En del av

Mamma och dotter skrev bok tillsammans om ADD

12 maj, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Malin och Maya Roca Ahlgren
Add, Adhd utan hyperaktivitet, kan vara tungt att bära. Det vet Maya Roca Ahlgren som tillsammans med sin mamma Malin skrivit Mollys tunga ryggsäck – en bok om vardagen med diagnosen som inte alltid syns.
Annons
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"Brand logo
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"

Maya, 18, utbildar sig till låtskrivare och musiker. Tillsammans med sin mamma har hon skrivit en bok om att leva med add. Med boken Mollys tunga ryggsäck debuterar hon som författare.

Mamma Malin Roca Ahlgren har en bakgrund som lärare med specialpedagogisk kompetens och har skrivit flera böcker om funktionsvariationer. Hon menar att barn med add ofta möts av stor okunskap.

– Syftet med berättelsen om Molly är att öka förståelsen för barn med add, och visa hur man som förälder eller pedagog på ett konstruktivt sätt kan bemöta dem. Det är en empatisk berättelse som visar vilka utmaningar barn med add och deras familjer har att hantera, både i och utanför skolan, förklarar Malin.

Inspirationen till Molly har Malin och Maya delvis hämtat från Maya själv.

Annons

Många säger att hon är lat, men hon försöker verkligen allt vad hon orkar.

Vem är Molly, bokens hjältinna?

– Molly är en tjej som inte gör mycket väsen av sig. Ofta tänker hon mer på andra än på sig själv. I skolan svävar hennes tankar ofta i väg och hon har svårt att fokusera på vad lärarna säger. Mellan rasterna släpar hon omkring på alla sina skolböcker, för annars så glömmer hon att ta med dem. Men den senaste tiden har Mollys ryggsäck blivit mycket tung. Hon har så mycket att bära på, och ju hårdare hon kämpar desto tyngre verkar den bli. Många säger att hon är lat, men hon försöker verkligen allt vad hon orkar.

Hur var det att skriva en bok tillsammans, mamma och dotter?

– Vi jobbar rätt bra ihop då vi har så olika arbetssätt men ändå tänker så lika. Att bolla med idéer och tankar med mamma och kunna diskutera bokens innehåll istället för att behöva grubbla över allting på egen hand, säger Maya.

Malin instämmer:

– Det har varit jättekul! Vi hade olika roller i arbetsfördelningen så jag tycker att det för det mesta har varit smidigt. Jag tror vi är ett bra team, då Maya är noggrann och lite perfektionistisk medan jag är effektiv och delegerande.

I Molly möter läsaren en kreativ tjej som finner tröst i musiken och skapandet, en tjej som är omtänksam och egentligen bara ganska missförstådd.

– Vi hoppas att Molly kan vara en förebild för andra barn i liknande situationer och att hon kan ge tröst till dem så att de kan känna att de inte är ensamma och att de är okej precis som de är.”

Foto: Privat

Annons