En del av

6 fördelar med att få barn senare i livet

01 maj, 2021 
Lovisa Svedlund
mamma sent
Forskningen visar att det faktiskt finns flera fördelar med att få barn senare i livet. Här är några extra bra grejer med att göra föräldraskapet när du är äldre.
Annons
Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken MotherhoodBrand logo
Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood

För vissa är det stressande att veta att fertiliteten för kvinnor går ner med åldern och att den biologiskt lättaste åldern att få barn i faktiskt är ganska låg.

Men om vi bortser från det rent biologiska har forskningen kunnat konstatera flera fördelar med att vara en äldre mamma – både för sig själv och barnet.

1. Du får en snabb hjärna

Studier visar att du faktiskt blir mentalt starkare genom att skaffa barn sent. En studie som Journal of the American Geriatrics Society publicerat testade drygt 800 kvinnor för att fastställa om det fanns en länk mellan äldre föräldraskap och hjärnkapacitet. Studien kunde konstatera att kvinnor som fick sitt sista barn efter 35 års ålder hade skarpare kognitiv förmåga och bättre språkminne. Forskarna såg också att de som fick sitt första barn efter 24 års ålder var bättre problemlösare än föräldrarna som fick barn innan 24 års ålder.

Annons

2. Du kan vara mer känslomässigt förberedd

Med ålder kommer ofta mognad, och viss forskning säger att mognad också är bra för föräldraskapet. 2017 gjordes en forskningsstudie i Nederländerna där forskarna tittade på den psykosociala utvecklingen hos barn i åldrarna 7, 11 och 15.

Grupperna separerades efter vilka som hade mammor äldre och yngre än 31 år. De kom fram till att de äldre mammorna mer sällan behövde skälla på eller läxa upp sina barn.

Känner du dig stressad över biologiska klockan? Då ska du läsa detta – forskning menar att det finns fördelar med att vänta.

– Överlag hade barnen till de äldre mammorna bättre uppförande, var mer sociala och emotionellt hälsosamma. Med andra ord verkar det som att äldre mammors mer avslappnade föräldraskap också gav resultat för deras ungdomar, säger läkaren Patricia Sabler till tidningen Parents.

3. Ditt barn får del av din samlade erfarenhet

Barn till äldre föräldrar får med sig en del av den utbildning, och sociala framsteg i livet som föräldrarna hunnit göra innan barnet föddes, visar forskning.

Annons

4. Barn till äldre föräldrar skadar sig mer sällan

Självklart vill ingen förälder att ens barn ska skada sig, och vi försöker alla skydda våra barn så gott vi kan. Men en sak forskare kommit fram till i flera studier är faktiskt att ett barns riks förr att vara med om att oavsiktligt skada sig på ett sätt som kräver läkarvård, minskar ju äldre mamman är.

5. Bättre ekonomi

Om du har haft möjlighet att slutföra din eller dina utbildningar och starta en karriär innan du blir mamma, är sannolikheten att du har högre lön när du sen får barn om man jämför med en person som fått barn innan jobbkarriären startat.

6. Äldre föräldrar blir äldre

En studie som publicerades 2015 kom fram till att kvinnor som fick barn vid 33 års ålder hade dubbelt så stor sannolikhet att leva till en ålder av 95 år, jämfört med den andra gruppen kvinnor som fick sitt sista barn innan 30 års ålder.

Det finns såklart bakomliggande faktorer, till exempel sociala, som spelar in för både när du får barn och för hur länge du lever. Men även när forskarna räknat bort effekten av faktorer som utbildningsnivå, familjestatus, BMI, rökning och alkoholkonsumtion bland annat, fanns skillnaden i långlevnad kvar.

Foto: TT

Annons