shower och åka linbanan så kan ni ägna nästa dag åt Bamses värld. Missa inte häftiga berg- och dalbanan Wildfire – om du vågar! Bor ni över på det barnvänliga Vildmarkshotellet finns det lekrum, disco och badavdelning för de som orkar med mer bus. Sen lär de sova gott… För den mer äventyrliga som vill bo närmare naturen finns Safari Camp med tältby.

Kostar: Kolmårdenpaketet med övernattning på Vildmarkshotellet och tvådagarsentré för två vuxna och två barn: 3995 kronor.

Annons

Öppet: Alla dagar fram till 19 augusti. 24 augusti-30 september fredag till söndag.

Borås Djurpark

Mycket uppskattad och välskött djurpark med spännande djur från hela världen. Passar lagom som dagsutflykt. Finns även lekparker, safaritåg, shower och geocaching/skattjakt.

Kostar: Vuxna 295 kronor, barn 210 kronor, under 4 år gratis. Billigare i början och slutet av sommaren.

Öppet: Alla dagar 28 juni-30 augusti.

Parken Zoo Eskilstuna

Förutom djuren finns en ansenlig mängd karuseller för de lite yngre besökarna. Dessutom bjuder parken på en lång rad barnvänliga uppträdanden, teatrar och shower i sommar. Vad sägs om Babblarna, Pettson och Findus, Samir och Viktor, Mojje, Mora Träsk och Sean Banan?

Kostar: 360 kronor för vuxen, 310 kronor för barn 3-16 år, gratis under 3 år.

Öppet: Varje dag 23 juni-12 augusti, därefter helgöppet, se info på sajten.

SMÅTT & GOTT + UPPLEV NATUREN

Paddla timmerflotte längs Klarälven
Paddla fram längs Klarälven i egen takt – ett spännande äventyr!

Paddla timmerflotte i Värmland

Spännande och mysigt, passar nog bäst för barn som fyllt minst fyra. Bygg er egen flotte med stockar och sten och ge er iväg längs med Klarälven. Hoppa av och bada och utforska där det passar. På kvällen slår ni läger på valfri plats dit strömmen fört er. Att sova i tält och fixa mat över öppen eld är ett stort äventyr för ett litet barn. För den lite mer bekväma finns både stugor att tillgå och bastu att boka – väldigt mysigt det också.

Annons

Kostar: Olika beroende på längd och standard. 4500 kr för två nätter i tält, två vuxna och två barn. Inte så mycket dyrare om man vill bo i en enkel stuga.

Öppet: 2 juni-25 augusti.

Siljan: Leksands Sommarland, rodel och rovdjur

Området runt Siljan bjuder förutom härlig natur och kultur på en hel massa kul att göra för barn. Prova hisnande sommarrodel i Rättvik, spana in lodjur, varg och isbjörnar i Orsa Rovdjurspark eller lek loss på Leksands sommarland. Sommarlandet bjuder på massor av vattenskoj, studspark, zipline, höghöjdsbana, guldvaskning, piratbåt, klättervägg, ett flertal motoraktiviteter – och en hel massa mer! Kanske en mysig flerdagarsutflykt då ni hinner med flera aktiviteter runt Siljan?

Cykla dressin

Att upptäcka Sverige på gamla nedlagda tågspår är en spännande och annorlunda upplevelse tillsammans. Packa picknickkorgen, badkläderna – och varför inte tältet – och ge er ut. Det finns gott om spår att välja på i hela landet och dressinen glider lätt på smalspåren, vilket gör att det till en riktigt fartfylld och njutbar upplevelse.

Annons

Kostar: Olika, men räkna med iallafall 500 kronor för en dagstur.

Båtluffa i Skärgården

Båtluffa kan man såklart göra längs många av våra kuststräckor, men exempelvis i Stockholm tar båtluffarkortet dig vart du vill i skärgården under fem dagar. För enkelhetens skull rekommenderas att sikta in sig på ett specifikt område; södra, norra eller mellersta skärgården. Vill du bara göra en dagsutflykt är Fjäderholmarna ett klassiskt resmål. Ägna dagarna åt utforskning, god skärgårdsmat, salta bad och glassätning. Till kvällen kan det vara mysigt att slå upp sitt tält, annars finns det vandrarhem på alla större öar.

Kostar: Exempelvis båtluffarkortet med Waxholmsbolaget; 445 kronor för fem dagar.

Cykla på Ven

Mellan Skåne och Danmark ligger den lilla ön Ven – ett perfekt resmål för att cykla med barn. Den pittoreska, natursköna ön är platt, har inte så mycket bilar och det finns massor av caféer, restauranger, gårdsbutiker, gallerier och härliga badplatser att välja bland när det behövs ett stopp. Stanna gärna över en natt på vandrarhem för att slippa stressa innan du tar färjan tillbaka till Landskrona.

Kostar: Runt 200 kronor för två dagar för en vuxencykel och 100 kronor för en barncykel.


Läs mer:

Annons