7 saker alla barn ska ha rätt till

Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
Slå på ljud

Den första måndagen i oktober firas internationella barndagen i Sverige, även om varje dag borde ses som barnens dag. Barndagen uppmärksammar FN:s konvention om barnens rättigheter från 1989, men har firats längre än så i vissa länder.

De som är barn i dag är vår framtid om några år. Vad de formas till formar även vår värld. Därför bör vi värna om våra små, oavsett om de bara är några år gamla eller i tonåren.

Här följer 7 saker som alla barn ska ha rätt till:

1. Att få känna sig trygga

Alla barn ska kunna känna sig trygga, såväl i skolan, i samhället som i sitt hem. De är alla lika mycket värda och ska inte bli diskriminerade eller mobbade.

2. Att få höra att de är älskade

När sa du sist de där tre små orden till ditt barn? Säg dem i dag – och glöm inte att även visa det med en kram och genom att alltid finnas där för ditt barn.

3. Att få veta att deras åsikt räknas

Alla barn ska få uttrycka sin åsikt när det handlar om något som rör dem och de ska även veta att deras åsikt beaktas. De har även samma rätt som vuxna att tänka och tycka fritt.

4. Att deras integritet respekteras

Barn ska få bestämma över sin egen kropp och sitt privatliv i den mån det går. Du ska exempelvis aldrig tvinga ditt barn att krama sina släktingar och gäster eller snoka i ditt barns telefon.

5. Att få ha sin egen identitet

Våra barn är egna individer med egen vilja, drömmar och tankar. Det är viktigt att alla barn får ha sin egen identitet och att de inte behöver vara kopior av sina föräldrar.

6. Att få vara barn

Barn ska få vara barn med tid för såväl lek, vila som för fritid. Droger, alkohol, fysiskt och psykisk våld har ingen plats i ett barns liv.

7. Att få lära sig

Låt ditt barn utbilda sig och hjälp ditt barn inse glädjen och nyttan i att lära sig nytt. Läs, rimma och lek tillsammans!

Foto: Shutterstock

Mer läsning för dig
Sonen älskar nagellack och klänningar: "Han är lycklig och det är allt som räknas"
5 tips för att få ett starkare band med din tonåring

Utvald läsning