Allt du behöver veta om årets julkalender – så blir SVT:s Mirakel

Huvudkaraktärerna SVT:s julkalender 2020

Huvudkaraktärerna i Mirakel - SVT:s julkalender 2020, t.v Rakel(Bibi Lenhoff) och t.h Mira (Sarah Rhodin). Foto: Ulrika Malm/SVT

Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.
Slå på ljud

I Mirakel medverkar flera välkända namn. Skådespelare är bland annat Johan Glans, Babben Larsson och Annika Andersson. Bakom kameran verkar regissören Calle Åstrand, som bland annat gjort julkalendern Håkan Bråkan från 2003. Manusförfattare är Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft.

Julkalendern 2020

Skådespelare i Mirakel. Från höger: Sarah Rohdin, Babben Larsson, Joel Adolphson, Emanuel Kielin, Annika Andersson, Johan Glans.
Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Johanna Gårdare, programchef för SVT Barn, uttryckte sig såhär om Mirakel tidigare i år till Expressen:

– Det blir en form av tidsreseäventyr där det uppstår en stor dos situationskomik i krocken mellan två världar.

Det här handlar julkalendern 2020 om

Mirakel kan beskrivas som en julinspirerad blandning på klassikern Tillbaka till framtiden och familjekomedin Freaky Friday. Det är en vanlig decemberdag då ett konstgjort svart hål kraschar på vinden i herrgården där två väldigt olika flickor – med dessutom 100 år mellan varandra – bor. Av misstag sugs flickorna Mira och Rakel in i hålet som verkar som tunnel mellan 1920 och 2020. Detta gör att de byter kropp och tvingas parera svårigheterna det innebär att leva, och fira jul, under båda dessa tider.

En av manusförfattarna, Peter Arrhenius, berättade tidigare i år för TT om inspirationen bakom serien.

– Mitt tankeexperiment var "vad skulle hända om Madicken hamnade i vår värld? Och vad skulle hända om en överaktiv, kaxig tjej från vår värld hamnade hos de väluppfostrade och nästan osynliga barnen från 1920?", sa manusförfattaren då.

Julkalendern 2020

Skådespelare i Mirakel. Från höger: Maja Rung, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin, Ossian Nordh. Foto: Ulrika Malm/SVT

Temat känns aktuellt i en tid då åsikterna kring huruvida det var bättre förr eller inte kan upplevas som en större vattendelare än någonsin. Det är en viktig skildring i de stora konstrasterna mellan 1920, då kvinnlig rösträtt inte ännu praktiserats, och dagens ”bli vad du vill”-samhälle. Sensmoralen landar någonstans i att det finns för och nackdelar med alla tider, så var nöjd i nuet och det du har.

När och var sänds Mirakel

Premiären för årets julkalender är söndag 1 december i SVT1, SVT Barn och på SVT Play. På vardagar börjar normalt sett julkalendern vid 07.15 på både SVT1 och SVT Barn, helger på samma ställen 08.45.

Via streamingplattformen SVT Play finns klippen tillgängliga att titta på när som helst fram till den 24 december. Julkalendern kommer även visa syn- och teckenspråkstolkade avsnitt både via linjär tv och SVT Play.

SVT:s julkalender fyller 60 år

I år är det 60-årsjubileum för SVT:s julkalender! Första julkalendern sändes i SVT 1960, och det var pysselprogrammet Titteliture som var först ut. Manus till det skrevs av Gösta Knutsson, författaren bakom Pelle Svanslös.

I en omröstning gjord av SVT är dock Sunes Jul från 1991 den bästa genom tiderna. Så tyckte då hela 21 procent av över 13 000 tillfrågade. En andra plats knep Mysteriet på Greveholm från 1996, och nummer tre i listan blev Trolltider från 1979.

Källa: SVT

Läs mer:

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2020

4 magiska adventskalendrar med Harry Potter-tema julen 2020

Utvald läsning