En del av

6 uppföljare till Disneyfilmer du inte visste fanns

07 jun, 2020 
AvNina Nyström
Disneyfilmer uppföljare – Den lilla sjöjungfrun 2 och Lejonkungen III.
Visst älskar vi Disneyklassikerna, men ibland kan det vara kul att kliva utanför boxen lite och se något annat. Och visste du att många av klassikerna fått uppföljare som du kanske missat eftersom de inte gått på bio? Vilka av de här har du sett?
Annons

Disneyklassikerna är en riktig nostalgitripp för de flesta av oss, och ofta har man sett om dem i vuxen ålder. Men det är lätt att missa uppföljarna, som ger nya nyanser åt klassikerna. Ibland ger de en bakgrundshistoria, ibland får vi veta vad som hände sen. Det är inte alltid uppföljaren når upp till originalets nivå (det heter ju klassiker av en anledning). Men här är sex klart sevärda uppföljare, som finns på hyra på svenska streamingtjänster.

1. Lejonkungen II: Simbas Skatt (1998)

Simba och dottern Kiara.

Medan Lejonkungen har sina rötter i Hamlet, är uppföljaren baserad på Romeo och Julia. Simbas dotter Kiara blir kär i Kovu, trots att deras familjer är ärkefiender. Det är inte förrän de lyckas få sina familjer att inse de fel som begåtts under åren, som saker börjar ändra sig.

Annons

Finns på: Viaplay och Itunes

2. Aladdin och rövarnas konung (1996)

Aladdin på en flygande matta.

Den första filmen om Aladdin släpptes 1993, och kanske visste du att det fanns en uppföljare: Jaffars återkomst, som kom 1994? Men visste du att det även finns en trea? 1996 släpptes Aladdin och rövarnas konung.

Här får vi följa förberedelserna inför Aladdin och Jasmins bröllop. Men under ceremonin angrips man av Cassim, som visar sig vara Aladdins far, och de 40 rövarna (ja historien är inspirerad av sagan om Ali Baba från Tusen och en natt). Aladdin infiltrerar gruppen i hopp om att få ut sin far.

Finns på: Viaplay

3. Lejonkungen III: Hakuna matata (2004)

Surikaten Timon från Lejonkungen.

Den tredje och sista filmen om Lejonkungen återberättar den första filmen genom Timon och Pumbaas ögon. Vi får också veta mer om Timon och hans liv i surikat-kolonin och det är riktigt kul att se vilka Timon och Pumba var innan de blev ”Timon och Pumbaa”.

Annons

Finns på: Viaplay och SF Anytime

4. Skönheten och odjuret: Den förtrollade julen (1997)

Skönheten och odjuret: Den förtrollade julen.

En julfilm är en oväntad inriktning på en uppföljare, men det funkar. I filmen får man bland annat bakgrundshistorien till vem prins Adam (jo han hette så, visste du det?) var före förbannelsen.

Finns på: Itunes

5. Den lilla sjöjungfrun II: Havets hemlighet (2000)

Ariels dotter Melody.

Ariel är en av få Disneyprinsessor som får barn. Ariels dotter Melody känner hur havet kallar på henne. På grund av ett hot från Ursulas syster Morgana har Ariel och Eric valt att hålla historien om hennes sjöjungfrubakgrund hemlig. Men självklart kan inte Melody motstå frestelsen och syltar in sig, vilket skapar en hel oväntade avslöjanden om originalhistorien.

Annons

Finns på: Viaplay och Itunes.

6. Björnbröder 2 (2006)

Björnbröder 2.

Björnbröder är en av Disneys mest underskattade filmer. Det är också en film man inte trodde behövde en uppföljare, men det är kul att se vad som händer Kenai och Koda. I den här filmen ska Kenais barndomskärlek Nita gifta sig, men hon är ju egentligen redan andligt sammankopplad med Kenai. En film om kärlek, ljusare än originalet.

Finns på: Viaplay

Foto: Disney

Källa: Popsugar

Annons